Berta Sándor

Windows 8 - több módon is elindítható lesz az IE 10

A Microsoft a Windows 8 Consumer Preview verziójába új lehetőségeket integrált az Internet Explorer 10 elindítására. A felhasználók három beállítás közül választhatnak.

A Windows 8 Developer Preview tesztelőitől számos visszajelzés érkezett és ezek egy része az Internet Explorer 10-hez kapcsolódott. Ezeket az észrevételeket a Microsoft munkatársai figyelembe vették és ennek köszönhető az új indítási lehetőségek elhelyezése a Vezérlőpult internetes beállítások menüpontjában. A változásokat Kevin Luu, az Internet Explorer fejlesztéséért felelős csoport programmenedzsere mutatta be blogbejegyzésében.


Az internetezők három beállítás közül választhatnak. Az első, hogy az operációs rendszerre bízzák az IE 10 elindítását. Ebben az esetben a Windows 8 figyelembe veszi, hogy éppen a Metro vagy a hagyományos Asztal fut, s ennek megfelelően indítja el az Internet Explorer 10 kompatibilis változatát. A második lehetőség, hogy az operációs rendszer a használt környezettől függetlenül az IE 10 Metro-kiadását futtatja, míg a harmadik, hogy - szintén a használt környezettől függetlenül - a böngésző Asztal-kompatibilis verzióját nyitja meg. A felhasználók azt is meghatározhatják, hogy egy adott oldal megnyitásakor a Windows 8 az IE 10 melyik verzióját futtassa.


Természetesen lehetőség van más böngészők használatára is. Amennyiben ez történik, úgy az adott program kizárólag a hagyományos Asztal-környezetben használható. Remélhetőleg azonban ez nem marad sokáig így, hiszen a Microsoft fejlesztői is azt szeretnék, hogy mielőbb megjelenjenek a Chrome, a Firefox és az Opera Metro-kompatibilis változatai.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gothmog #23
    "A metroi ui fo felhasznalasi terulete a mobil (es tabletes) windows" Akkor ezt -a dolgok jelen állása szerint- mondhatjuk úgy is, hogy "a windows 8 fő felhasználási területe a mobil (és tabletes) windows", merthogy jelenleg a win8 (a customer preview) a metrot lenyomja a torkodon, ha kell, ha nem. Hiszen a startmenü helyét veszi át. Szóval úgy integráns része a rendszernek, hogy nem is része a rendszernek.
    Na persze senkit nem kényszerítenek, hogy a 8-ra váltson. Még megtörténhet, hogy a win7 lesz a '10-es évek windowsa, úgy, ahogy az XP volt a 2000-es éveké. Majd támogatják a win7-et 2025-ig...
    A másik dolog, meglátjuk, miféle változásokat indít el a Raspberry Pi-hez hasonló hardverek elterjedése(ha egyáltalán). Mert ha egy pár dolláros kütyü internetképes médiacenterré alakítja a tévét, elkezdenek a felhőben futni a játékok, és az irodai szoftverek stb, az boríthat néhány dolgot. Egy ilyen irányú változás sok helyen okafogyottá teheti a jelenleg windowst futtató böszme dobozokat. (lásd asztali felhasználás)
  • who am I 7 #22
    Nem nagyon vágod a lényeget...a felhasználok desktopon sírnak, hogy mi a hótkoros harc ****é kell erőltetni egy kalapácshoz való felületet (ujjak), egy iszonyat érzékeny és precizen vezérelhető felületen (egér 3000-6000dpi pl.) Tudod, ezt nem értik..mobilon, meg tableten elmegy a csempés bohóckodás, mert nem tudsz olyan pontosan működni mint az egér, de desktopon hót felelsleges.RÁadásul még mindig ronda 16bites gagyi ez a metro felület, remélem a maradék winfosos is inkább átpártol almához :D
  • who am I 7 #21
    Mégis kinek kell IE10?Metro,Trolli,villamos..egyre megy.gagyik.Addig jó még letöltesz vele egy normális böngészőt.
  • speed2006 #20
    Ez tiszta. Tudom. Csak nem tetszik.
  • sempron07 #19
    Én jelenleg Chromeozok, a listámban a második kedvenc az IE 9.
    Részemről - nekem nagyon tetszik a Metro felületű Internet Explorer, tetszik, hogy eltér a hagyományoktól, kissé olyan érzést keltett bennem, mint a GTA IV-ben a külön internet. :D (És poénból persze - de az is tetszett)
  • allinignath #18
    Nem ide tartozik de gondoltam megosztom: http://kmdholding.com/huebfp8
    10 mailből álló sorozat, akiket érdekel iratkozzon fel.

    További szép estét!
  • gforce9 #17
    Köszönöm, ez már valóban válasz.
  • kvp #16
    "Attól hogy van touchscreen, csak az app input részét kell átírni maximum. Beletenni a touchscreen támogatását. Nem új appot írni a régi helyett, főleg, hogy a kernel lényegében win7."

    A metro kornyezetben nincs win32-es (es win64-es) alrendszer, tehat az osszes eddigi szoftver komponens es api mukodeskeptelen. Gyakorlatilag olyan mint amikor valaki egy win32-es x86-os alkalmazast akar atvinni bongeszobe es javascript-re. Ilyenkor valoszinuleg kenytelen lesz urjairni. A metro kornyezet leginkabb egy flash player-hez hasonlit es az alkalmazasok is hasonlo modon mukodnek, ezert minden programot ujra kell irni az uj fejlesztoi nyelveken, az uj api-k hasznalataval.

    A metroi ui fo felhasznalasi terulete a mobil (es tabletes) windows, ahol a win32-es alrendszer (user es gdi api-k) nincsennek telepitve, tehat a regi alkalmazasok nem is kepesek a futasra. Gyakorlatilag az ios is egy ilyen kibelezett macosx es ezert kell a mac-es desktop-os programokat is teljesen ujrairni az ios alatti futtatashoz. A masik veglet az android, ami teljes desktop kornyezetet es teljes posix api-t ad (gnu-s es linux-os kiegeszitesekkel egyutt), annak minden sebessegbeli es memoriafelhasznalasi kovetkezmenyevel. Cserebe android ala a legegyszerubb programokat portolni, mert ha kell meg a wine vagy egy x86 emulator is felrakhato ala (es akkor mennek azok a regi desktop-ra irt windows-os programok, amik az uj windows-ok alatt nem).

    A felhasznalok persze nem latjak a metro hasznat, de amikor a low end windows-ok alol (pl. starter) kiesik a desktop es mar csak a metro-s programokat hasznalhatjak desktop gepen is, akkor megertik miert valasztotta az ios fele megoldast a microsoft. (persze az nem biztos, hogy jo valasztas volt, de legalabb jol masoltak le a technologiat)
  • gforce9 #15
    A troll itt ahogy nézem te vagy. Attól hogy van touchscreen, csak az app input részét kell átírni maximum. Beletenni a touchscreen támogatását. Nem új appot írni a régi helyett, főleg, hogy a kernel lényegében win7.

    "touch enabled, adaptive scaling, sensor support, OS integration, etc..."
    na ez aztán válasz..... attól hogy ezeket beollóztad, még lufi marad.

    "Ha csak a felhasznaloi elmenybeli kulonbseg erdekel, guglizz ra erre:
    "ie10 metro vs desktop""

    Mióta kijött az előzetes használom. Egyre jobban csak annyit látok, hogy a metro az csak egy megváltoztatott startmenü. Ezen kívül kapott még touchscreen támogatást. Ennyi. Semmi lényegi működésbeli különbséget nem látok a win7-hez képest. Attól hogy nem egerezni kell, hanerm tapogatni nem igazán változik semmi. A metro az csak egy gui, a touscreen lehetőségei pedig, egy újabb input módozat.
  • gothmog #14
    Téged egyébként küldtek, vagy önkéntes vagy?