Gyurkity Péter

Lapos kezelőfelület az iOS 7-ben

Ezt állítják többen azok közül, akik már kipróbálták a mobil operációs rendszert, ám rögtön hozzáteszik, hogy a néhány új funkció dacára nem kell majd újratanulnunk annak kezelését.


A lapos kezelőfelület illusztrációja
Éppen egy hónappal ezelőtt számoltunk be arról, hogy a soron következő iOS verzió forradalmi helyett inkább konzervatív jellegű változásokkal jelenhet meg, mivel az Apple óvatos stratégiát követ ezen a téren. Most további információk jelentek meg a fejlesztés menetéről és a várható módosításokról.

A friss értesülés szerint többen már kipróbálták a szoftvert, mások pedig részt vettek a fejlesztéssel kapcsolatos megbeszéléseken, ebből pedig azt a következtetést vonták le, hogy a kezelőfelület lapos lesz, ami leginkább a Windows Phone és a Windows 8 modern (eredeti nevén Metro) dizájnjára hasonlít. Ezzel egy időben azt is hallani, hogy az operációs rendszer elveszíti a feleslegesnek ítélt csillogást és az egyéb vizuális elemeket, valamint textúrákat, amelyek már nem lesznek megtalálhatók az iOS 7-ben. Átfogó változásról írnak, amely minden valószínűség szerint érinteni fogja az összes jól ismert appot.

A céghez közel álló források szerint azonban mindez csupán a kinézetet érinti majd, a felhasználóknak nem kell újratanulniuk a rendszer kezelését, vagyis a főbb funkciók nem változnak, itt minden marad a régi. Az Innsbruck kódnévre hallgató verzió mindazonáltal új ikonokkal és újratervezett eszköztárakkal érkezik majd, illetve felmerült a widgetek alkalmazása is. A cég állítólag gondolkodik az oldalról beúszó panelek integrálásán, amelyek gyors és egyszerű módon jelenítenék meg a mindössze egy pillantást igénylő információkat.

Az iOS 7 várhatóan júniusban, az idei WWDC alatt mutatkozik majd be a nagyközönség előtt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Papichulo #43
    A Samsung eddig csak customizalt CPUSoC-t tervezett
  • Papichulo #42
    ők sem gondolták, hogy az Apple ilyen szarrágásból próbál előnyt kovácsolni.

    Szerintem az Apple sem gondolta, hogy a Samsung ilyen pofatlan modon kezd masolni...

    A Samu azzal próbálkozott, amilye van úgy tűnik nincsenek dizájn patentjei sajna

    Ad 1: Mar hogyne lennenek! Peldaul ilyen zsenialisak:


    http://www.google.com/patents/USD556160?dq=samsung+lcd+tv&hl=en&sa=X&ei=Ca6IUbHQN8qYhQfj5oDgBQ&sqi=2&pjf=1&ved=0CDsQ6AEwAQ

    Ad 2: Az SEC olyan szintu visszaelessel probalkozott, hogy mind az EU, mind az USA azonnal vizsgalatot rendelt el ellene, komoly retorziokat kilatasba helyezve!

    ennél jobb marketinget a Samu nem igazán tudott volna megszervezni

    Ez igy van. Foleg, hogy ra is jatszottak a szenvedo Robin Hood szerepere, melyet sok tajekozatlan ember be is kajalt ;)

    Második legnépszerűbb desktop OS? 5%-kal? Király!

    Annal azert valamivel tobb, foleg a fejlett regiokban. De melyik masik ceg(!) tud hasonlot felmutatni? A Samsung biztosan nem. Azonkivul az iOS-rol is kenyelmesen megfeledkezel. Gondolom nalad az is csak egy design sketch, zero fejlesztessel...

    Vagy az A6 SOC-hoz hasonlót nem tudott a Samu csinálni?

    Nem tudott! Mutass Samsung ARM CPU-t custom core-ral! Vagy manual layouttal! A Samsung eddig csak customizalt CPU-t tervezett, CPU magot meg nem! Javaslom, hogy olvasd vegig(!) ezt a cikket: http://arstechnica.com/apple/2012/09/apple-using-custom-arm-core-for-a6-to-balance-performancewatt/

    A Galaxy telefonok reszben azert olyan nagyok, hogy legyen eleg hely a CPU-nak es az altala igenyelt nagymeretu energiaforrasnak! Nagy valoszinuseggel ok nem tudnanak iPhone meretu, teljesitmenyu es hasznalati ideju telefont gyartani.

    nem véletlenül esik a részvények árfolyama

    Pont most olvastam egy tanulmanyt, mely szerint az AAPL-nek az a szerencsetlensege, hogy pont abban a savban van, ahol a konzervativ (long) befektetok meg nem veszik meg, mivel nem biznak ennek az iparagnak a hosszutavu teljesitmenyeben es meg a nagyobb osztalekot sem latjak, mig a kockazatkereso befektetok nem erzik bizonyitottnak a gyors novekedest. Azt viszont kevesek ertik meg, hogy az Apple sohasem az evenkenti termekcsoport-bejelentesekrol volt hires. A 2001-es iPod utan 2007-ig kellett varni az iPhone-ra, majd 2010-ig az iPad-re. A hagyomanyos titkolozasbol eredoen viszont senki sem tudja biztosan, hogy mikor es mi varhato. Leginkabb emiatt van a nyomott arfolyam, nem pedig a nagy keszpenztartalekok miatt. Ha holnap indulna egy iPhone szinut launch, akkor azonnal mindenki elfelejtene a hozzad hasonlo karogast ;)
    btw: Az elmult par napban 15%-ot emelkedett az AAPL... ;)
  • NEXUS6 #41
    "Magyarul szerinted is csak a torvenysertes retorziojanak a merteke kerdeses... a megtortente nem."
    Félreértesz szőke herceg, a másolás tényét nem tagadtam, azt vitatom, hogy ez a másolás patent sértés volt-e. Szerintem röhejes ez az egész ügy. Az, hogy a Samu így futott lesre azt bizonyítja, hogy ők sem gondolták, hogy az Apple ilyen szarrágásból próbál előnyt kovácsolni. De megtette, aztán ők is nekiálltak faszoskodni, ami kb iszapbírkózás szint. Senkinek nincs igaz aki belekeveredik.
    Szerintem.

    "Meg mindig nem linkelted a periratot. Lehet, hogy nem is letezik ez a kep ott..."
    Ahogy mondod, de van olyan filozófiai elmélet, ami szerint a világ sem létezik, csak egy virtuális valóság, kósza gondolat, Isten elméjében, vagy az enyémben.:D

    "Kicsit tulbuzgoak voltak, de - amint azt bizonyitottam is - ez az osszesen ket(egyetlen?) kep nem valtoztatott semmin leven, hogy az osszes tobbi kep retusalatlan volt, a dontest hozo biro altal fizikalisan megvizsgalhato peldanyok jelenlete meg mindenfele ketseget eloszlat. Ez a kerdes tul lett egy kicsit porgetve az apple haterek altal..."
    Vagy a samu-héterek által, nem tudom. de nem is érdekel.

    "Mindazonaltal milyen konzekvenciat vonsz le ezekutan a Samsung ugyvedeirol es ezaltal a cegrol? :)"
    Hasonlókat. Egy fasz, ha csak 5 cm-es, akkor is egy fasz.:D

    "A Samsung olyan modon probalta tamadni az Apple-t, hogy az EU es a US DOJ azonnal vizsgalatba kezdett. Ez egy akkora no-no ilyen korokben. Az Apple-nek is vannak technologia szabadalmai, sot meg SEP-jei is boven, csak sem ok, sem mas civilizalt ceg nem probalt ezekkel perelni."
    A Samu azzal próbálkozott, amilye van úgy tűnik nincsenek dizájn patentjei sajna.:D

    "Megis IIRC a legnagyobb peldanyszamban eladott smartphone... az USA-rol nem is beszelve, ahol mar esik vissza az android piaci reszesedese ;)"
    Ja, meg a Samué is. Azért ezek a perek szerintem sokat segítettek ebben, ennél jobb marketinget a Samu nem igazán tudott volna megszervezni, lásd a SGS4 bemutatója körüli bénázás, mint, amit az Apple csinált neki.;)

    "Ok keszitik egyedul a vilag masodik legnepszerubb desktop es mobil operacios rendszeret, az OSX-t es az iOS-t. Vagy peldaul ott az A6 CPU, melyhez hasonlot (Custom Core, Manual layout) a Samsung keptelen volt eleddig csinalni... Szoval az egy dolog, hogy nalad milyen ceg az Apple es mas, hogy valojaban milyen... ;)"
    Höhöhö. Ez most vicc volt nem igaz?
    Második legnépszerűbb desktop OS? 5%-kal? Király!:D
    Vagy az A6 SOC-hoz hasonlót nem tudott a Samu csinálni? Ja, a Geekbenchen az S3 kb 10%-ot vert az IP5-re, az S4-meg 2X annyi pontot termelt. Fasz Samu mérnökök!:D

    "Szamodra... de ketlem, hogy barmelyikunk olyan szinten belelat a vilag legertekesebb cegenek a belso ugyeibe, hogy ilyen abszolut kijelenteseket fogalmazhasson meg."
    Nem csak számomra, pl. nem véletlenül esik a részvények árfolyama, ami tök szubjektív, de jelzi, hogy mit gondolnak az emberek a cégről.
    Talán, ha több belelátásunk lenne, hogy mi az istent terveznek a köv 5 évre, akkor nem így gondolnánk, mi Apple-héterek, meg másrészt a részvénytulajok. De hát nem látunk bele az ő magasságos boszorkánykonyhájukba, csak várjuk a következő áttörést.
  • Papichulo #40
    Az támasztja alá, hogy nem tök ugyan olyan készüléket gyártottak

    Magyarul szerinted is csak a torvenysertes retorziojanak a merteke kerdeses... a megtortente nem.

    Arra írtam választ, hogy nem 1 képről volt szó, vagy is jogos a többesszám használata.

    Meg mindig nem linkelted a periratot. Lehet, hogy nem is letezik ez a kep ott...

    Ha cégnél olyan balfaxok vannak, akik csak ilyen béna jogászokat tudnak összeszedni, az is a céget minősíti.

    Kicsit tulbuzgoak voltak, de - amint azt bizonyitottam is - ez az osszesen ket(egyetlen?) kep nem valtoztatott semmin leven, hogy az osszes tobbi kep retusalatlan volt, a dontest hozo biro altal fizikalisan megvizsgalhato peldanyok jelenlete meg mindenfele ketseget eloszlat. Ez a kerdes tul lett egy kicsit porgetve az apple haterek altal...

    Mindazonaltal milyen konzekvenciat vonsz le ezekutan a Samsung ugyvedeirol es ezaltal a cegrol? :)

    A Samu legalább egy konkrét technikai alkalmazásra próbált valamit lépni

    A Samsung olyan modon probalta tamadni az Apple-t, hogy az EU es a US DOJ azonnal vizsgalatba kezdett. Ez egy akkora no-no ilyen korokben. Az Apple-nek is vannak technologia szabadalmai, sot meg SEP-jei is boven, csak sem ok, sem mas civilizalt ceg nem probalt ezekkel perelni.

    Lásd ahogy az iPhone kimarad az 1080p megjelenítős telók korszakából

    Megis IIRC a legnagyobb peldanyszamban eladott smartphone... az USA-rol nem is beszelve, ahol mar esik vissza az android piaci reszesedese ;)



    nálam az Apple egy olyan cég, ami gyakorlatilag a dizájnerkedésből él meg, komoly technológiai fejlesztést nem tud csinálni.

    Ok keszitik egyedul a vilag masodik legnepszerubb desktop es mobil operacios rendszeret, az OSX-t es az iOS-t. Vagy peldaul ott az A6 CPU, melyhez hasonlot (Custom Core, Manual layout) a Samsung keptelen volt eleddig csinalni... Szoval az egy dolog, hogy nalad milyen ceg az Apple es mas, hogy valojaban milyen... ;)

    Ez nem erkölcsileg, vagy akárhogy nem elfogadható, hanem üzletileg.

    Szamodra... de ketlem, hogy barmelyikunk olyan szinten belelat a vilag legertekesebb cegenek a belso ugyeibe, hogy ilyen abszolut kijelenteseket fogalmazhasson meg.
  • NEXUS6 #39
    "Hogyan tudnal bebizonyitani ilyesmit? Te ezt gondolod, de ezt semmi sem tamasztja ala."
    Höhöhö. Az támasztja alá, hogy nem tök ugyan olyan készüléket gyártottak, ráadásul alma logóval, ez támasztja alá!
    Vagy azt gyártottak, mert szerintem nem?
    ;)

    "Nem eppen partatlan ez az oldal, de ok. Lassuk a tenyleges periratot, ahol ezek a fotok lathatok (ahogy en is linkeltem az iPad/Tab ugy kapcsan), mivel feltelezem, hogy itt is jopar kep kozul csak egy ilyen a konnyebb osszehasonlithatosag vegett. Amugy ez a kep csak meretben van kicsit osszenyomva, itt meg az aspect-ratio is erintetlen."
    Arra írtam választ, hogy nem 1 képről volt szó, vagy is jogos a többesszám használata.

    "Meg a Samsungot... Amugy mind a ketto altalad veres kardkent lobalt, torzitott kepet is az Apple holland es nemet ugyvedei keszitettek, nem kozvetlenul az Apple."
    Ha valaki a cég nevében jár el, az acég felelőssége lesz. Ha cégnél olyan balfaxok vannak, akik csak ilyen béna jogászokat tudnak összeszedni, az is a céget minősíti.

    "Ugy latom nem vagy tisztaban az SEP fogalmaval. Ilyen esetekben a licensor vallalja, hogy annak erdekeben, hogy a patentje bekeruljon egy szabvanyba, az adott patenet minden licenseenek ugyanolyan feltetelekkel es ugyanolyan aron adja tovabb..." "Lathato, hogy ez azert teljesen mas szint, mintsem, hogy a Samsungnak at kellett volna terveznie par design elemet, de ok sem erre, sem liszenszdij fizetesere nem voltak hajlandoak."
    Höhöhö. A Samu legalább egy konkrét technikai alkalmazásra próbált valamit lépni, igaz kicsit túlértékelte azt, amit ez a patent számára biztosít. Ne haragudj, de ezeken a dizájn patenteken én csak röhögök. Ha egy cégnek nincsenek komoly technikai patentjei, vagy fejlesztési kapacitása csak ezek az ovis rajzok, akkor az nem fogja hosszútávon bírni a versenyt. (Lásd ahogy az iPhone kimarad az 1080p megjelenítős telók korszakából).

    Nézd, nálam az Apple egy olyan cég, ami gyakorlatilag a dizájnerkedésből él meg, komoly technológiai fejlesztést nem tud csinálni. Pedig pénze mint a pejva, de csak ül rajta.
    Ez nem erkölcsileg, vagy akárhogy nem elfogadható, hanem üzletileg.
    Meg lesz még ennek a böjtje!
    A Samut ugyan olyan faxok, vagy nagyobbak irányítják, mert az ázsiaiakból általában szerintem is hiányzik az a minimális emberség, vagy gengszter becsület, ami a nyugati cégek vezetőiben még azért nyomokban megvan. "Az üzlet háború", ahogy a keletiek tartják, csak ezt a mentalitást az Apple sajna tökéletesen magáévá tette.
  • Papichulo #38
    A Samu célja mégegyszer: annyira hasonlót készíteni, ami még törvényesen megengedett

    Hogyan tudnal bebizonyitani ilyesmit? Te ezt gondolod, de ezt semmi sem tamasztja ala. Mindazonaltal a masolas tenyet mar te is elismerted korabban, szoval...

    Többször is megcsinálták, nem csak a Galaxy Tabbal kapcsolatban.

    Nem eppen partatlan ez az oldal, de ok. Lassuk a tenyleges periratot, ahol ezek a fotok lathatok (ahogy en is linkeltem az iPad/Tab ugy kapcsan), mivel feltelezem, hogy itt is jopar kep kozul csak egy ilyen a konnyebb osszehasonlithatosag vegett. Amugy ez a kep csak meretben van kicsit osszenyomva, itt meg az aspect-ratio is erintetlen.

    Az, hogy az ügyvéd mit tud megkülönböztetni és mit nem, az csak őt minősíti

    Meg a Samsungot... Amugy mind a ketto altalad veres kardkent lobalt, torzitott kepet is az Apple holland es nemet ugyvedei keszitettek, nem kozvetlenul az Apple.

    ezt a minden-terméket-betiltunk hülyeséget az Aplle is megpróbálta eljátszani

    Ugy latom nem vagy tisztaban az SEP fogalmaval. Ilyen esetekben a licensor vallalja, hogy annak erdekeben, hogy a patentje bekeruljon egy szabvanyba, az adott patenet minden licenseenek ugyanolyan feltetelekkel es ugyanolyan aron adja tovabb. Itt nemcsak, hogy ez nem tortent meg, hanem az SEC meg ilyenek okan meg is probalta betiltatni az Apple termekeit!
    Ennek a komolysagat szemleltendo:
    “Samsung could face a $15 billion fine in Europe alone for using ‘standard-essential’ patents in its attempts to ban devices like the iPhone in its ongoing patent battle with Apple,”[...]" - http://macdailynews.com/2012/12/28/frand-abuse-samsung-could-face-15-billion-fine-for-trying-to-ban-apple-iphone-via-standard-essential-patents/
    Vagy peldaul egy masik multhavi, nemetorszagi esetben, ahol nemhogy az Apple termekeket nem tiltottak be, hanem meg ervenytelenitettek is a Samsung teljes szabadalmat.

    Lathato, hogy ez azert teljesen mas szint, mintsem, hogy a Samsungnak at kellett volna terveznie par design elemet, de ok sem erre, sem liszenszdij fizetesere nem voltak hajlandoak.

    milyen erkölcsösök ezek a cégek, mert nem azok, se a Samu, se a "szegény áldozat" Apple, se más.

    Nincsenek illuzioim ezen cegek erkolcsossege felol. Mindazonaltal az itt emlitett ket ceg kozott eros differenciat latok, az Apple javara. Ez utobbi sem angyal, messze nem, azonban a Samsung szerintem sokkal rosszabb. Peldaul ezert: Controversial Book Claims Samsung Is Basically the Most Corrupt Company In Asia

    Amúgy érdekes a Sony hol jelent akármekkora kihívást is a termékeivel az Apple-nek

    Amikor az egesz pereskedes indult, akkor meg az SEC sem jelentett nagyobb kihivast. Sot!

    akkor mindegyik cég elmegy a jó büdös édes csába.

    Amen!
  • NEXUS6 #37
    "Ilyenkor nem a torvenysertes az egyetlen jarhato ut. Abbol is latszik, hogy azota jopar patentet sikerult ervenyteleniteni. Attol, hogy nem tetszik egy torveny nem jelenti azt, hogy nem kell betartani... ez abszurd is lenne."
    Az a csingcsánggyártó, aki az Apple termékektől megkülönböztethetetlen, a vásárló megtévesztésére is alkalmas terméket álít elő, az törvénysértő. A Samu jogsértése nem volt egyértelmű, mint ahogy több bíróságon nem adtak igazat az Apple-nek. A Samu célja mégegyszer: annyira hasonlót készíteni, ami még törvényesen megengedett, de nem fizikailag is ugyan olyat készíteni, mert az törvényesen nem megengedett(még ha képesek is lettek volna ilyenre).

    "Lassuk azt a rengeteg "fotosoppolt" kepet akkor! Hint: Egyetlen ominozus kepen valtoztattak az iPad/Tab ugy kapcsan es ott is csak az aspect ration-n(!) a jobb osszehasonlitas vegett..."
    Többször is megcsinálták, nem csak a Galaxy Tabbal kapcsolatban.
    Az, hogy az ügyvéd mit tud megkülönböztetni és mit nem, az csak őt minősíti, anekdotának mindenesetre jó. Valszeg, ha amcsi volt, amúgy is iPad-je volt;D

    "Mindent meg lehetett volna oldani mas modon is. Egyik Apple patent sem volt SEP, amelyekre hivatkozva egyebkent a Samsung be akarta tiltatni a "teljes" Apple termekvonalat es mely gusztustalan huzasert, mind a US DOJ, mind az EU is vizsgalatot inditott ellenuk. Erdekes, hogy a Sonyt peldaul nem perelte be az Apple... vagy akkor megis meg lehet ezt oldani maskeppen?"
    Nézd, ezt a minden-terméket-betiltunk hülyeséget az Aplle is megpróbálta eljátszani, szal nem kéne, mondom mégegyszer hitvitát nyitni arról, hogy milyen erkölcsösök ezek a cégek, mert nem azok, se a Samu, se a "szegény áldozat" Apple, se más.
    Amúgy érdekes a Sony hol jelent akármekkora kihívást is a termékeivel az Apple-nek, nagyjából semennyire ugyan is. Nem lehet, hogy inkább innen fúj a szellő?;)
    Ha belegondolunk, hogy
    1. a szinte kötelező patent perköltséget gyak az árba bekalkulálva kapjuk ezek a termékeket, vagy is mi fizetjük az ügyvédek bohóckodását,
    2. a cégek az ilyen pereket, gyak ingyenes reklámnak használják,
    akkor mindegyik cég elmegy a jó büdös édes csába.
  • who am I 7 #36
    2 színű gyerekcsempék az almában?HAHAHA, ezeket megcsípte valami, de nagyon.Eddig sem vettem almát, ezután, végképp nem fogok
  • Papichulo #35
    amikor már nem csak a kódot lehet védeni, hanem a szoftver fícsöreit, funkcióit is

    Ilyenkor nem a torvenysertes az egyetlen jarhato ut. Abbol is latszik, hogy azota jopar patentet sikerult ervenyteleniteni. Attol, hogy nem tetszik egy torveny nem jelenti azt, hogy nem kell betartani... ez abszurd is lenne.

    az Apple meg fotosoppolt képekkel akart mindenkit átvágni,

    Lassuk azt a rengeteg "fotosoppolt" kepet akkor! Hint: Egyetlen ominozus kepen valtoztattak az iPad/Tab ugy kapcsan es ott is csak az aspect ration-n(!) a jobb osszehasonlitas vegett. Tobb tucat masik erintetlen volt es tisztan latszott a kepernyoarany kulonbsege. Ezenkivul a dontest hozo bironak fizikalisan a kezeben volt a ket keszulek az itelet meghozatala elott. Arrol az esetrol mar ne is beszeljunk, amikor az SEC sajat ugyvedei keptelenek voltak a biro keresere megkulonboztetni a ket tabletet 3 meter tavolsagbol...

    És persze azt is mondja, hogy ez nem geciség/zsarolás, hanem a suliban övé a tízórais licensz

    Mindent meg lehetett volna oldani mas modon is. Egyik Apple patent sem volt SEP, amelyekre hivatkozva egyebkent a Samsung be akarta tiltatni a "teljes" Apple termekvonalat es mely gusztustalan huzasert, mind a US DOJ, mind az EU is vizsgalatot inditott ellenuk. Erdekes, hogy a Sonyt peldaul nem perelte be az Apple... vagy akkor megis meg lehet ezt oldani maskeppen?
  • NEXUS6 #34
    És picit sem érzed visszásnak a helyzetet, amikor már nem csak a kódot lehet védeni, hanem a szoftver fícsöreit, funkcióit is?


    Neked nem ciki, amikor az M$ levédette a duplaklikket, vagy a statusbart? Vagy valamelyik más cég, talán a Konami, hogy a töltő képernyőn is tudjál játszani és ne csak valami loading felíratot bámulj közben?
    Mer ez szerintem már nagyon gáz. Kb mintha az Opel levédetné a 4 kereket, a többiek meg csináljanak olyan kocsit, amilyet bírnak.


    Amúgy arról meg miért teccik megfeledkezni, hogy az Apple meg fotosoppolt képekkel akart mindenkit átvágni, hogy bizonyítsa az állításait. Ha ők is úgy érezték, hogy ez kell hozzá, akkor mennyire jogos itt erkölcsi jellegű hitvitát folytatni ezen az egész pöcsségen. Ami nem az IGAZSÁGRÓL szól, hanem, hogy az egyik cég, be akarja csempészni a lompost a másik seggébe, amihez nagyjából semmitől nem riad vissza, és ennyi.

    Licensz mi!? Amikor a magát erősebbnek gondoló csákó, odamegy a suliba a gyerekedhez és azt mondja, hogy: mátol nekem adod a tízóraid felét! És persze azt is mondja, hogy ez nem geciség/zsarolás, hanem a suliban övé a tízórais licensz, na azt is jó mókának tartod?