Alex

Photokina: A Canon a profikat célozza

A japán cég Photokina kiálíltáson bemutatott termékei a fotózás iránt komolyabban érdeklődőknek szólnak. Új full frame modell, minőségi kompaktok.

A Canon nagy durranása az EOS 6D, egy viszonylag olcsó full frame szenzoros fényképezőgép. A 144,5 x 110,5 x 71,2 mm-es méretű és 770 g súlyú gép por- és cseppvédett, magnéziumötvözet vázat kapott. Hátsó kijelzője 7,7 cm (3,0”) átmérőjű, és továbbfejlesztett tükrözésgátló bevonatot kapott. A 20,2 megapixeles CMOS szenzorral készített képek feldolgozását a DIGIC 5+ processzor végzi. A teljes képmezős érzékelő alkalmazásával jobban kézben tartható a mélységélesség a portréknál: könnyebben kiemelhető a téma a látványos, elmosott háttérrel.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Kiemelendő még a 11 pontos AF-rendszer, a Full-HD videózás lehetősége és a belső HDR mód, mivel bonyolult megvilágítási helyzetekben is megragadhatók mind a csúcsfények, mind a sötétebb részek. A többszörös expozíció funkcióval pedig akár 9 felvétel is készíthető egyetlen képre a fényképezőgépen belül. A csendes mód visszafogottabb működést tesz lehetővé például portré- vagy esküvői fényképezéshez, az egytengelyes elektronikus horizont (vízszint) pedig a keresőben és az LCD-kijelzőn is megjeleníthető.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A képek továbbíthatók vezeték nélkül külső tárolóeszközökre, feltölthetők a Facebookra és a YouTube-ra, vagy éppen vezeték nélküli kapcsolaton keresztül ki is nyomtathatók egy Wi-Fi-s nyomtatón. A filmek és képek megtekinthetők a DLNA-ra felkészített HDTV-ken is. Egy vezeték nélkül csatlakozó okostelefon használható a fényképezőgép távvezérlésére is, a felvétel és a fókusz beállításainak módosítására, majd a kioldó távoli elsütésére és a felvett kép megtekintésére is. Az EOS 6D beépített GPS-ével a képekhez hozzákapcsolhatók a földrajzi adatok még a felvétel közben. A GPS naplózási funkciót bekapcsolva az utazók pontosabb képet rögzíthetnek az útjukról és a mellékelt Map Utility szoftverrel meg is jeleníthetik azt.

A cég az ultrakompakt PowerShot S100-at az S110-el frissítette, ami továbbfejlesztett HS rendszert kapott, és amibe egy új, 12,1 megapixeles CMOS érzékelő és DIGIC 5 processzor került. 5-szörös optikai zoomja 24 mm-ről indul, f/2,0-ás rekesszel. Van benne képstabilizátor, és a fényképek és videók azonnal megoszthatók a különféle közösségi oldalakon. Lehetőség van a felvételek helyének és idejének gondos naplózására.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

7,5 cm-es (3.0”) PureColor II G kapacitív érintőképernyő egészíti ki az analóg vezérlőeszközöket és kínál érintéses autofókuszt. Automatikusan felismeri a témát és módosítja annak megfelelően a beállításokat, az arcfelismerés pedig segít az ismerős arcokra fókuszálni az egyes felvételek készítésekor. A még képzettebb felhasználók számára teljes kézi vezérlést biztosít, egy háromfokozatú ND-szűrőt, valamint a RAW fájlok rögzítésének lehetőségét. 24 kép/mp sebességgel képes rögzíteni full HD (1080p) felbontású videókat, sztereo hanggal.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A PowerShot G12 is elavult, már itt a 17 százalékkal kisebb G15, ami új, 28 mm-ről induló f/1,8-2,8, ötszörös zoom objektívet kapott, de viszont elvesztettük a forgatható LCD-t. Azok, akik még figyelik a megazoom versenyt szintén örülhetnek, hiszen a vállalat ismét megelőzte riválisait az első 50-szeres nagyításra képes masinával, a PowerShot SX50 HS-sel. Úgy látszik egyáltalán nem érdekli ezen termékvonal vásárlóit a használat nehézsége, vagy hogy milyen gyenge minőségű fotókat kapnak maximális nagyításnál. Az f6.5-ös lencsék valószínűleg csak déli napsütésben produkálnak majd értékelhető képet. A G12-be és az az SX50-be ugyanaz a 12,1 megapixeles CMOS és DIGIC 5 került.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A cég azért mindent bevetett: a 13 lencsetagból három UD lencsetag egy tíztagú optikai elrendezésben. Ultrahangos motor (USM) és lengőtekercses motor (VCM) garantálja a gyors és közel zajtalan zoomolást a 24 mm-es, nagy látószögtől egészen az 1200 mm-es maximális tartományig, ami digitálisan akár 100-szoros határig kiterjeszthető. Ilyenkor persze már nem egyszerű befogni a célpontot, de az objektív törzsén található külön keresés gombbal az objektív kizoomol, hogy újra rákeressen a tárgyakra. Miután a tárgy megvan, a gombot elengedve az objektív automatikusan visszazoomol a tele fókusztávolságra. A zár gomb segítségével pedig egy optikai képstabilizátor (IS) mód kapcsolható be, amely segít a tárgyat a kereten belül tartani a felvétel elkészültéig.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • galocza #7
  én minden évben nézegetem az aktuális sxX0-t (minden másodikat meg is veszem 8) s európában (uk, d) nem olcsóbbak, mint itthon, távolkeleten és az usában igen.
  szóval a hazai árnak több köze van a canon kontinensekként durván különböző árképzéséhez (pölö sx30 megjelentekor: itthon 130k, hongkongból 90k).
 • llax #6
  Könnyen értelmezhetőek: csak keresni kell egy $-ban hasonló áru, már nálunk is kapható gépet: a D600-hoz hasonló áron várható, az jelenleg 670eHUF körül indul... Így közelítőleg meg is lenne a hazai ára (+- 10%-on belül).
 • Möci #5
  ezt sem szabad itthon megvenni

  (köpni kell! a hazai adózási rendszer így "élénkíti" a magyar gazdaságot)
 • Cat #4
  A magyar adózás meg a 27%-os áfa miatt ezek eléggé értelmezhetetlenek.
 • Möci #3
  Bocsi javítom magam: "A Canon EOS 6D megjelenése decemberre várható."
 • Möci #2
  "Canon EOS 6D jelentések azt sugallják, hogy az USA ára kb.: 2100$-ra, UK ára:1.799£-ra tervezett. A Canon EOS 6D megjelenési dátuma decemberre várható."

  Forrás: http://www.digitalcameraworld.com/2012/09/17/canon-eos-6d-price-specs-release-date-confirmed/
 • mad mind #1
  Mondjuk a 6d-ről árat is közölhettek volna, mert a 7d-5d közé lép be. Remélem a 7d árát kicsit lejjebb nyomja.