Szekeres Viktor

Frászkarika - Az Alkonyat-rajongók rémálma

Alkonyat-rajongók ezrei fognak szívükhöz kapni, ha meglátják a Frászkarika című horrorkomédiát, mert rádöbbennek, hogy nem minden vámpír romantikus lélek.

Hogy tetszett a Frászkarika?
  • Tetszett, jó film
  • Közepes lett
  • Gyengén sikerült
Újabb horrorfeldolgozás érkezett a mozikba, s úgy tűnik, hogy Hollywood rájött, miből érdemes remake-et készíteni, legalábbis, ha horrorról van szó. Ugyanis korábban inkább klasszikus horrorfilmek feldolgozásait láthattuk, melyek közül akadtak nagyon várt filmek, azonban ezek zöme (Psycho, Ómen, Rémálom az Elm utcában) rettentő csalódást okozott. Viszont voltak olyan újrafilmek is, melyek eleve nem klasszikusokat választottak alapanyagként, mondhatni nem kockáztattak, s közepes vagy jó filmből sokkal könnyebb jó filmet forgatni, mint mondjuk egy kultikusból.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Ilyen típusú feldolgozás volt A véres Valentin, A sziklák szeme, vagy Az utolsó ház balra, esetleg, ha annak lehet venni, akkor a Piranha 3D - egyik alapanyaga sem kiemelkedő, nem is csoda, ha mindegyik újonnan készített verziója überelte az elsőt. Hasonló a helyzet az 1985-ös Frászkarikával (Fright Night), mely ugyan bizonyos körökben nagy elismertségnek örvend, még második részt is kapott, de közel sem olyan időt álló film, mint egyes, 80-as években készített zsánertársak. Többek között azért nem, mert a horror és a komédia ötvözése nem mindenkiben csapódott le a készítők szándéka szerint.

Tegyük túl magunkat a szörnyű, inkább nézőtaszító magyar címen, amit egyáltalán nem lett volna kötelező megtartania a forgalmazónak, hiszen amint az első hetes alacsony nézettség is mutatja, nem túl sokan indulnak be e szó láttán, ráadásul az eredeti legnagyobb rajongói sem biztos, hogy a feldolgozásra vágynak. Ha már nagyon az eredetire akartak visszautalgatni, akkor a sokkal kevésbé karakteresebb, ám mégis beszédes Veszélyes éj is bőven megtette volna (a Frászkarika mellett ez volt a régi film másik magyar címe), hiszen a fanatikusok úgyis tudták volna, melyik filmről van szó.

A Frászkarika klasszikus alapszituációt dolgoz fel, mely gyökerei egészen a filmtörténelem kezdetéig nyúlnak vissza, s azóta rengetegen feldolgozták, elég csak Hitchcockra és a Hátsó ablakra gondolni. Mostanában például a Disturbia foglalkozott a "rossz ember a szomszédom", illetve a "disznóságok történnek a szomszédban, de senki nem hisz nekem" témával. Cikkünk tárgyának főszereplője Charley, egykori übergeek, aki valahogy szert tett egy 10 pontos barátnőre, s ezért megpróbálja kocka múltját maga mögött tudni, régi haverjait kerülni. Egyikük azonban azzal áll elő, hogy egy közös barátjuk rejtélyes eltűnése mögött egy Jeremy nevű vámpír áll, aki teljesen véletlenül Charley szomszédja.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Az alaphelyzet tehát adott, Charley elkezdhet röhögni, s azt hajtogatni, hogy vámpírok márpedig nincsenek, mi pedig azon gondolkodunk, miközben tudjuk, hogy valami disznóság történik, hogy valóban minden úgy van-e, ahogyan azt a film sugallja nekünk (és hősünknek), vagy csak valami ravasz félrevezetéssel van dolgunk. Ez a bizonytalansági tényező ideig-óráig kellemesen elszórakoztatja az ember, utána pedig a humor és a vér veszi át a fő szórakoztató faktor szerepét.

Mert a Frászkarika, akárcsak az eredeti, mégiscsak horrorkomédia, bár nem annyira az idétlen és parodisztikus fajtából. Hogy ez jó-e vagy rossz, azt mindenki eldönti, mindenesetre kölcsönöz egy különleges ízt a filmnek. Persze emiatt olyan "apróságokkal", mint például a vámpírmitológia csak utalgatás szintjén foglalkozik a sztori, pedig érdekesnek tűnik a Frászkarika vámpírjainak cseppet sem romantikus világa. Az Alkonyat-rajongók éppen ezért óvatosan közelítsenek a film irányába, ugyanis kellemetlen meglepetések érhetik őket.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

A Frászkarika nem kiemelkedő, de teljesen korrekt, élvezetes feldolgozás, még akkor is, ha a film vége rossz. Sőt, nem elég, hogy a lezárás csalódást keltő, de a ráhúzott plusz jelenet egyenesen értelmetlen vagy perverz (miért vannak ott, ahol?). Ezen kívül, ha negatívumokat akarnánk keresni, akkor még mindenképp meg lehet említeni Billy Cole karakterét, aki a 85-ös verzióból nem jött át ide, bár aki nem tud róla, annak nem is fog hiányozni.

Az viszont szomorúbb, hogy a készítők egyes karakterek halálát nem tudták közel hozni a nézőhöz - ami az eredeti verzióban szívfacsaró volt, az itt olykor egy vállrándítást ért a fűbe harapó karakter megalapozatlansága miatt. Így pedig pár csavar kevésbé működőképes. De ez legyen a legnagyobb baj, az összkép ettől még pozitív marad. (A filmet egyébként 3D-ben forgatták, de ne tévesszen meg senkit, hogy a legtöbb horrorhoz ad pluszt a térhatás, mert a Frászkarikáénál feleslegesebb és funkciótlanabb 3D idén még nem volt. Pár véletlenszerű, jól festő megoldás és más semmi, köszönhetően többek között a sok sötétben játszódó jelenetnek.)

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Frászkarika (Fright Night)
színes, magyarul beszélő, amerikai horrorkomédia, 106 perc, 2011
16 éven aluliak számára a megtekintése nem ajánlott

rendező: Craig Gillespie
forgatókönyvíró: Marti Noxon
zeneszerző: Ramin Djawadi
operatőr: Javier Aguirresarobe
producer: Michael De Luca, Michael J. Gaeta, Keith Melton, Alison R. Rosenzweig

szereplők:
Anton Yelchin (Charley Brewster)
Imogen Poots (Amy Peterson) Colin Farrell (Jerry Dandrige)
Toni Collette (Jane Brewster)
David Tennant (Peter Vincent)
Dave Franco (Mark)
Christopher Mintz-Plasse (Ed Thompson)


Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Laza #15
    Nem kell Neked levonnod semmilyen következtetést senkiről, vagy talán megbízott ezzel valaki? Majd ha a Te véleményed a témában előremutatóbb lesz, akkor mindenki a helyén fogja kezelni.
    Mondjuk már van mit a helyén kezelni, végül is előadtad magad ;)
  • Stranger666 #14
    Egy faszparaszt.
  • kalapos01 #13
    Leírta, hogy a kritikusokkal sosem ért egyet. Én meg ebből levontam az egyetlen következtetést, hogy azok a filmek, amiket rühellnek a kritikusok, tetszenek neki.

    Dugod őt, hogy ennyire véded? Majd ő leírja, hogy mit gondol, attól nem lesz jobb az estéd, ha most odállsz mellé.
  • Seth #12
    Lesd meg az eredetit, 2 része is van. Kiskorom legjobb horrorja volt(ami persze ma már inkább vígjáték:D)
  • Laza #11
    Pofátlanul egyszerűen mentek át állandóan személyeskedésbe. Ki vagy Te, hogy bárki felett ítéletet mondj?
  • Merces #10
    ..ez egy vicc volt ,no jó sziporka,alpári volt belekötnöd....
  • Axlkenobi #9
    Bár nagyrészt a '80-as évek filmjein nőttem fel, ennek az eredetije kimaradt az életemből, így először nem is nagyon akartam az új verziót megnézni, valahogy nem izgatott. Aztán mégis nekigyürkőztem és nagyon tetszett!

    A színészek nagyon jók, főleg Farrell és Yelchin viszik a filmet a hátukon de többiek is jók. Nem veszi túl komolyan magát, ahol kell, ott kellően morbid is, szerintem iszonyú jól megidézi a '80-as éveket.

    Én bátran ajánlom mindenkinek, szerintem nagyszerű szórakozás. A címe (Frászkarika) pedig külön tetszik. Nem hétköznapi, nem is erőltetett. A szinkronért is jár a csillagos ötös. Amúgy is szinkronpárti vagyok, de itt minden hangot ragyogóan eltaláltak.
  • tteron #8
    Na akadjunk már le megint a magyar cím pocskondiázásával. Kicsit uncsi már ez a fikagyár. Nem ettől jó vagy rossz egy film és nem ettől nem nézik meg a moziban.
  • kalapos01 #7
    "n a kritikusokkal soha nem is értettem egyet :P"

    Akkor nyilván Alkonyat meg Gagyi mami meg Jonas Brothers imádó vagy. Akkor nem kéne csodálkoznod, hogy nem fogtad fel ezt a filmet.

    (Eleve már abból látszik, hogy hülye vagy, hogy azt hiszed, hogy van olyan, hogy "kritikusok". Sok kritikus van, akiknek ez vagy az a véleménye. De a kritikusoknak nem egy véleménye van.
  • Fáraó18 #6
    Még egy Frászkarikás hír lesz én eskü tarkón lövök valakit XD

    Annyira be volt hirdetve itt meg minden, már vagy 3* nyomatták hogy mennyire jól sikerült... Nagy kaland... Amint volt lehetőségem én is megnéztem és rájöttem hogy ez egy szar. Nekem nem tetszett, bár én a kritikusokkal soha nem is értettem egyet :P