Berta Sándor

Csehországban épít robotautó-tesztpályát a BMW

A német gyártó komoly beruházásra szánta el magát.

A kiszivárgott hírek alapján a BMW több mint 100 millió euróért készít tesztpályát az önállóan közlekedő gépkocsik számára. A létesítményt egy 500 hektáros területen építik fel Szokolov mellett, közvetlenül a német határ közelében. A tesztpálya várhatóan a következő évtized elejétől fog működni. A befektetésnek köszönhetően több száz új munkahely jön majd létre. A BMW azzal indokolta a projekt elindítását, hogy az új technológiák kipróbálására jelenleg alkalmazott Aschheim (München), valamint a Miramas (Franciaország) és Arjeplog (Svédország) melletti tesztterületek nem voltak elegendőek.

A társaság 2021-ben akarja piacra dobni a részben automatizált iNext nevű elektromos járműveit, amelyek Dingolfingben fognak legördülni a futószalagról. Emellett a vállalat azt tervezi, hogy 2025-ig 25 elektromos autómodellt dob piacra és azok közül 12 tisztán akkumulátoros meghajtású lesz. Az új csehországi létesítmény nem csupán tesztelési célokat fog szolgálni, hanem ott próbálják majd ki a digitalizálási és az automatizált vezetési megoldásokat, valamint a vezetőket segítő rendszereket. A terület csak 2,5 órányi útra van a müncheni Kutatási és Innovációs Központtól (FIZ).

A BMW Németországban is keresett megfelelő tesztterepet, de nem talált. Herbert Grebenc, az óriáscég ingatlanügyekért felelős vezetője hangsúlyozta, hogy Szokolovban olyan ideális körülményeket és területeket találtak, amelyekre a gépkocsitesztekhez szükség van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!