Berta Sándor

Folytatja robotautó-tesztjeit az Uber

A közösségi utazásmegosztó változtatott a szabályokon, egy helyett már kettő ember fog ülni az önállóan közlekedő járműveikben.

Március közepén az Uber egyik önállóan közlekedő gépkocsija egy éjszakai tesztút során elütött egy kerékpárt toló nőt, aki éppen keresztben ment át az úttesten. Ez volt az első halálos gázolás, amelyben egy robotjármű is érintett volt. Az Uber az esetre reagálva azonnal felfüggesztette a teszteket Arizonában, Pittsburghben, San Franciscóban és Torontóban. Azért is fordulhatott ez elő, mert a cég 2017 őszén úgy döntött, hogy a tesztutak során az eddigi kettő helyett csak egyetlen biztonsági sofőr lesz az autonóm autóiban. Korábban a második személy mindig a gépkocsi adatainak ellenőrzéséért felelt. Az eddigi vizsgálatok során kiderült, hogy a vállalat néhány munkatársa komolyan aggódott a robotjárművek biztonsága miatt, amikor azt a döntést hozták, hogy csak egyetlen ember lesz az utastérben.

Most ismertté vált, hogy az Uber folytatja az önállóan közlekedő autókkal kapcsolatos tesztjeit. Az egyik leglényegesebb biztonsági változtatás az, hogy ismét két személy fog ülni a gépkocsikban. Az eddiginél jobban fogják ellenőrizni, hogy a vezető fáradt-e vagy kimerült-e és a vészfékezésért felelős asszisztens is végig be lesz kapcsolva.

A társaság egyik szóvivője elmondta, hogy Pennsylvania jelenleg is vizsgálja a szolgáltatás indítási kérelmüket. Dara Khosrowshahi arról tájékoztatta az Uber robotjármű-részlegét, hogy az autók csak akkor közlekednek majd az utakon, ha a biztonság javításával kapcsolatos intézkedéseket sikerül megvalósítani. Korábban az is felmerült, hogy az Uber teljesen leállítja a programot, amely csak tavaly 750 millió dollárt emésztett fel. Azonban miután az önállóan közlekedő járművek komoly költségmegtakarításokat eredményezhetnek, ezért a vállalkozás továbbra is fontosnak tartotta, hogy saját robotautó-technológiát fejlesszen ki. Pittsburghben már július óta úton vannak a tesztgépkocsik, de mindegyiket emberek irányítják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!