Napi Online

Egymillióan fordítottak hátat a BlackBerrynek

Egymillió ügyfelét veszítette el üzleti évének december 1-jén végződött harmadik negyedében a Research in Motion (RIM), az elsősorban jó e-mailezési képességeiről ismert BlackBerry okos telefonok gyártója − jelentette a New York Times.

Az árbevétel majdnem felével zsugorodott, a kilencmillió dolláros nettó nyereség pedig kizárólag az adóelszámoláson elért megtakarításnak köszönhető. Ezt figyelmen kívül hagyva az elemzői várakozásoknál valamivel kisebb veszteséggel zárta a negyedévet a cég. A bejelentés nyomán kilenc százalékkal zuhant a RIM részvényeinek ára, majd 3,6 százalékos mínuszban zárta a napot.

Meglepte az elemzőket, hogy a vállalat készpénztartalékai 600 millió dollárral, 2,9 milliárd dollárra emelkedtek három hónap alatt. A cégvezetés a "forgótőke átalakításával" magyarázza a javulást, elemzők azonban úgy vélik, hogy a RIM egyszerűen hatékonyabban szedte be a speciális szolgáltatásaiért járó díjakat, mint korábban. Ezt a tartalékot várhatóan megcsapolják majd a BlackBerry 10, a telefon legújabb változata bemutatkozásával kapcsolatos marketingköltségek, ám a menedzsment arra számít, hogy év végén még így is több készpénzük lesz, mint amennyivel kezdték az évet − 2012 elején 2,1 milliárd dollár lapult a kasszában.

A RIM 6,9 millió BlackBerryt és 255 ezer BlackBerry PlayBook táblakomputert adott el az elmúlt üzleti negyedévben. A cégvezetés elismeri, hogy ehhez jelentős árengedményeket kellett adniuk. A brutális lemorzsolódás ellenére még mindig 79 millió ember használja a vállalat termékeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!