Berta Sándor

A BMW mindent adatot tudni fog autóiról

Kiemelik, hogy ezek átadásáról a vásárló dönt, de meg fogja érni neki, mert például olcsóbb lesz a szervízelés és a biztosítás.

A BMW CarData lehetővé teszi a személyre szabott szolgáltatásajánlatok létrehozását a gyártó modelljeit vezető sofőrök számára. A platform mindehhez a gépkocsik adatait használja fel. A CarData a következőképpen működik: a jármű adatokat generál. Ezek lehetnek állapottal (megtett kilométerek), felhasználással (átlagos fogyasztás) és eseményekkel (automatikus szervizhívások) kapcsolatos információk. Ezek egy részét úgynevezett telematikai adatként titkosítva továbbítják a beépített SIM-kártyán keresztül a biztonságos BMW-szerverekre. Onnan a szolgáltatásokat kínálók - az ügyfelek beleegyezése után - titkosított kapcsolaton keresztül elérhetik azokat az adatokat, amelyekre bizonyos szolgáltatásokhoz szükség van.

A cég kiemeli, hogy az adatbiztonság a legmagasabb prioritást élvezi. A ConnectedDrive portálon az ügyfelek bármikor lekérhetnek egy CarData-jelentést a továbbított adataikról vagy kérhetik egy CarData-archívum létrehozását, amely az egyes autók tárolt telematikai információinak részletes listáiból áll.


Az új platform számos előnyt kínálhat a felhasználóknak. Így például lehetővé teheti - a valóban megtett kilométerek alapján - olyan személyre szabott biztosítási tarifák kidolgozását, amelyekkel pénz takarítható meg. Vagy egy szerviz meglátogatását, amellyel ideálisan előkészítve idő takarítható meg, mert a pótalkatrészek előre megrendelhetők. A jövőben elképzelhetővé válhat teljesen új szolgáltatások kidolgozása is. A CarData használatához ugyanakkor szükség lesz egy beépített SIM-kártyával rendelkező BMW-re. Ennek a követelménynek jelenleg 8,5 millió gépkocsi felel meg. Amennyiben egy ügyfél regisztrálja a BMW-jét a ConnectedDrive portálon, akkor további költségek nélkül használhatja a CarDatát.

Peter Schwarzenbauer, a BMW AG ügyfélélményekért és digitális üzleti innovációért felelős igazgatósági tagja elmondta, hogy a CarData segítségével a járműveik hálózatba kötöttsége egy új dimenziót ér el. A BMW ConnectedDrive ügyfelei a jövőben számos új, innovatív és személyre szabott szolgáltatásait vehetnek majd gyorsan és problémamentesen igénybe. A folyamat során rendkívül fontos az autók adatainak védelme, ezt a vásárlóik el is várják tőlük. Ugyanakkor lehetőséget adnak az embereknek arra, hogy eldöntsék, mi történjen az adataikkal, ez a filozófia van a CarData mögött.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!