Gyurkity Péter

Samsung Galaxy Premier, Nokia Lumia 510

A Samsung állítólagos újabb készülékéről további információk szivárogtak ki, míg a Nokia esetében hivatalos bemutató keretében rajtolt el a cég saját belépő szintű megoldása, kellemes jellemzőkkel.

A jelek szerint újabb két okostelefonnal bővül a kínálat, ám míg az egyik egyelőre kizárólag pletyka formájában, néhány kiszivárgott információmorzsa révén létezik, a másik már be is mutatkozott a nagyközönség előtt. Lássuk, hogy mit kínál a Samsung vélt, illetve a Nokia valós újdonsága.


Balra a Samsung Galaxy Premier, jobbra az S III

A dél-koreai gyártó több forrás szerint is Galaxy Premier néven dobná hamarosan piacra a készüléket, amely felső-középkategóriás megoldásként jellemezhető. Erről a változatról már korábban is jelentek meg hírek, ezek révén megismerhettük a pontos típusjelzést (GT-I9260), most pedig kiderült, hogy milyen grafikus vezérlő kapna helyet a burkolat alatt. A PowerVR SGX 544 az OMAP4470 részeként, az abban található két Cortex-A9 mag társaként jelent meg, bár azt továbbra sem tudni, hogy az Android 4.1-re és a 4,65 hüvelykes Super AMOLED HD kijelzőre épülő példány mikor és hol debütálna.


A Nokia esetében könnyebb dolgunk van, hiszen a belépő szintre szánt Lumia 510 okostelefont már hivatalosan is bemutatták. A készülék hardveres listáján (valószínűleg 800 MHz-en futó) Snapdragon S1 processzor, 4 GB-os belső tároló, 256 MB RAM, 5 megapixeles hátoldali kamera, GPS/A-GPS, 802.11 b/g/n WiFi, GPRS/EDGE/HSDPA/WCDMA támogatás, valamint 120,7 x 64,9 x 11,5 mm-es méret és 129 grammos súly található.


A készülék minden bizonnyal a WP7.5-öt futtatja majd, ezáltal nem kapja meg az operációs rendszer új verzióját, induló ára pedig 199 dollár lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #19
    Ja és nem zavar, hogy erre a fórumra, már vagy egy hete a p.csa sem ír!?
  • NEXUS6 #18
    "A WP meg modern, letisztult, jól működik és végre nem az ikonos megoldást másolja."

    Ájfonod azért megvan még?
    Akkor jó!


    Jöttél ide is oltani? Nagyon unatkozol mi, mióta otthagytalak magatokra a pajtásaiddal? Kicsit nyalsz a többieknek is. Így is van, így kell ezt csinálni!
    A külditudatos jelmondatod mikor cserélted le? Jó volt, bár szerintem az én verzióm jobban ütött!
  • NEXUS6 #17
    Nagyjából egyetértek azzal, amit írsz. Talán az ikonok helyét teljesen át fogják venni a widgetek (amelyeket én egyelőre felesleges erőforrászabáló hülyeségnek tartok, bár egyre inkább kezdek rájuk szokni;D).

    Szal, ha ilyen widgeteknek értelmezzük a csempéket, akkor még lehet belőle valami.

  • M2 #16
    Ne foglalkozz NEXUS6 hülyeségeivel, mindenhol így trollkodik: leszaroz olyan kütyüket amiket még soha nem is próbált és állítását alátámasztja olyan dolgokkal, amiket éppen most talált ki. Igazi megkeseredett, reménytelen fax.

    A WP meg modern, letisztult, jól működik és végre nem az ikonos megoldást másolja.

    A bemutató csávó viszont tényleg nagyon gáz! Tököm tele az indiai akcentussal. Porfikli - persze... :-)
  • csimmasz #15
    Mitől is jobb egy egyszinü fapados csempe mint egy dizájnos akár félig áttetsző widget?
    Oda is kirhatsz értesítéseket, nehogy már azt higye valaki,, hogy az MS szarta a spanyol viaszt ezzel a csufsággal?

    Ami az előnye az az, hogy kevesebb kraft kell hozzá mint a widgethez.


  • Narxis #14
    Ez a Lumia 510 bátran pályázhat a "nagyifon" kategóriára. Olcsó, látássérülteknek tervezett UI, letisztult(fapados) rendszer.
  • tomboy013 #13
    Kapásból látszik hogy nem használtál még WP-s telót. Az egy dolog hogy pl Droidon is le lehet szedni WP7 launchert. De azért igencsak messze áll a WP-től. Lehet hogy a kinézete hasonló, de másban köze nincs a rendszerhez. Nem csak kinézetben üt el a WP a többi oprendszertől hanem felhasználói élményben is.
    Az a 99% is eléggé erős azért. Már csak saját környezetemben is látom hogy sok embernek azért tetszik ez a csempés dolog. Az iPhone-os ismerőseim közül pedig egytől egyig mindenkinek jobban bejött a WP mint az iOS. Úgy gondolom a statikus , nulla információt közlő ikonok felett már eljárt az idő. Ha még sokan nem is gondolják de nagyban befolyásolhatja ez az irány a jövőbeli operációs rendszereket. Még most nem vették át az érintőképernyők a normál kijelzők helyét. De ha ez megtörténik hasznosabb lehet egy folyamatosan információt közlő tile-os rendszer, mint az eddig jellemző ikonok. Persze nem biztos hogy a tile lesz a megváltás de szerintem az irány jó. Kicsit megelőzi a korát ez a dolog, de egyszer mindenki számára hasznosnak bizonyulhat. Itt természetesen most nem csak a mobiltelefonokra gondoltam. Csak egy nagyon egyszerű dologot nézzetek meg. Bementek az Auchanba. Ott a digitális mérleg kijelzőjén nagy kockában ott vannak a gyümölcsök, zöldségek. Mennyivel jobb lenne ha rögtön a kockában feltüntetnék a kilós árát, esetleg az éppen aktuális akciót vagy egy kis infot magáról termékről, mintha egy ikon figyelne annyival ott hogy: banán. Persze ez most egy furcsa példa, de ha ott egyből megtudhatunk mindent ami érdekel akár egy tile segítségével, az megkönnyítheti az életünket. Mi másra vannak az informatika eszközei ha nem arra hogy könnyítsenek az ember életén. Persze ezt sok területre át lehet ültetni amit említettem csak egy példa volt. A Win 8 is lehet most bonyolultnak tűnik, de ha rááll majd az emberek agya és finomítanak is a rendszeren akkor igencsak használható lesz. Na de már nagyon eltértem az aktuális témától =) Ezt nem kötekedésnek szántam csak egy kis eszmefuttatás, hogy miért is lehet jó ez az irány.
  • wraithLord #12
    Igazad van, és nem is a koncepcióval van gondom, a kivitelezés nem jön be. Persze biztos meg tudnám szokni, mert a funkcionalitás fontosabb nálam.
  • NEXUS6 #11
    Az biztos, hogy a nagy gyártók közöl talán az M$ volt az egyetlen, aki valami tényleg új dizájnba fog bele.
    Két "apró" gond van:
    1. Az emberek 99%-ának eccerűen nem bejövős.
    2. A store-ok rogyásig vannak hasonló kaliberű theme-kkel, meg ui-kkal. Azon kevés júzernek, akik képesek rá és igényük is van arra, hogy a gyári ménsztrim, mindenkinek elfogadható ikonos ui-t lecserélje, annak már eddig is volt hasonló megoldás a kezében. (És ugye mem lett második Cukorberg egyik ilyen dizájnerből sem, aki ilyenek megalkotásával ütötte agyon a drága szabad idejét, amit értelmesebben pl. engribőrcözéssel is elüthetett volna).
  • Ferrer #10
    Talán nem olyan kifinomultak a WP csempéi mint pl. az iOS ikonjai, de az egész felület EGYSÉGES hatást kelt, ami szvsz fontosabb mindennél. Így nálam már ezzel nyerőbb mint az amúgy többet tudó Android. Meg mellesleg szerintem az élő csempék koncepciója is nagyon jó.