Szekeres Viktor

A gondozoo - Állati komédia

Az elmúlt évek egyik legismertebb tévés komikusa sikeres tévésorozata után úgy döntött, hogy a mozifilmek világában is szerencsét próbál.

Hogy tetszett A gondozoo?
  • Tetszett, jó film
  • Közepes lett
  • Gyengén sikerült
Kevin James nem semmi dollármágnes volt eddigi pályája során, s mindezt annak ellenére lehet kijelenteni, hogy itthon nagyon kevesen ismerik őt. 1998-ig se tévében, se moziban nem láthattuk, ekkor tűnt fel először, s rögtön egy olyan tévésorozatban, A férjek gyöngyében, mely 9 évadon át volt látható, nem csoda, hogy James az utolsó szezonokban már 500 ezer dollárt kapott a sorozat egy epizódjáért. 207 résznyi tévés komédiázást követően a színész a mozizásra tért át, hogy minél többen megismerjék, hiszen addig csak három szerepben láthattuk őt filmben: az 50 első randi mellékszerepében, a Randiguru főszerepében (Will Smith partnereként), valamint a Süthetjükben, ami csak videón és DVD-n jelent meg, köszönhetően a gyenge tesztvetítéseknek. (Pedig partnere az a Ray Romano volt, akinél jobban színész még nem keresett a tévésorozatok történetében.)

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

A fentiek miatt tehát elmondhattuk róla, hogy egyetlen mozis főszerepe, a már említett A randiguru nagy sikernek bizonyult (43 millió dolláros nyitány). S ez A férjek gyöngye utáni filmjeire is igaz, hiszen a Férj és férj Adam Sandlerrel 34, első egyszemélyes filmje, a Pláza ásza pedig 32 millió dollárral debütált Amerikában, úgy tűnt tehát, hogy megtalálták a legújabb komikus állócsillagot, akire bármilyen filmet rá lehet bízni. Adam Sandler következő filmje, a Nagyfiúk ezt csak megerősítette (40 milliós nyitány), igaz ebben Kevin James ötödmagával főszerepelt.

Idén azonban mintha megtorpanni látszana James népszerűsége, hiszen az általában ugyancsak 30 milliós nyitányokkal büszkélkedő Vince Vaughnnal közösen készített filmje, A dilemma év elején már csak 18 millió dollárral debütált. Ezt követően cikkünk tárgya, A gondozoo is csak 20 millió dollárra volt jó első hétvégéjén, pedig a családi filmek általában jó befektetések. Pedig a műfajon kívül is minden adott volt ahhoz, hogy nagyot robbantson a 80 millió dollárba kerülő film: Frank Coraci rendező eddig nem tudott hibázni Adam Sandlerrel, James mellett állatok voltak a főszereplők, ráadásul a szinkronizálásba is olyan színészek és rendezők segítettek be, mint Adam Sandler, Sylvester Stallone, Judd Apatow vagy Jon Favreau.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Ezúttal azonban kivételesen nem nagy rejtély, hogy miért nem robbantott a kasszáknál a film, mely egyébként teljesen ártalmatlanra és közepesre sikeredett. Az első előzetesek ugyanis ravasz módon, de azt sugallták, hogy az Éjszaka a múzeumban-filmek mintájára A gondozoo egy "Éjszaka az állatkertben" lesz, s a sztori a minden estre "öntudatra ébredő" és beszélni kezdő állatokat fogja a középpontba helyezni. Azonban a későbbi promóciós anyagokból kiderült, hogy erről szó sincs, mert A gondozoo valójában egy rajzfilmszerű karakterekkel és klisékkel ellátott romantikus komédia, amelyekben egyébként mellesleg beszélni tudó állatok is szerepelnek.

A Sony tehát korrekt volt az előzeteseiben, ezt azonban a bevételük bánta - olykor jó ötlet félrevezetni a nézőt a kampány során. Az ugyanis ép eszű ember fejében nem fordulhatott meg, hogy egy beszélő állatos felállásban a romantika sok embert érdekelne. Főleg, hogy ennyire gyengére és kiszámíthatóra sikeredik az érzelgős szál, melynek az a lényege, hogy Griffin, az állatkerti gondozó megkéri barátnője kezét, aki kineveti és nemet mond neki, mivel nem akarja, hogy a férje aljamunkát végezzen. Ezután 5 évvel a lány ismét feltűnik, Griffin pedig csinos és belé plátói módon szerelmes munkatársnője, valamint az állatok segítségével érthetetlen módon megpróbálja visszaszerezni azt, aki annak idején dobta őt.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Furcsa volt látni ahogy a készítők háttérbe szorítják a beszélő állatokat és további, teljesen felesleges mellékszereplőkkel és történetszálakkal bővítik a romantikus részt, főleg hogy egyértelműen ez az a szegmens, ami a fő célcsoportnak vélt gyerekeket 0%-nyira hozza lázba. Épp ezért szegény állatok jobbára arra vannak kárhoztatva, hogy pár etetős snittben szerepeljenek, s főhősmentes jelenetekben egymással dumáljanak, humorizáljanak - egyébként nem nagyon tesznek semmit a film történetéhez, egyedül Griffin gorillája kap érdemleges funkciót. A többieknek se ízük, se bűzük, karakterük pedig végképp nincsen, köszönhetően annak is, hogy a párbeszédeket utólag írták rá a valódi állatok által produkált "testbeszédre".

A gondozoo az Éjszaka a múzeumban-filmek mintájára lehetett volna erősen közepes, de kisdedeknek élvezetes gyerekfilm, azonban így csak egy kiszámíthatósága miatt közepes, de érdektelen romantikus komédiává vált, amit se gyerekeknek, se felnőtteknek nem nagyon lehet ajánlani, ha azok jó filmet akarnak megnézni. Persze, aki közepes filmekre utazik...

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
A gondozoo (Zookeeper)
színes, magyarul beszélő, amerikai családi komédia, 100 perc, 2011
megtekintése minden korosztály számára ajánlott

rendező: Frank Coraci
forgatókönyvíró: Nick Bakay, Rock Reuben, Kevin James, Jay Scherick, David Ronn
zeneszerző: Rupert Gregson-Williams
operatőr: Michael Barrett
producer: Todd Garner, Jack Giarraputo, Kevin James, Adam Sandler

szereplők:
Kevin James (Griffin Keyes)
Rosario Dawson (Kate)
Leslie Bibb (Stephanie)
Donnie Wahlberg (Shane)
Ken Jeong (Venom)
Joe Rogan (Gale)
Nat Faxon (Dave)
Steffiana De La Cruz (Robin)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Magiszter #3
    Én megnéztem, nekem tetszett. Tény hogy állatos rész alig volt benne, holott főleg azért mentem el moziba, mert szeretem az állatos komédiákat (és a bemutatóban is ezt hangsúlyozták). De ettől függetlenül egyszer nézős, kellemes kikapcsolódás volt.
  • semmikozod #2
    half in the bag véleménybeszámolóját nézzétek meg. :D
  • Skynet #1
    A dilemma egy gyenge fos volt,tipikus Vince Vaughn film....