Szekeres Viktor

A sötét lovag: Felemelkedés

Christopher Nolan Batman-trilógiájának záró darabja erőteljes munka, nem lett rossz, de nem is nőtt fel az elvárásokhoz, és a rendező eddigi legrosszabb filmje.

Hogy tetszett A sötét lovag: Felemelkedés?
  • Tetszett, jó film
  • Közepes lett
  • Gyengén sikerült
Nolan befejezte. A Batman: Kezdődik! című filmjével új életet lehelt a Joel Schumacher által nevetségessé tett Denevéremberbe, és megmutatta, hogy egy kvázi realista képregényfilmmel is le lehet nyűgözni a mindenre ugró kritikusokat, és moziba lehet csalogatni a közönséget. Pedig nem így indult, hiszen ha csak a számokat nézzük, akkor a trilógia első részénél még a Superman visszatér is sikeresebb volt (Amerikában pár millió dollárral kevesebbet hozott ugyan, de nemzetközileg többet). Azonban a sikernél is többet számított, hogy a közönség, illetve a kritikusok az egyik filmet dicsérték, míg a másik készítőinek a vérét kívánták. Nem is csoda, ha a jól fogadott első epizód akkora sikert hozott a folytatásnak, A sötét lovagnak, hogy az menten fellépett a Titanic mögé az akkori örökranglista második helyére bevétel tekintetében.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Az borítékolható volt, hogy A sötét lovag: Felemelkedés iránti kezdeti érdeklődés még az előző részét is meg fogja haladni, a nagy kérdés csak az volt, hogy a bevételcsökkenésből is mérhető tetszési index ezúttal is olyan magas lesz-e, mint A sötét lovag esetében. Nos, erre már választ kaphattunk: nem, de ennek ellenére túlnyomórészt pozitívak a visszajelzések, s az biztos, hogy nem lesz egyszerű dolga annak, aki megpróbálja újraindítani a Batman-szériát. Az alapanyag mindenesetre megvan hozzá, hiszen még rengeteg olyan zseniális Denevérember-történet létezik képregény formájában, melyeket nem dolgoztak fel.

A sötét lovag: Felemelkedés 8 évvel A sötét lovag eseményeit követően játszódnak, Harvey Dent igazi hősként van számon tartva, a róla elnevezett törvény révén jóformán megszűnt a bűnözés Gotham City-ben, szinte minden kétes alak rács mögött van. Ezzel párhuzamosan a Denevérember is eltűnt a kíváncsi szemek elől, sőt, alteregója, Bruce Wayne is igencsak magába fordult, nem nagyon mutatkozik. Viszont feltűnik a színen egy kíméletlen bűnöző, Bane, aki olyannyira kihúzza a gyufát tetteivel, hogy Bruce Wayne ismét felkapja magára a fekete köpenyt, s elindul igazságot osztani. Azonban a helyzet nem olyan egyszerű, mint azt gondolná, s gondolnánk.

Nehéz feladat előtt állt Nolan, hiszen sokak szemében A sötét lovagot nem egyszerű felülmúlni. Szerencsére azonban a rendezőt nem az hajtotta, hogy még nagyobb, még durvább filmet készítsen, hanem inkább méltóképpen el akart búcsúzni a hősétől. Kár, hogy a búcsú eszközei és kivitelezése inkább volt klisés, mint ötletektől hemzsegő, bár elég sok motívumot éppen magától kölcsönzött Nolan, így ezt még véletlenül sem hányhatjuk a szemére.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Mivel nem főellenség terén akartak durvítani a készítők, így maradt a szokásos megoldás, miszerint lenullázzák a főhőst, hogy az hatalmas fizikai és lelki utazás, valamint mélynek szánt, de egyébként sekélyes gondolatok segítségével érjen el ismét arra a szintre, hogy felvegye a harcot az éppen aktuális haramiával. Neki, azaz Bane-nek vannak jó pillanatai, azonban semmiképp sem túl emlékezetes gonosztevő, nem túl átgondolt, sok butaságot műveltetnek vele, hogy elősegítsék a történet Batman számára való kedvező alakulását.

A sötét lovag: Felemelkedés ismét csak elég komorra és realistára sikeredett, helyenként lassú, a felvezetése kifejezetten az és sajnos nem feltétlenül tölti be a neki szánt szerepet, kissé fellengzős és az új karakterek bemutatása is elnagyolt. Persze a kötelező akciójelenetek, valamint a nagyot durranó finálé kötelező kellék, ezek mind nagyszerűen vannak megkomponálva köszönhetően annak, hogy Christopher Nolan hajlamos remek szakemberekkel, nagyon profi stábbal körülvenni magát. A profizmusnak persze ára van, A sötét lovag: Felemelkedés már túlzottan is össze van rakva, nagyon steril és hideg, egyszerűen alig van benne spontaneitás, minden mozdulat megszerkesztettnek tűnik.

A történet ugyan nagyszabású lett, jókora fenyegetést hordoz magában (ebben azért próbálták felülmúlni az előző epizódokat), viszont túlságosan is kiszámítható. Hiába tűnik ugyanis első blikkre soknak a mozgatott karakterek száma, valójában könnyen ki lehet találni, hogy kinek milyen szerepet szántak a készítők, s a sztori csavarjai is magától értetődhetnek. Éppen ezért az igazán üdvös megoldás a nézők részéről az lenne, ha a film megkezdése előtt kikapcsolnák az agyukat és közben nem gondolkoznának, inkább hagynák, hadd vigye őket magával Nolan.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Teljesen egyértelmű, hogy A sötét lovag: Felemelkedés minőségben nem léphet elődje nyomába. Ettől még persze tisztességes film, a képregény-mozik között az élvonalba tartozik, voltak benne remekül sikerült momentumok, de sokkal, sokkal többet várt volna el az ember - és elvárásokkal beülni egy multiplexbe nem bűn. Mintha Christopher Nolan egy kicsit beleszeretett volna sajátmagába és a forgatókönyvről is elhitte, hogy zseniális, másképp nem magyarázható az, hogy a karakterekkel a két és fél órás játékidő alatt sem tudott sokat kezdeni. (Ettől még Selina Kyle jópofára sikeredett, amikor képernyőn van, viszi a filmet, kár, hogy a magyar hangja totális félreértés, megöli az eredetileg megalkotott karaktert.)

Nem arról van szó persze, hogy a film hossza nem állna jól ennek a Batmannek, unalmassá sem feltétlenül válik A sötét lovag: Felemelkedés, inkább csak egyre üresebbé, felfuvalkodott kis gömböccé. Lehet, hogy valódi konkurens híján sokaknak még mindig újdonságnak számít a hangulata és "realizmusa", aminek (és persze az előző epizódnak) köszönhetően kapja a sok hozsannát, azonban a közepesen jó osztályzatra ezúttal nem érdemes büszkének lenni.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

A sötét lovag: Felemelkedés Christopher Nolan legújabb, s talán eddigi leggyengébb filmje, igaz ez annak köszönhető, hogy a rendező folyamatosan csak remekbe szabott munkákat tett le az asztalra. Egy korszak lezárult Batman és Nolan életében is. Előbbi nyilvánvalóan még vissza fog térni, hogy kiderüljön lehet-e a mostani trilógiánál még jobb filmeket írni köré, utóbbi pedig akárcsak az Eredet esetében remélhetőleg kihasználja, hogy szinte bármilyen ötletére tudna szerezni pénzt. Bízzunk benne, hogy ezt is fogja tenni, megcsinálja egy saját ötletét. Mert akárhogy is nézzük, hiába sikerült jól A tökéletes trükk, a Batman-trilógia vagy az Álmatlanság, ezek vagy adaptációk vagy feldolgozások voltak. Nolan igazán akkor tündökölt, amikor eredeti filmjeit, az Eredetet, a Mementót vagy a Követést (más néven: A Csapdát) készítette.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
A sötét lovag - Felemelkedés (The Dark Knight Rises)
színes, magyarul beszélő, amerikai akciófilm, 165 perc, 2012
16 éven aluliak számára a megtekintése nem ajánlott

rendező: Christopher Nolan
forgatókönyvíró: Christopher Nolan, Jonathan Nolan
zeneszerző: Hans Zimmer
operatőr: Wally Pfister
producer: Christopher Nolan, Charles Roven, Emma Thomas

szereplők:
Christian Bale (Bruce Wayne / Batman)
Michael Caine (Alfred)
Anne Hathaway (Selina Kyle)
Tom Hardy (Bane)
Joseph Gordon-Levitt (John Blake)
Gary Oldman (Jim Gordon)
Marion Cotillard (Miranda Tate)
Morgan Freeman (Lucius Fox)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Savmacska #72
    Nem tudjátok esetleg, ilyen vagy ehhez hasonló K A B Á T O Thol lehet venni ? Nagyon nyálcsorgatós...
  • Interfan #71
    Maximálisan.
  • koschwarz #70
    ...ja, és ebből azt akartam kihozni, hogy aki csak az ilyen témájú oldalakon akar tájékozódni pl. egy filmről, akkor leginkább csak a szarozást fogja látni.
  • koschwarz #69
    ez és a lejjebb olvasható fosöntés annak a pszichológiájából fakad, hogy aki meg volt elégedve a filmmel (vagy bármi mással), az általában nem fárasztja magát azzal, hogy mindenáron bizonygassa, hogy milyen jó a film (van egy-két kivétel persze). aki viszont csalódott, az így dolgozza fel azt a rettenetes frusztrációt, amit ez okozott, többszörösen ki kell nyilvánítania és bizonygatnia a negatív véleményét.

    én mindig röhögök ezen. minden megnézett film után felmegyek az imdb-re, és értékelem, és kíváncsiságból meg szoktam nézni az ott indított témákat (általában csak a címeket)...teljesen mindegy, hogy a film milyen jó átlagpontszámmal bír, akár több százezer szavazó átlaga alapján is, akkor is az első 5-6 topik arról szól, hogy milyen szar, milyen csalódás volt a film, milyen hibákat láttak benne, stb.

    mielőtt valaki félreérti, nincs bajom az eltérő véleményekkel, csupán látszik ennek a jelenségnek a tiszta pszichológiája.
  • zord01 #68
    "Ezen kivül kiemelném még Christian Bale-t is aki nagyon jól játszotta a megtört Waynet"

    Ezzel egyet tudok érteni, és ez nekem is tetszett, nagyon is, viszont a "felemelkedése" mögött pszichológiai mélység, és a hatalmas szellemi teljesítmény, elmaradt. Nagyon elnagyolt lett.
    Ami egy Dark Knight után nem megengedhető, hisz ott pont az volt a lényeg, hogy minden karakter az utolsó részletig ki volt dolgozva. A motiváció, a jellem, a gesztusok, a gondolatok, logika, vagy annak hiánya.
    Sőt ha azt nézzük, hogy az egész új trilógia erre épült (hisz az első rész teljes egészében arra ment ki, hogy felépítsék Batman személyiségét. Megértsük a traumát, s hogy miért fordult a nidzsicu felé, miért nem öl és miért olyan elszánt, áldozatkész.

    Aztán kövezzetek meg, most lehet hogy nyálas baromnak fogtok tartani, de én igenis elvártam volna, hogy egy sokkal mélyebb érzelmi szál alakuljon ki Batman és Macskanő között, mint anno az eredeti 2-ben. Ez is elnagyolt lett.

    Aztán most***spoilerezek kicsit *** mikor Batman leszámol Bainnel az elég gyermeteg volt. "Azért jöttél, hogy végignézd imádott városod vesztét?" "Nem azért jöttem, hogy leszámoljak veled." Hát ez nekem kissé olyan mint a 80-as 90-es években volt Chuck Norris, Lungran, vagy épp a mimika gyilkosa Segal. Elég igénytelen volt, az egész hangulatot agyoncsapta.

    Pont ennyire kidolgoazatlan és érzelmileg sivár volt az a rész, mikor Alfréd lemondja, Bruce-nak, hogy valójában élete nagy szerelme nem is őt választotta.
    Majdhogynem így nézett ki a beszélgetés.
    -Ne mond má'!
    -De mondom.
    -Akkó húzzáel!
    Ennél azért több színészi játékot vártam.
    Ha csak az akciókat nézzük de factó, azok jók voltak, de ez nem egy akció film kellett volna legyen.
    Pont a mélységet hiányoltam belőle. Sajna tömegfilm lett. A készítők nem tudtak túllépni a saját árnyékukon.

    Persze, ez csak az én véleményem, örülök, hogy sokatoknak tetszett, legalább ti nem csalódtatok.
  • tomboy013 #67
    Mondjuk azért nem néztem meg mindent mert vannak egyéb elfoglaltságaim, pl munka 2 helyen is. Ami érdekelt megnéztem akárki akármit írt róluk. Nyilván nem azért írt ide mert őt nem érdekli a film, hanem mert érdekelte. Ami nem érdekel azt nem nézem meg de azokhoz a cikkekhez nem is kommentelek. Egyébként meg már írta hogy irónia volt az egész. És igen büszke vagyok arra hogy nem vagyok irányított ember, hanem megvan a saját véleményem. Egyébként az az irányított ember aki másnak elhisz úgy dolgokat hogy közben ő nem tapasztalta meg azokat. Természetesen itt érdeklődési körön belül beszélek. Én sem nézem meg például az Alkonyatot mert kiesik az érdeklődési körömből. De ugyanúgy nem is írom oda kommentbe hogy ha már ennyien szarozzák akkor meg sem nézem. Remélem érted már a különbséget. Úgy érzem ezt túltárgyaltuk úgyhogy inkább maradjunk a cikk témájánál ami a Sötét Lovag: Felemelkedés. Bevallom keserű szájízzel ültem be a filmre mert sokan fikázták, de kellemeset csalódtam benne a hibái ellenére is.

    richard45: Ezt akár én is írhattam volna ugyanis kb ugyanez a véleményem a filmről
  • richard45 #66
    Nekem baromira tetszett, elvárásaimon túl teljesített pedig én igazán nem számítottam sokra, főleg a Sötét Lovag után ami elégé magasra tette a lécet nálam. De ezzel ellentétben a Felemelkedés egy igaz adrenalin bomba volt, szinte csak úgy elszállt az a 3 óra. Bár igaz, hogy a film egy kicsit nehezen akar beindulni, de amint felbukkan Bane onnantól aztán beindul minden, csak úgy kapkodtam a fejem. A karakterek jók voltak, csakúgy mint az őket alakitó színészek, főleg Tom Hardy Bane-je aki nálam a film csúcspontja, bár a szinkron egy kicsit elvett a karakterétől nálam de ez csak egy apróság. Ezen kivül kiemelném még Christian Bale-t is aki nagyon jól játszotta a megtört Waynet, és a Sötét Lovaggal ellentétben itt jobban a középpontba került.
    A zene meg a megszokott Zimmer-i mestermunka, még úgyis, hogy igazából csak az előző részek zenéiből dolgozott, de szerintem nem is volt szükség változtatásra.
    Természetesen volt bár logikai baki, mint például, hogy Bruce, hogy tudott bejutni a teljesen elbarikádozott Gothamba, meg néha túl gyorsan ugrottak egyes jelenetek között, de ezek eltörpülnek a film grandiózussága mellet.
    A lezárást meg nagyon jól megoldották, igazából a befejezéstől féltem a legjobban, de szerencsére nem volt csalódás kelltő.
    Összegezve a Batman trilógia utolsó darabja egyátalán nem lóg ki a sorból, nem lett a filmek filmje, nem váltotta a meg a világot, viszont a szórakoztatás garantált, szerintem hiba kihagyni ezt a filmet.
  • zetortraktor #65
    "Én úgy értettem, hogy nézze meg és döntse el maga, hogy tetszik-e neki vagy sem."

    Ja. Legyen birka és nézzen meg mindent. Nézd meg zord01-et alattam, panaszkodik, hogy mennyi csalódás érte. Te is az egyik legjobbnak tartod, ami azt jelzi, hogy láttál jó pár gyatra filmet az idén és a jobbakat elkerülted. Vajon, amit nem néztél meg, miért nem nézted meg, ha nagyra vagy a saját véleményed fontosságával?

    "Nekem ha valamit szaroznak is megnézem, mert van saját véleményem a dolgokról, nem vagyok egy irányított ember."

    Most ezt tényleg úgy írod, mintha büszke lennél arra, hogy szar filmeket nézel. Nem az az irányított, aki sok véleményt elolvasva eldönti, hogy érdemes-e megnézni valamit. Nem. Nagyon félreérted.
  • dresden1 #64
    Látszik, hogy nem kicsit bejött azért a közönségnek a film.

    Hogy tetszett A sötét lovag: Felemelkedés?
    Tetszett, jó film (76%)
    Közepes lett (18%)
    Gyengén sikerült (7%)
  • zord01 #63
    Jah azt még had tegyem hozzá, hogy az Underword 4, meg a John Carter fényévekkel szarabb, mint a Dark Knight volt anno (igaz nem is ugyanaz a kategóra, ezek nem is akarnak drámaiak lenni, és szólni valamiről), de ezekre kifejzetten úgy is ültem be, hogy nem voltak elvárásaim. Ezek után a DKR-ra úgy ültem be, hogy előtte ott volt a DK, ami nagyon odatette magát, és annak ellenére is magasan volt a léc, hogy biztos voltam benne, hogy a DKR nem fogja hozni a DK színvonalát. Tehát lejjebb tettem a lécet pár méterrel, de a DKR még így se tudta megugrani. Kár.