Szekeres Viktor

Pokoli futam

Egy akciófilm, ami mindvégig egy autóban játszódik? Érdekesen hangzik, jöhet. Kár, hogy senki nem szólt előre, hogy mennyire nincs anyag a filmben. Mi szólunk.

Hogy tetszett a Pokoli futam?
  • Tetszett, jó film
  • Közepes lett
  • Gyengén sikerült
Szegény Paul Walker olyan, mint egy tehetségtelen, nevenincs sorozatszínész, aki egy castingon egyszer belenyúlt a tutiba. Vannak ugyanis olyan színészek, akik megkaparintanak egy hatalmas sikerű tévésorozatban egy epizódonként két jelenetet jelentő, de fix mellékszerepet és abból élnek meg 10 évig. Előtte és utána azonban senkinek nem kellenek. Nos, Walker 2001-ben ült be a tutiba, a Halálos iramban-sorozatba és azóta is ebből él. Egyébként nem kell senkinek és a filmjei sem igazán sikeresek. (Igaz, az elmúlt 4 évben készült egyetlen nem Halálos iramban-szerepe, a nem rá építő Tökéletes bűnözők kellemes meglepetés volt bevétel szempontjából az afro-amerikai közönségnek köszönhetően, mint ahogy a Kutyahideg című gyerekfilmje is jóé szerepelt. A mennyiség persze nem áll egyenes arányban a minőséggel, hisz a hatalmasat bukó Halálos hajsza a 2000-es évek egyik legjobb akciófilmje volt. Talán Walker miatt is.)


De mindezzel nincs semmi gond, csak örülhetünk a sikerének (főleg a lányok). Baj csak akkor van, amikor egy színész azt hiszi, hogy többre képes, mint amennyi jut neki. Paul Walker pedig a Pokoli hajsza ötletét hallva bizony ezt hihette. Történt ugyanis, hogy egy másodikfilmes dél-afrikai rendező, bizonyos Mukunda Michael Dewil ismert nevet akart új filmjébe, s végül Walker bólintott a (minden bizonnyal pár munka után ácsingózó "nagy névnek is felkínált) lehetőségre, hogy egy Dél-Afrikában, dél-afrikai színészekkel forgatott akciófilm folyton képen lévő főszereplője legyen. Persze mindezt csak azzal a feltétellel, ha kap mellé produceri rangot is.

A Pokoli futam története egy autóban játszódik. Végig. Hősünk egy nemrég szabadult srác, aki barátnőjéhez igyekezne haza, de rossz kocsit kap az autókölcsönzőben és ezzel halálos veszélybe sodorja magát. (A folytatást egy mondatban le lehetne írni, de inkább hagynánk felfedeznivalót is.) A kamera szinte mindvégig a kocsiban marad, a szereplők is nagyrészt a kis térben tartózkodnak - az efféle egyedi filmek vagy nagyon jól szoktak sikerülni, vagy szánalmasan besülnek. A Pokoli futam sajnos utóbbiak közé tartozik.

A film sorsa már az első percekben eldől. Belecsöppenünk egy üldözéses jelenetbe, amiről kiderül természetesen, hogy flashback, melynek semmi funkciója nincs. Egy sorozat esetében még érthető is az ilyen megoldás, talán arra készteti az embert, hogy ne kapcsolja el a tévét pár perc után, de aki a moziba jegyet váltott, az valószínűleg nem áll fel, ha akciómentes a kezdés - így viszont még a meglepetés ereje is oda. A készítők tehát eleve nem bíztak a saját filmjükbe és úgy érezték, hogy jelezniük kell nekünk, hogy a gagyi után jön némi eksön is.


A flashback után csak úgy kapkodjuk a fejünket, hol művészinek képzelt, de egyébként olvashatatlan feliratokat kapunk, hol pedig hang alapán is rém idegesítő barátnőt, aki miatt aggódnunk kéne. De leginkább az vonhatja el a figyelmünket, ahogy Paul Walker erőlködve próbál karaktert formálni a semmiből. Ő próbálkozik, mindent megtesz, látszik az arcán az erőlködés, de sajnos nincs meg hozzá a tehetsége és a színészi eszköztára, így elég röhejes a végeredmény. Főleg, hogy a forgatókönyv sem segít neki.

A Pokoli futam pedig még érzelmi töltettel is rendelkezik, illetve próbálnak belevinni ezt-azt, de szinte semmilyen szinten nem működik, nincs tempója. Mindössze annyi érdekességet vonultat fel, hogy látunk pár lepukkant johannesburgi városrészletet, bizonyos műfajok kedvelőinek pedig bejöhetnek az aláfestő dél-afrikai popszámok, de ezzel ki is fújt a mérleg másik nyelve.


A Pokoli futam hiába tűnt nagyon ígéretesnek, hatalmas luftnak bizonyult. Eleve döbbenet, hogy a készítők miért akartak ilyen "egy helyszínes" filmet alapozni egy rettenetesen vékony forgatókönyvre. Mert ha valamilyen szinte érdekes lett volna a történet, ha nem tartalmazna üresjáratokat, ha pörögne, lenne tempója, akkor biztos, hogy el tudnánk tekinteni az olyan apróságoktól, mint színészi játék vagy rendezői megoldások. De így, hogy a film egy lufi, minden egyéb hiba felnagyítódik.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Pokoli futam (Vehicle 19)
színes, magyarul beszélő, dél-afrikai thriller, 82 perc, 2013
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott

rendező: Mukunda Michael Dewil
forgatókönyvíró: Mukunda Michael Dewil
zeneszerző: Daniel Matthee, James Matthes
operatőr: Miles Goodall
producer: Ryan Haidarian, Peter Safran

szereplők:
Paul Walker (Michael Woods)
Naima McLean (Rachel Shabangu)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ender Wiggin #7
    ez nem gond. viktor is ugyanazt a három jelzőt használja 12 hónap filmfelhozatalára, már évek óta...
  • nlght #6
    mi lesz szegény szerencsétlen szinkronosokkal? lassan kifogynak a "pokoli" és a "halálos" szókapcsolatokból, vajon hogy fogják hívni ezek után az új filmeket?
  • Broafka #5
    ha szigorúan vesszük akkor a Cujo is csak egy kocsiban játszódik. Ahhoz képest, hogy régi film (és hogy Stephen King) nem lett rossz
  • AndrewT #4
    Brake
    szintén autóban, csomagtartóban játszódó, imdb értékénél szerintem komolyabb film, de szintén csak egyszer nézős.
    az teljesen egyértelmű, hogy Walker pályáját a The Fast and the Furious alapozta meg, talán tényleg máig abból él. Talán tényleg nem az évszázad színésze, de több filmjében is mutatott arra utaló jeleket, hogy sokkal jobban is tudna játszani, mint amit a forgatókönyvek és az akció zsáner lehetővé tesz. örülnék, ha láthatnám komolyabb thrillerben vagy drámában, amiben ezt meg is erősítheti
  • csocso14 #3
    Volt olyan film ami végig egy koporsóban játszódott még is jó kis film volt.
  • xyl #2
    Így leírva nagyon hasonló a történet az "A hajsza" című 1994-es Charlie Sheen filmhez. Az elég jó volt, bár egy-két dolgot kihagyva belőle sokkal jobb lehetett volna. Így azért húztam az orrom, hogy "Na ne!!!"
  • ddt500 #1
    Láttam. Nagyon rossz volt. Az utolsó 3 perc ért valamit.