Ultravékony merevlemezcsalád a Western Digitaltól
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Ha 5 év mulva ki kell dobni azSSD-t addigra olyan olcsón lehet ujat venni.
Nagy igazság: "A diploma a lényeg, nem a tudás" Aki darabolva tölt fel torrentet az egy hülye köcsög :)
Adattárolásra - jelenleg - még nem megfelelõ, mert kicsi, drága és a technikai megoldásai magába hordozzák, hogy nem lehet 100%-ban kihasználni (gy.k. egy 128Gb-os SSD csupán 15-20%-al kevesebb és nem is ajánlatos áttlépni ezt)
Ua. itt vannak a küszöbön a 4k tévék és hamarosan a 8k tévék is jönnek. Most egy BL FullHD 3D film ha backup készítenék róla olyan 50Gb körûl van. Jönnek a játék programok amik szintén ezen a méreten fognak mozogni. Az SSD drágább lesz mindíg is mint egy HDD, és kisebb tároló kapacítással fog bírni. Mondjuk azt, hogy célorientált lesz. 😊 Ott ahhol meg fontos az adatbiztonság egészen biztos, hogy nem lesz SSD, még HDD sem. Ott lesznek a méregdrága backup rendszerek MO egységekkel meg terabyte-os Ultrium (írhattam volna más tis, de most pont ez van elöttem az asztalon 😊 ) meghajtók.
De majd az idõ eldönti. Sajnos a HDD-k az utóbbi idõben pusztúlnak mint a legyek. Nálunk az i7-ben már egy sor vinyó csere volt (tükör egyik felét már lecseréltük) Régi vasak még egészen jól bírják. 😞
Mess with the best, die like the rest Linux4ever
Hidd el az ssd-k pár éven belül át fogják alakítani a storage piacot.
Azt nem vitatom hogy 100T merevlemez olcsobb mint 1-2T ssd, de a valóság az hogy a cégeken és néhány hardcore useren kivül senkinek sincs szüksége több száz terra adattárolóra jelenleg. Az ssd-éknél pedig az látszik hogy a teljesitményük kb. évente duplázódik ugyanolyan ár mellett, tehát pár éven belül 20-30e forintért fogsz kapni terrás (vagy terra közeli) ssd-t.
Innentõl kezdve meg (fõleg hogy a mobil eszközöket is ssd-vel fogják szerelni és nem hdd-vel) a gyártók nem fognak olcsó hdd-t gyártani mert a vékony "töltsünk le napi 100 giga filmet a torrentrõl igaz tizedét sem nézzük meg" réteg nem fogja megérni nekik, a cégek pedig majd fizetnek mint a katonatiszt.
Szóval ne ess abba a hibába mint azok akik a desktop pc vonalat istenitik mert a laptopon/tableten nem fut a crysis 12 (vagy mittom az aktuális verzió), miközben a valóság az hogy õk csak egy marginális réteg és a "maradék" több száz millió felhasználó igényeit bõven kielégitik a fenti eszközök.
Ugyanez igaz storage fronton is, a causal rétegnek akik a javát adják az IT eszközök felhasználóinak nincs szüksége többszáz terra adatra, a legtöbbeknek egy néhány száz gigás merevlemez is elég (és szerintem még az sincs megtölve).
Egyébként meg vegyük le a szemellenzõt, speciel nekem az elmúlt 10 évben kb. 3 hdd-m is megdöglött, és ezzen nem vagyok egyedül egy rakás embert ismerek akinek elszállt a hdd-je, szóval persze vannak hibái az ssd-nek fõleg hogy még nem kiforrott technologia, de azért a hdd-k is ugyanugy tönkremennek. Fõleg laptopokban ahol a mozgatás normál velejárója, szóval szerintem az ssd-ékkel szereltek notik üzembiztonsága pont hogy nõni fog a hdd-vel szemben.
Az Intel egyik leírásában az áll, hogy napi 20Gb írásával az SSD max. 5 véig fog menni. Ez a kisebbik gond.
A többi itt van
jelneleg az SSD nem igazából jó tároló hosszú távon. Viszont a vinyók is fejlõdnek. Igaz telefonban nem lesznek (bár én emléxem olyan Nokia szériára amiben HDD volt. Nekem is volt 20Ft-os nagyságú HDD-vel szerelt pendrive-om)
100TB-os HDD
a vinyók már 100TB-nál járnak, az SSD -k 1-2TB-nál és azok is megfizethetetlen árban vannak. Az SSD nagyon jó arra, hogy az OS fusson rajta, de nagymennyiségû adatok tárolására alkalmatlan. Egy 50-60Gb-os ISO film tárolására, esetleg nyers film vágásra teljeséggel használhatatlanok. (lásd elsõ linkemet)
A 100TB HDD ára elenyészõ az 1TB-os SSD-k több mint 600k árához képest
1TB SSD
2TB SSD
ennek az árát egy oldalon 5000dollárba határozták meg (több mint 1millió forint)
Ja és ami a lényeg: ennek a rohadt drága SSD-nek is pontosan ugyan azok a gyerekbetegségei vannak mint az 50ezer forintos 256GB-osnak.
Legalábbis remélem látod a trendet hogy a mobil kütyük (laptop, tablet, okosteló) agressziven terjeszkednek, mig a desktop cuccok épp zuhannak, és a mobil kütyükbe bizony nem hdd fog kerülni hanem valamilyen ssd vagy ssd alapú cucc.
Egyik, hogy minél kevesebbszer kapcsoljuk ki/be a másik fontos dolog pedig stabil tápegység.
286/20Mhz; 1Mb; WD Paradise 512Kb; 40Mb; Mono VGA; ...Wolfeinsten 3D priman fut rajta 1.2 rendszerfloppyrol :>
Az élettartam itt nincs megemlítve. A 15% viszont igen. Itt most lehetne vitázni, hogy a Logout.hu-nak vagy a Anandtech-nek hiszek mert õk meg 25%-ot írtak. De akár ez akár az, mind a kettõ említi, hogy ne tõltsd meg. Azért egy 128Gb-os SSD esetén ez a 15%-k sem kis hely. Továbbá ott van még az a gond, hogy az SSD-k sokkal kevesebbszer írhatók mint egy nomrál HDD. Én csak ezeket írtam. 😊 és ebbõl vontam le a következtetést, hogy komolyabb adatok tárolására még mindíg a mágneses, esetleg a mágnes és optika (MO) keveréke a legjobb.
Még. Aztán lehet pár év múlva már nem lesz az, de sztem pár év múlva is az lesz, lévén az SSD-k 1Gb-ot drágábban tárolnak mint a hagyományos vinyók.
(meg nem igazán létezik 3000Gb-os SSD, míg HDD igen. Aztán mire eléri az SSD a 3000Gb-ot addígra a normál HDD már 10T felett fog járni... Igazság szerint a FullHD 3D filmek korában 512Gb-al szarozni felesleges. Egy BL ISO simán van 50Gb- Ebbõl max 10 félr el fél terán. Egy fél terás SSD meg vagyonba kerûl, legalább is az árából min. 2db 3TB-os vinyót...)
Ha az SSD-t kezelo szoftver nem tartalmaz hibakat, akkor egy SSD meghajtot csak egyetlen egyszer kell formazni, meghozza a gyari tesztek utan. Jo pelda erre a telefonok SSD-je, amit jellemzoen csak egyszer formaznak meg, majd az a telefon elettartalmanak vegeig jo es tobbnyire nem az megy tonkre. Az, hogy ha valaki hibas szoftverrel hasznalja az SSD-t, ami e miatt allandoan elrontja a filerendszert, arrol nem a technologia tehet. Tipikusan ilyen hiba amikor egy csak hagyomanyos merevlemezekre felkeszitett operacios rendszerrel vezerli valaki a szerencsetlen SSD-t. (pl. winxp ala ilyet rak) A gond ilyenkor az, hogy az SSD merevlemez specifikus parancsokat kap amikkel jobb esetben nem tud mit kezdeni, ellenben nem kapja meg a szabalyos SSD specifikus parancsokat, amikre szukseg van az elettartam es a teljesitmeny megorzese miatt. Ez kb. hasonlo eset mint dizeles kocsiba benzint tankolni, egy rovid ideig meg megy, de rejtelyes modon sokszor kell szervizbe vinni...
http://logout.hu/cikk/windows_7_es_8_ssd-vel_hogyan_is/teljes.html
pl prohardveren szoktak jó dolgokat írni. Pl a bejegyzés végén.
https://twitter.com/foodlfg
(de ettõl még nem cáfoltál meg)
https://twitter.com/foodlfg
Ez utóbbit elég élete során - optimális esetben - egyszer. A flash alapú tárolókat meg néha évente többszõr is. SSD esetén minnél több i/o mûvelet zajlik annál közelebb a meghajtó vége. Nem véletlenál rühhelik a defragot pl. 😉
minnél jobban tele van, annál lassabbak az SSD-k
a fenti cikkben olvasottakat nem nagyon lehet tapasztalni, normál HDD-k esetén.
szóval azért van még mit fejõldniük.
bár kétségkívûl ott van. De ha még is: akkor is az adatmentés sokkal egyszerübb mint egy tisztán elektronikus tároló eszköz esetén. (meg olcsóbb is)
Szinte az osszes telefonban SSD van. (vagy belso memoriakent, vagy sd kartya formajaban) Kerdes, hogy esetukben mi a gyanusan gyors meghalas? Nekem van c64-es ssd-m es meg az is mukodik...
Mint ahhogy az SSD-k esetében is vannak jó szériák, de a statisztikák szerint, azonos idõszakot vizsgálva, több SSD veszít adatot. Még. De ez még nem olyan kiforrott technológia mint a hagyományos mágneses tárolás. Pár év és ezek is jó tárolók lesznek.
Nagy igazság: "A diploma a lényeg, nem a tudás" Aki darabolva tölt fel torrentet az egy hülye köcsög :)
Bár fölül a gálya, s alul a népnek árja, azért a pénz az úr...
(ha jól emléxem akkor mindegyik vinyóban csak 2 mozgó alkatrész van: egyik a motor a másik a fejmozgató mechanika ami az összes fejet egyidõben mozgatja. Nincs mindegyik fejnek saját mechanikája. De ez ez már rég volt, az utóbbi 10-15évben nem szedtem szét vinyókat 😊 )
Azt mondja meg milyen hamar érem el a programokat, a keresés menyit gyorsul, meg élettartam adatokat, meg egyéb fontos paramétereket.
Nem a boot a legfontosabb tényezõ, hanem a használat közbeni gyorsaság, válaszidõ, stb.
Ja meg van e valami megoldás a Memória management-re, vagyis tudom e szabályozni, hogy milyen programokat helyezzen az ssd részre mik azok amiknek az elérési gyorsasága számomra a legfontosabb, vagy az automatizmus végzi e elég jól a munkályát.
ps: Kozos tap es adatcsatlakozos merevlemez szabvany mar a 386-osok koraban is volt a japan laptopokban es az is hasonlo megoldast hasznalt. Annyi valtozott, hogy ez nem pata hanem sata interface.