Berta Sándor

Nyílt gyártási platformot vezet be a BMW és a Microsoft

A két nagyvállalat szeretné felgyorsítani az Ipar 4.0 megoldások fejlesztését.

A jövőben együttműködik a BMW és a Microsoft azért, hogy gyorsabbá tegye az ipari dolgok internetéhez és az okosgyárakhoz használható rendszerek elkészítését. Az elképzelések alapján az ipari szabványoknak és a referenciaalkalmazásoknak köszönhetően a közösség tagjai könnyebben elérhetővé tehetnék és megoszthatnák a szolgáltatásaikat és a megoldásaikat, miközben megtartanák az ellenőrzést az adataik és a szellemi tulajdonaik felett.

Az Open Manufacturing Platform (OMP) a Microsoft Azure felhőplatformra épül és más gyártók, illetve beszállítók előtt is nyitva áll. A referenciaarchitektúra nyílt forráskódú komponensekből áll és nyílt ipari szabványokon, valamint egy nyílt adatmodellen alapul. A szolgáltatás emellett szabványosítja a meglévő ipari adatmodelleket, hogy lehetővé tegye az információelemzés felgyorsítását.

A BMW dolgok internete platformjához jelenleg már több mint 3000 berendezés, robot és autonóm szállítórendszer csatlakozik. A gyártó a regensburgi üzemében már második generációs önálló szállítási rendszert alkalmaz. Az óriáscég a jövőben megoszthatja majd a megoldásait és a tapasztalatait az OMP más tagjaival is, de eközben megtarthatja az ellenőrzést az adatai és a szellemi tulajdona felett.

Az új platform a két fél közötti korábbi technológiai együttműködés továbbfejlesztése és lehetőségeket kínál a tagoknak arra, hogy kihasználják az adataikban rejlő lehetőségeket, így még gyorsabban és biztonságosabban fejleszthetik ki és integrálhatják a rendszereikbe az ipari megoldásaikat. Emellett profitálnak a tudás megosztásából, s ezzel párhuzamosan új tagokat ismerhetnek meg és hozzáférhetnek azok tapasztalataihoz is.

Az OMP-t kifejezetten úgy alkotják meg, hogy megfeleljen a közös ágazati kihívásoknak és hogy a gyártók, beszállítók és más partnerek bármikor újra használhassák a szoftvereket. Az új platform kompatibilis a meglévő Ipar 4.0 referenciaarchitektúrával (RAMI4.0) és többek között az OPC UA ipari szabványt használja. A rendszer folyamatosan fejlődhet és a piac szereplőinek új megoldásokat biztosíthat, amelyeket azok többek között a mesterséges intelligencia és a beágyazott számítógépek területén használhatnak fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!