Berta Sándor

A drága érintőképernyők miatt nem fogy a Windows 8

Paul Thurrott Windows-szakértő igyekezett magyarázatot találni arra, hogy - különösen a Windows 7-hez viszonyítva - miért adnak kevesebbet az új operációs rendszerből.

A szakember blogbejegyzése szerint a probléma annak köszönhető, hogy a Windows 7 sikere miatt felfokozott érdeklődés kísérte a Microsoft új operációs rendszerének piacra dobását. Az előzetes várakozásoknak viszont a Windows 8 a netbookok sikertelensége miatt nem tudott megfelelni. A Windows 7 elterjedésében komoly szerepet játszottak a netbookok. Thurrott úgy véli, a netbookok nélkül alighanem a Windows 7-ből sem tudott volna ennyi eladni a Microsoft. Ez a trend azonban lecsengett és a tengerentúli konszern és hardverpartnerei olyan eszközöket választottak, amelyek jóval drágábbak a netbookoknál: az érintőképernyős készülékeket. A drága hardver miatt a Windows 8 közel sem terjed a várt mértékben.


Napjainkban egy laptop sokkal olcsóbb, mint egy érintőképernyős notebook vagy akár a Surface tábla PC. A társaság - hardverpartnerei érdekeit is figyelembe véve - szerette volna az árakat magasan tartani, azonban ez a stratégia egyelőre nem jött be. Kicsit olyan az egész dolog, mintha a redmondi óriás az Apple-t és a MacBook értékesítési stratégiáját másolta volna le, ami azonban működik az Apple és a MacBook esetében az nem működik a Windows 8-nál és az érintőképernyős termékeknél.

Nehezíti a helyzetet, hogy a Surface táblagépek sem fogynak a várt mértékben, így a vállalat nem tud versenyezni az egyre olcsóbb - Androidot futtató - modellekkel és az Apple termékeivel. S akkor még a csempés felülettel kapcsolatos aggályok, felhasználói ellenérzések nem is kerültek szóba. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a Windows 8 egyik legnagyobb vetélytársa pont az elődje: a Windows 7 stabil, gyors és kiforrott, így aki arra váltott korábban, most nem szívesen cseréli le.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Balumann #107
    "Te vagy aki meg csak olyan erveket hozott fel hogy kinyujtva nem kell lennie a keznek, hiszen lehet hasznalni a regi eszkozoket. Akkor kerdem en mi szukseg van az erintokepernyore, ha az nem mobil eszkoz ?"

    Ennél azért lényegesen több érvet felhoztam, sajnálom hogy te csak ennyit akartál megérteni belőle, mondjuk ezt sem igazán így írtam szerintem, de mindegy. :D
    Én azt írtam, hogy bármivel jól használható, ha használ is valaki értintőképernyőt (mert ezzel meg van a lehetősége, hogy azzal is használja), NEM KELL folyamatosan azt használnia.
    Én sem látom érelmét, hogy annyiért érintőképernyőt vegyek, bár ez nem azt jelenti, hogy nincs semmi olyan lehetőség benne, ami a billentyűzet+egér MELLETT jól alkalmazható. Hosszabb távon biztosan nem kényelmes (most nem a táblákra gondolok, hanem a monitorokra, amiket tényleg általában kinyújtott kézzel, közelebb hajolva kéne használni).

    "Miert azzal a hulyeseggel porbal akkor hazudozni az MS, mert draga az erintokepernyo azert nem terjed el, hiszen most irtad nem olyan regen, hogy nem kell erintokepernyo, eleg a regi eszkoz. :DD"

    Ezt úgy mondod, mintha én írtam volna. Ez szerintem is hülyeség, az okait én kifejtettem pár hozzászólással korábban. (ismétlés képpen én azt mondtam, hogy sokkal inkább probléma ,hogy az emberek azthiszik, hogy csak azzal lehet normálisan használni, mert csak azt látják minden videóban, fórumokon is erre következtetnek (a hozzád hasonló fikázóknak köszönhetően. :P ).

    "De mind a 3d-s appoknal,programoknal,jatekoknal mar megfordul ez a tenyezo, es lassabb az op rendszer mint az elozon."

    Ez meg megint milyen állítás? Az alkalmazások érezhetően gyorsabban futnak (bár ezt egyelőre csak viszonylag lassabb gépeken éreztem), a 3D-s alkalmazások meg pontosan ugyan úgy, mint Windows 7-en.

    "Raadasul van alternativa a mobil keszulekek piacan, ami jelenleg erosebb piaccal bir, ahova nehez betorni egy olyan szoftverrel, amit a felhasznalok nem kedvelnek kulonosebben a regivel szemben igy aztan marad a laptop es tablet piac."

    Hát, tabletek terén én viszont Androidra szavazok, ugyanúgy ahogy mobil platformon is, érintőképernyős laptopoknál lehet nagyon előnyös a rendszer szerintem (ott a touchpad mellett/helyett pláne jól jönne az érintőképernyő). Netbookomnál én is tudnám értékelni néha, csak azon meg Linux Mintet használok. :P
  • Jakuza001 #106
    Leghulyebb erv ? Te vagy aki meg csak olyan erveket hozott fel hogy kinyujtva nem kell lennie a keznek, hiszen lehet hasznalni a regi eszkozoket. Akkor kerdem en mi szukseg van az erintokepernyore, ha az nem mobil eszkoz ?

    Miert azzal a hulyeseggel porbal akkor hazudozni az MS, mert draga az erintokepernyo azert nem terjed el, hiszen most irtad nem olyan regen, hogy nem kell erintokepernyo, eleg a regi eszkoz. :DD

    Sajat magadnak mondasz ellent aztan megakarod magyarazni.

    Ne ezek a hulye ervek. Nem az hogy a csempe az milyen ujdonsag, mert az nem az csak egy par valtoztatas az ikonon es beallitjak mint ujdonsag.

    Ez a kijelentes az MS-tol egy vicc, hogy draga az erintokepernyo azert nem fogy.

    Jah vagy inkabb az a baj, hogy tul koran adtak ki az win7-hez es inkabb atok rajta dolgozni es inkabb csak a par szazaleknyi sebessegkulonbseg az inditasnal ami pozitivnak mondhato. De mind a 3d-s appoknal,programoknal,jatekoknal mar megfordul ez a tenyezo, es lassabb az op rendszer mint az elozon.

    Ugyanaz lesz ezzel az op rendszerrel, mint a Vistaval, vagy pedig lenyomjak eroszakkal a vasarlok torkan, bar eleg nehez lesz mert meg eleg fiatal a Win7 igy nehez elintezni at, hogy bizonyos alkalmazasokat platformfuggove tegyenek es hogy kikenyszeritsek a vasarlokbol a valtast, mert a regi OS nem futatja a specializalt es a csak az uj OS-re kiadott programjaikat.
    Raadasul van alternativa a mobil keszulekek piacan, ami jelenleg erosebb piaccal bir, ahova nehez betorni egy olyan szoftverrel, amit a felhasznalok nem kedvelnek kulonosebben a regivel szemben igy aztan marad a laptop es tablet piac.
  • Balumann #105
    Nem forradalmi újítás, egyszerűen egy újdonság a rendszerben. Újítás, ami LEHETŐVÉ TESZI hogy bármilyen eszközzel kényelmesen tudd használni (akár egyszerre is, ameddig még nem válik kényelmetlenné, illetve ott ahol van értelme), tudd futtatni a táblára/érintőképernyőre tervezett alkalmazásokat.
    Nem kell bevenni semmit, használni kell, és utána dönteni, hogy szükséged van-e erre, vagy nincs. De hogy miért jó neked, hogy mindenáron a leghülyébb érvekkel próbálod lejáratni a Windows 8-at, nem értem.
  • UUUU #104
    Akkor ne szarj oda, ahova nem kéne.
  • Vaszilij Artyom #103
    Szarszagot érzek a nagy erőlködés közepette
  • Jakuza001 #102
    Inkabb te nyavognal ha arcon csettintenelek.
    Latszik az idiotizmusod, hogy sosem sportoltal, mert mindenki jol tudja, hogy milyen erokifejtes kell ahhoz, hogy fel oran keresztul maga ele nyujtsa valaki a karjat es ugy is tartsa.
    Nem veletlen hogy a hosszutavfutok is lerazzak a karjukat, hogy vert pumpaljanak bele es vedjek az elsavasodastol es a verkeringest helyreallitsak.
  • tomcsa4 #101
    Az egységesítés miatt kellett megírni ilyenre. A régi start menü nem jó a táblákra, sem a TV-re. Valakinek el kellett ezt is kezdenie és ez az MS lett. Nagyot vállalt. A WP7 és a 7.5 szeritem még rosszabb, mint az android.
  • tomcsa4 #100
    Én a Nikon S2500-as fényképezőmet nem tudom használni, sajnos nem tudja felcsatolni, pedig van benne SD-kártya. De mivel évente egyszer (azaz összesen 1x) dugom rá, megoldom a nővérem laptopján. :)

    Jó persze vannak hibák a win8-ban (én leginkább az Internet Explorerre haragszom, ez már a milliomodik verzió és még mindig zabálja a memóriát és bizony lassú), a Metro UI egyes elemei kiherélt verziói az asztalinak. De én még mindig azt mondom, hogy egy jó oprendszer a nyolcas. Érdemes adni neki pár esélyt. És ahogy nagyon lent, a fórum elején valaki leírta, ez az egységesítés a jövő. Ugyan azt a felületet fogjuk látni (ugyanazt az oprensszert fogjuk használni) PC-n, táblán, telefonon, TV-n, a kávéfőzőn.
  • tomcsa4 #99
    De most megint az van, mint a Vistánál volt. Kettéoszlik az emberiség, utána kiadják ugyanazt (Win7) és mindenki egymás átölelve világbékét hirdet. Most is ez van a win 8-nál, aztán ön egy kilences, mai ugyan ilyen lesz és mindenki egyemberként fogja kicsapni a budin.
    Balumann értelemseket ír, érdemes figyelmesen elolvasni és egy pillanatra levenni a "leszarom" szemüveg 2007-es kollekcióját (ami amúgy is elavult).
  • tomcsa4 #98
    Látszik mennyire vagy sportos. Itt nyivákolsz már mióta, hogy fel kell emelned a kezedet az asztalról. Tudod a legtöbb olyan sportoló, mint te, csupán nagyszájú. Elhívtam már pár nagypofájút tekerni, hallod, csoda hogy életben maradtak. És az egy alkalom volt, én meg minden nap csinálom munka mellett is.

    Az emberek 905-ának az spor,t ha felemeli egy hónapban párszor a seggét. Nekem az semmi.