Alex

320 gigapixeles kép Londonról

Új világrekordot állítottak fel a legnagyobb panorámafotó kategóriájában egy Londont ábrázoló fotóval, amelyet a BT Torony tetejéről készítettek.

A kép hihetetlen részletességgel mutatja be Londont 360 fokos, teljes szögben. A 320 gigapixeles képet a 360Cities vállalat készítette. A kép 48 640 különböző képkockából áll össze, és négy Canon EOS 7D kamera, EF 400mm f/2.8L IS II USM lencsék és Extender EF 2x III telekonverterek használatával készült. Négy biztos pontra helyezték el őket körben, a 29. emeleti emelvényen. Laptopok figyelték élőben a fényképezés menetét, amely magasan London felett, fagypont alatti hőmérsékletben, időnként 50 mérföld/óra (80 km/óra) erejű széllökések közepette zajlott.


A teljes fotó

A kamerákat high-end Rodeon VR Head ST robot panorámafejek vezérelték, amelyek a németországi Clauss cég gyártmányai. Ezek 72 000 lépésre képesek egyetlen 360 fokos körív mentén, és ebben az esetben másodpercenkénti négy kocka készítésére voltak beállítva. A különálló képeket három hónap alatt egyetlen, óriási méretű panorámaképpé komponálták egy Celsius R920 munkaállomás segítségével, amelyet a Fujitsu biztosított. Ebben 256 GB RAM és 16 darab 3,1GHz-es chip volt, a szoftver a Kolor cég Autopano Giga panoráma összeállító programja volt. Az elkészült online interaktív végső fotót multilayered, mozaik felbontásban mutatták be, amely több millió különálló képmozaikból áll össze, és ez lehetővé teszi, hogy a legapróbb részletekre zoomoljanak.


Most először kísérleteztek ilyen hatalmas méretű kép létrehozásával. A projekt méretéből fakadóan több hónap munkával járt. Normál felbontásban kinyomtatva a BT Toronyból készült panorámafelvétel 98 méter széles és 24 méter magas volna, majdnem akkora, mint a Buckingham Palota. Összehasonlításképpen, az utolsó panorámaképes kísérlet Londonról 80 gigapixeles volt, és 2010-ben, a Centrepointról készítették. A képeket az első digitális Játékok, a London 2012 rendezvénysorozat végén fotózták.


Ilyen mértékben nagyíthatunk rá mindenre

"A szoftvereket és hardvereket végső képességeikig kihasználtuk; esővel, széllel és más gátló tényezőkkel kellett megküzdenünk. A Jeffrey Martinból, Tom Millsből és Holger Schulze-ből álló fotós csapatunk fantasztikus munkát végzett, és a tervezett több mint 48 ezer kocka közül egyetlen egy sem hiányzott a munkából.” - nyilatkozta Steve Hercher, a 360Cities igazgatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • tomboy013 #18
  Nagyjából 5 perc nézelődés után találtam egy fél embert, fél buszt, kettécsúszott épületet, oda nem illő tetőt, egy üvegház ablakában tükröződő egyént mikor nem is volt senki a környéken =D Amúgy nem rossz, el lehet nézelődni =)
 • kvp #17
  A nagyobb gond, hogy Londonnak egy tipikusan erdektelen kulsobb reszerol fotoztak, tehat a turistak altal is ismert belvaros pont csak kodos tavoli maszatnak latszik, maximalis felbontas mellett is. A kozelben ket erdekes epulet lathato. Az egyik pont nem latszik, mert arrol fotoztak, a masikat pedig par eve lebontottak...
 • wraithLord #16
  Vagy fotózás közben elmozdult az autó, és mindkét szomszédos képről hiányzik a közepe.
 • wraithLord #15
  Néha szarul passzintja össze a képeket a panoráma készítő program. Ez sok képből áll, itt arányosan sokkal többször hibázott. Ez van.
 • duke #14
  Persze tudom, hogy 48 ezer kep az meg, negy kameraval is jo par ora. Pont azert kerestem az orakat, mert kivancsi voltam, hogy talalok e tobb oras eltereseket is.
 • duke #13
  Ez milyen auto lehet ? SzuperUltra Smart ??
  Ez azert mar nem gyenge.


  Orulok, hogy Londonban ilyen takarekos kisautokkal jarnak, igazan peldamutato.
  cim
 • wraithLord #12
  Találtam egy csávót "the one show" feliratos pólóban, aki egyenesen belenéz az objektívbe... (:
 • Xerox10 #11
  Nem telik másképpen az idő. Ugyanis a 48 640 képkockát több mint 3 óra alatt készítették el. Tehát a kamerák más óraállást fényképeztek.
 • duke #10
  Ez pedig mar maga a kaosz, a teljes rendszer osszeomlas.
  Komolyan nem en rajzoltam at.
  itt a cim
 • duke #9
  Tovabb hibak a matrixban. Az orak a varos kulonbozo pontjain, mas mas idot mutatnak. Nyilvan maskepp telik az ido.