Berta Sándor

Tesztpályát nyitottak Berlinben

A német fővárosban immár valós körülmények között tesztelhetők az önállóan közlekedő és a hálózatba kötött autók.

A Berlini Műszaki Egyetem által megépített digitális városi tesztpálya 3,6 kilométer hosszú, s az Ernst Reuter Platz és a Brandenburgi kapu között található. A DIGINET-PS projekt keretében létrehozott tesztpálya részét képezi a berlini okosváros-stratégiának.

A Június 17. utca Berlin egyik főútja, és komoly kihívás elé állítja a közlekedési résztvevőket. Számos lámparendszer van, körforgalom, kerékpárút és járda, parkoló, illetve ki- és behajtó. Az útvonal emiatt ideális arra, hogy a jövőbeli technológiák tesztterepe legyen. Az elmúlt 29 hónapban Sahin Albayrak professzor, a Berlini Műszaki Egyetemhez tartozó DAI laboratórium ügyvezetője és kutatócsapata megalkotta a tesztpályát. A szakemberek elsősorban a gépkocsik és az infrastruktúra közötti kommunikációra, a szenzorok kombinációjára és a mesterséges intelligencia mechanizmusok használatára összpontosítottak. A tesztpályát a jövőben helyi és regionális vállalkozások, valamint kutatási intézmények egyaránt használhatják.


Több mint 100 szenzort helyeztek el a területen, amelyek érzékelik az időjárási körülményeket, a forgalmat, a parkolási helyzetet, a környezeti terhelést és az útviszonyokat. Az információkat az út mellett és az ellenőrzőközpontban is kielemzik, így különböző szempontokból készíthetők előrejelzések. Többek között tájékoztathatók a közlekedésben résztvevők arról, hogy hol ütközhetnek össze a sofőrök a kerékpárosokkal, s melyek a legneuralgikusabb kereszteződések.


A tesztelt automatizált és hálózatba kötött járműveket ellátták kamerákkal, radarokkal és lézerszkennerekkel, így 360 fokban gyűjthetnek, elemezhetnek és oszthatnak meg adatokat más automatizált és hálózatba között autókkal. A programban a Berlini Műszaki Egyetem mellett a Fraunhofer Társaság Nyílt Kommunikációs Rendszerek Intézete (FOKUS), a Daimler autóipari IT-innovációs központja (DCAITI), a T-Systems International, a Cisco, a TÜV Nord és a Berlini Közlekedési Vállalat (BVG) vett részt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!