Gyurkity Péter

Szeptember 18-án jön az iOS 7

Az Apple a már korábban kiszivárgott két okostelefon mellett mobil operációs rendszerének új verzióját is elrajtoltatja a hónap közepén, a most bemutatott 64 bites chiphez illeszkedve.

Ahogy az várható volt, a cég bemutatta az iPhone 5S és 5C okostelefonokat, mégpedig szinte mindenben visszaigazolva a korábbi pletykákat. A zászlóshajót működtető új A7 chip 64 bites, így maga a szoftver is ehhez alkalmazkodik, míg az egyéb újdonságok listáját a hivatalos oldalon találjuk meg.

Arról korábban mi is írtunk, hogy az iOS 7 esetében a laposabb, egyszerűbb kezelőfelület a legszembetűnőbb változás. Itt elsősorban az ikonok kinézete módosul, de ezzel egy időben javul a keresési funkció, egyszerűbb lesz a Photos alkalmazáson belül a képek csoportosítása, elérhetővé válik az új iTunes Radio szolgáltatás, miközben a Siri platform férfi hanggal egészül ki. Fontos változás, hogy az iWorks szoftvercsomag (Keynote, Pages, Numbers) minden új iOS eszközön ingyenes lesz.

Az iOS 7-es verziója az iPhone 4 és az ennél újabb okostelefonokon fut majd, de nem okozhat gondot az iPad 2 és az iPad mini, valamint az ötödik generációs iPod Touch támogatása sem. Terveik szerint októberre leszállítják majd a 700 milliomodik hordozható eszközüket, ami azt jelenti, hogy ezt a fontos mérföldkövet hat és fél évvel az első iPhone felbukkanása után érik majd el.

A 64 bites szoftver egyébként továbbra is támogatja a 32 bites külső alkalmazásokat, míg a váltásra magukat elszánó fejlesztőknek a cég gondmentes átállást ígér - ennek részleteiről a bejelentés során nem beszéltek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • asysoft #9
  És ezzel mit szerettél volna mondani? Apple licencelte az iOS nevet, emiatt jogi problémák nélkül hívhatja így a rendszerét. iPhone névvel is ugyanezt tette (igaz, azt némi noszogatás után), amelyet szintén a Cisco-tól licencel.
 • Mazarex #8
  Még szerencse hogy az iOS még mindig a Cisco oltalma alá tartozik és nem az apple rendszereinek neve Wiki- iOS
 • levente68 #7
  .
 • levente68 #6
  Nem feltétlenül kell 4GB RAM ahhoz, hogy egy dupla méretű adatcsomagokkal dolgozó CPU és általa a rendszer gyorsabb legyen.

  A RAM mérete ott jön képbe, hogy 32 bites rendszer nem tudja a teljes 4GB-ot a felhasználó felé nyújtani, mert abból elvész a működtetés számára valamennyi.


  A parasztvakítás ott van inkább, hogy az iOS korlátozott működése miatt a gyorsaság nem lesz kiaknázható, főleg eleinte, amíg a programok 32 bitesek.

  De egy szifonon nemigen futhat egyszerre több olyan progi, ami nagy erőforrás igényű, így egyelőre valóban inkább marketing fogás a dolog. Akár a TV-re kiküldött játék meghajtása sem igényel 64 bites rendszert, megy az 32 biten is.

  Mezei user-nek meg nem is jelent semmit a dolog, gőze nincs a 64 bites rendszer előnyeiről.

  Mindazonáltal, hajrá, mert jobb a 64 bit, de élvezni talán benchmark segítségével lehet egy darabig.
 • igazamvanvagyig #5
  4 giga ram lesz benne? Mert a 64 bites cpu marketingfogás melett semmire sem jó.
  Nem csak az iphone 5c-vel koppántják a nokiát hanem az ios7-el meg a wp
  Mondom úgy,hogy az ios a legstabilabb legjobb leggyorsabb os és iphone nélkűl sehol sem lett volna a smartphone piac.(és tulaja is vagyok többek közt annak is de már rég nem a kedvencem)
 • levente68 #4
  Ott a pont, messze nem ő volt az agy. Sok ötletet simán elvett, ellopott a dolgozóitól, meg máshonnan.

  Én torkon vágtam volna pár húzásáért, a sok szolgalelkű meg tűrte.

  Egyik nap leszarozta a másik ötletét, másnap előadta, mint sajátját.

  A legnagyobb koponya Woz volt, ott is hagyta őket. A legnagyobb tiszteletem az övé, mind szakmailag, mind emberileg.

  Amúgy, üdvözlöm a 64 bites rendszert, a külalakja viszont kritikán aluli.
 • GregSB #3
  Igen, mert egyesegyedül ő innovált ott, senki más. Hagyjuk már.

  iPod megalkotásáról szóló történetek is úgy szólnak, hogy tucatnyi szakemberrel együtt alkotta meg a koncepciót (pl Rubinstein is benne volt az iPod csapatban, aki végül a Palm CEOja lett). Zseni volt, de nem egyedül alkotta meg slágertermékeiket. A kulcsemberek pedig még mindig ott vannak a cégnél.

 • DAttis #2
  Nem kell Apple terméket venni, ennyi.
 • Mr. Perfect #1
  Steve Job-al távozott az innováció is az Apple-től.. :((((