Berta Sándor

Engedélyezte a csomag­szállító robotautókat Kalifornia

A kategóriába tartozó járművekben nem kell feltétlenül ülniük biztonsági vezetőknek.

Az amerikai szövetségi állam illetékes hatósága, a California Department of Motor Vehicles (DMV) bejelentette, hogy a jövőben engedélyezi a csomagszállító robotgépkocsik működését a helyi utakon. A döntéshez szükség volt a kaliforniai előírások módosítására, amelyet a szövetségi állam kormánya meg is tett. A DMV az első engedélyeket várhatóan 2020 januárjának második felében adja majd ki.

Steve Gordon, a hatóság vezetője kifejtette, hogy az új szabályok elfogadása azt jelenti, hogy a szövetségi állam polgárai számára hamarosan akár egy csomagszállító robotautó is kiszállíthatja a megrendelt termékeket. Ehhez mindössze annyi kell, hogy a járművet működtető cég megfeleljen a szükséges előírásoknak. A legfontosabb azonban most is, mint mindig, a biztonság garantálása.

A robotgépkocsik legfeljebb 4,5 tonna össztömegű személy- és kisteherautók lehetnek, s ugyanazoknak az előírásoknak kell megfelelniük, mint az automatizáltan közlekedő személyszállító járműveknek. A szabályok között van, hogy a csomagszállító robotjárműben nem kell tartózkodnia biztonsági sofőrnek, de a gépkocsi közlekedését az üzemeltetőnek egy ellenőrzőközpontból felügyelnie kell. Emellett az egyes utak adatait is elérhetővé kell tenni az illetékes hatóságok számára.

A DMV által nyilvánosságra hozott lista alapján jelenleg 65 vállalat tesztel autonóm személyautókat Kalifornia útjain. A cégek közül a Waymo az egyetlen, amelynek járművei biztonsági vezető nélkül is közlekednek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!