Berta Sándor

Megjelent a Windows 8 hardverkövetelménye

A Microsoft megjelentette a Windows 8 futtatásához szükséges hardverkövetelményeket összefoglaló dokumentum első verzióját, amely egyaránt fontos a PC- és az alkatrészgyártók, továbbá a felhasználók számára.

A Windows Hardware Certification Requirements nevű iratban a redmondi cég pontosan rögzítette, hogy mely követelményeknek kell megfelelniük azoknak a termékeknek, amiket a gyártók szeretnének Windows 8 logóval ellátni. Az előírások egyaránt vonatkoznak a PC-k, a táblagépek és a különböző alkatrészek gyártóira. Az előírások többsége kétségtelenül a felhasználók számára is előnyös, hiszen például a Windows 8-kompatibilis számítógépeken lenniük kell - bootolásra képes - USB 3.0-s portoknak, míg az USB 3.0-s adapterek adatátviteli sebessége minimum 300 MB/s-os kell legyen. A Microsoft emellett még azt is nagyon részletesen rögzítette, hogy a konfigurációkban, illetve a készülékekben lévő GPU-knak mennyire gyorsan kell megoldaniuk a Direct2D- és a Direct3D-feladatokat.

Az amerikai cég ugyanakkor a szabályokkal támadási felületet is szolgáltatott. Ugyan előírta, hogy a Secure Boot funkciót minden x86-os számítógépen lekapcsolhatóvá kell tenni, viszont azt is szabályozta, hogy az ARM SoC chipjein a Windows 8 kizárólag Secure Boot üzemmódban indítható el. Ez utóbbi miatt szükség lehet a digitálisan tanúsított úgynevezettek bootloaderek alkalmazására, azok viszont megnehezíthetik vagy akár teljesen meg is akadályozhatják például a Linux-disztribúciók telepítését és használatát a Windows 8 mellett. Aaron Williamson, a Software Freedom Law Center munkatársa úgy vélte, hogy a Microsoft így akarja megakadályozni, hogy az előre feltelepített Windows 8 operációs rendszerekkel eladott ARM chipes készülékekre alternatív operációs rendszerek is felkerülhessenek.


Amennyiben figyelembe vesszük az amerikai vállalat eddigi kijelentéseit a Windows 8 SoC verziójával kapcsolatban, amely ARM- és x86-változatban egyaránt elérhető lesz, úgy elég nehéz helyzetbe kerülhetnek a felhasználók. A Metro kezelőfelületre írt programokat csak a Windows Store rendszeréből lehet majd telepíteni. Mindez hasonlít arra a gyakorlatra, amit az Apple alkalmaz az iOS-t futtató termékeinél. A Windows Store kínálatába kizárólag a Microsoft által ellenőrzött és digitális aláírással ellátott alkalmazások kerülhetnek majd be. Az UEFI Secure Boot pedig tökéletesen beleillik ebbe az elképzelésbe, hiszen a funkció elsődleges feladata annak biztosítása, hogy minden firmware és firmware-frissítés biztonságban legyen, azokhoz ne férhessenek hozzá a kártevők, és ne is manipulálhassák azokat.

A funkció során a rendszer kizárólag az ellenőrzött és minősített kódokat fogadja el. A BUILD konferencián a Microsoft munkatársai bemutatták ezt a funkciót a gyakorlatban: egy kártevővel fertőzött USB-kulcsot csatlakoztattak a tesztgéphez. A Windows 8 betöltése automatikusan leállt és csak azután folytatódott, hogy az eszközt eltávolították az USB-portból.

Az Apple az iOS, a Google az Android, míg a Sony a konzoljai esetében alkalmazott hasonló mechanizmusokat, azonban ezeket idővel feltörték a hackerek. Ezenkívül nem szabad azt sem elfelejteni, hogy jelenleg még egyetlen olyan Linux-disztribúció sem létezik, amely képes lenne elindulni UEFI-módban az ARM SoC chipjein. Mindez nem csoda, hiszen ilyen eszközök még nem is kaphatók a boltokban, ráadásul az ARM chipekre épülő konfigurációk más firmware-specifikációikat használnak. De nem léteznek az UEFI 2.3.1-re épülő x86-os rendszerek sem, így a Secure Boot egyelőre kizárólag prototípusokon próbálható ki.

A Windows 8 esetében a Microsoft mindenesetre kötelezővé teszi az UEFI 2.3.1 használatát és az operációs rendszert leve UEFI-módban kell majd telepíteni. Napjaink UEFI-rendszereit ellátták egy kompatibilitás-támogató modullal (CSM), így képesek BIOS-kompatibilisen dolgozni. Amennyiben valaki azt akarja, hogy a számítógépe UEFI-módban induljon el, úgy először ki kell választania az ehhez szükséges opciót. A Windows 8 logóval ellátott asztali számítógépeknél és notebookoknál ez a folyamat fordítva fog lejátszódni. A Connected Standby üzemmódot támogató készülékek ugyanis nem rendelkezhetnek majd kompatibilitás-támogató modullal. Erre a Microsoft szerint azért van szükség, hogy meg lehessen akadályozni bizonyos támadási kísérleteket. Így csak a Connected Standby üzemmódot nem támogató Windows 8 konfigurációkat lehet majd BIOS-módban is elindítani.

A Secure Boot funkciót tavaly szeptemberben mutatta be a Microsoft és már akkor vita bontakozott ki az előnyeiről és a hátrányairól. Sok felhasználó és fejlesztő attól tartott, hogy a Secure Boot lehetetlenné teszi majd más operációs rendszerek telepítését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lordsithlord #210
    Akkor mégegyszer leírnám: a Set-Top_Box készülékekben ARM proci található, ami semmiféle módon össze nem hasonlítható egy hagyományos x86-os teljesítményével!
  • narumon #209
    "Elvileg PC-n is tudná megfelelő hardverekkel az 1080p/i FullHD-s videókat lejátszani. Csak szofver és programozás kérdése lenne elvileg."

    Nem nem tudná mert nem elég erős hozzá a hardver. Mi ebben a nem világos?

    "Lásd a DVB-T vételhez használt set-top-box-okat, amikben a jobbaknál 400-500 Mhz-es processzor van. Ezek max. 15W-ot fogyasztanak, de 10W alatti is van."

    Így van de az nem egy x86 processzor!!! Az egy célprocesszor, van olyan amiben 330Mhz CPU van és gyönyörűen viszi a FULLHD-t, de attól még az intel P3 sorozat a legnagyobb programozási bravúrral sem fogja vinni! Mi ezen a nem érthető? A Mhz / Ghz adat az órajelét adja meg egy processzornak és nem a sebességét.
    Komolyan kiborító egy kicsit amikor folyamatosan mantráznak a hozzá nem értők egy HÜLYESÉGET! NEM NEM ÉS NEM PROGRAMOZÁS KÉRDÉSE!

    "A felső kategóriás vevőkön Linux fut. A jobb vevőket rákötheted akár a netre is."

    Igen nekem is ilyen van, de ennek semmi köze a vitatott témához!

    "Némelyik a maiak közül is lassú egy jobb P3-as géphez képest is, 20-30 másodperc -tól akár 1 perc is mire betölt rendesen."

    Így van és tudod miért. AZÉRT MERT NEM x86 PROCESSZOR HANEM EGY CÉLHARDVER, ami tud egy nagyon nagyon nagyon kiherélt linuxot futtatni, de mást nemigen, mert ez meg ebben rosszabb mint az x86-os P3!
    Kezded kapizsgálni?

    "hogy milyen minőség a Youtuben lévő HD-nek titulált filmhez képest."

    Ez most megint azért hülyeség mert a youtube egy video megosztó portál, és mint ilyen nem a minőség az elsődleges célja, ennek megfelelően minden feltöltött videót újratömörít. Azért még a google szerverkapacitása is véges.
  • WoodrowWilson #208
    Ez egy filmnek a trailere, ami 2.35:1 képarányú, ezt kell belegyűrni 16:9-be. ezért nem lesz 1080 sor magas, de az 1920 pixel szélesség elvileg megvan.
  • lordsithlord #207
    OEM verziót a gépre kell aktiválni, tehát mivel az eredetiséget igazoló matrica a gépházra kerül, csupán annyi a teendő, hogy a házat nem cseréli az ember, minden mást lehet. Tudom, mert informatikusként több cégnél játszottam már ezt a játékot, csupán annyi a teendő, hogy az ember felhívja a Microsoft ügyfélszolgálatát és adnak a Windowshoz új aktivációs kódot.

    Windows XP jelenleg is beszerezhető, igaz, már csak céges felhasználásra, tehát otthonra már nem igazán lehetséges (bár nemegy boltban akad elfekvő készlet, amit örömmel értékesítenek még).

    A Set-Top_Box-okban ARM proci van, egészen más kategória, mint egy hagyományos asztali vagy laptop proci. Nem véletlen, hogy anno mikor kijöttek az ARM-es netbook-ok, sokat szenvedtek azzal, hogy külön Windows disztribúció kellett a telepítéséhez, emiatt pedig ha borult netalán az oprendszer, inkább Linux vagy valami nagyon 9sszegányolt Windows ment rá. Tehát bár valóban az ALAP kiszerelésekben 400-500MHz-es CPU van, de az nem egyenértékű egy ugyanekkora, hagyományos CPU-val. Szóval valóban egy P3-as gépen ilyesmit meg se próbálj lejátszani, mert olyan kékhalált fogsz a géptől visszakapni (jó esetben persze, mert rosszabban szellőztetheted az elfüstölt proci szagát), hogy csak nézhetsz :D

    HD = 720p (ma már csak HDReady-ként emlegetve!)
    FullHD = 1080p
    A kettő nem keverendő össze! A 720-as ugyan a hivatalos HD, de gyakorlatban azt csak HDReady néven emlegetik, mivel ma már a FullHD-t tekintik alapnak. Vannak ezeken kívül is a HDTV szabványban meghatározott felbontások (úgymint 480p, 1080i és 2160p), de ezek nem tekintendőek szabványos HD felbontásnak.
  • kjhun #206
    P3-as proci = 450-1400 Mhz

    Elvileg PC-n is tudná megfelelő hardverekkel az 1080p/i FullHD-s videókat lejátszani. Csak szofver és programozás kérdése lenne elvileg.

    Lásd a DVB-T vételhez használt set-top-box-okat, amikben a jobbaknál 400-500 Mhz-es processzor van. Ezek max. 15W-ot fogyasztanak, de 10W alatti is van.
    A felső kategóriás vevőkön Linux fut. A jobb vevőket rákötheted akár a netre is. De szerintem itt is az lehet majd évek múltán majd, mint PC-n, hogy annyira megtömik ezeket is olyan optimalizálatlan/nagyobb gépigényű Linux-szal, netán Windows-szal, meg újabbnál újabb funkciókkal, hogy majd a FullHD-hez is majd 1-2 GHz-es proci kell, hogy ne akadjon, mert a többi elmegy az oprendszer futtatására. Még képesek lesznek ezt is megcsinálni. Némelyik a maiak közül is lassú egy jobb P3-as géphez képest is, 20-30 másodperc -tól akár 1 perc is mire betölt rendesen.

    Youtube:

    Nézd meg, szedd le ezt letöltővel: Link

    50MB-ot kéne leszednie a programnak. Leszedtem mp4 formátumban. A windows 1920*1080-as felbontást ír ki rá. DE! 1024*768-as felbontásnak a 768 sorának is csak a felét tölti ki a kép, az első képkockákat kivéve, a Media Playerben teljes képernyőn lejátszva. Vagyis inkább 400 pixel, az elején meg talán 576/640 körüli, a többi meg fekete. 2 perc 25 másodperc-nyi hosszú. ehhez hasonlítsz össze egy torrenten leszedett hasonló felbontású (pl. 720*400, vagy akár nagyobb) felbontású film minőségével. Valódi FullHD adásnál min. 40-50MB/perc mérettel számolhatsz. Vagy akár többel is ha magas a bitráta. Nézz meg egy játékban lévő *.BIK fájlt, ezek általában 1280*720p-sek, de akad már 1920*1080-as is, aminél azért minőségi forrást, és megfelelő bitrátát alkalmaztak, hogy milyen minőség a Youtuben lévő HD-nek titulált filmhez képest.
  • narumon #205
    "Amit belinkeltél, arra igaz, amit írsz, de nézz meg pl ezt:
    Látni fogod, hogy 720x480 pl ez HD-re váltva:
    http://www.youtube.com/watch?v=HEheh1BH34Q&feature=player_detailpage
    De tömegével tudnék linkelni még ilyen példákat."

    Ez 720p video a felbontása 1280x720 azaz pont HD szabvány. Ha erre állítod akkor garantált, hogy a P3 be is szarik alatta.

    ""kiterjesztés" gombra, ahol megjelenik normál méretben és hasnolnítsd össze a monitorod felbontásával a ngyságát és láthatod, hogy igazam van."

    Ne keverd össze a crt monitorod pixelméretével.
  • narumon #204
    "720x480-as felbontást nevezik a youtue-on HD-nek."

    Hát hogy a youtube mit nevez annak az egy dolog.

    "Ha a youtube-on és a wikipediaban is szerepel így, akkor ez azért elég általános álláspont, hogy a 720x480 már HD."

    Tehát szerinted egy DVD az végül is HD formátum mert ekkora a felbontása? Nemááá

    "De ha a HD TV-k közül sok 720x480 felbontású."

    Ez max a régi Crt időkből származó csökevény. Mert LCD-ből a HD ready az 1366x768 felbontás (ami ugye kicsit több mint a 720p), de a FullHD az 1920x1080. Amúgy teljesen lényegtelen abból a szempontból amit beszéltünk, a P3 processzornak megvan a sebességbeli limitje és a világ legjobb programozója sem tudja ezt túllépni, azaz hiába írnának rá a világ legokosabb emberei programot akkor sem tudod megcsinálni vele azt amit a modernebb CPU-val. És ez a válasz a kérdésedre.
  • senki687 #203
    Igazad van.
  • WoodrowWilson #202
    Az nem zavar, hogy a kiterjesztéssel nem "normál méretben" jelenik meg, csak simán nagyobb lesz a player?
  • WoodrowWilson #201
    Nyomj egy jobb egérgombot a videón, és show video info, szépen kiírja, hogy 1208×720.