MTI

Szupergyors TETRA hálózatot tesztel a Pro-M

A készenléti szervezetek által használt egységes digitális rádiótávközlési rendszert (EDR) üzemeltető Pro-M Zrt. egy új, az eddigieknél negyvenszer nagyobb átviteli sebességet lehetővé tevő Fortecor TETRA Enhanced Data Service (TEDS) szolgáltatást tesztelését készíti elő, a tervek szerint az új szélessávú megoldást 2012-ben használhatják majd a mindennapokban különböző szervezetek.

Az új szolgáltatást a Pro-M a szállítóval, a biztonsági megoldásokat fejlesztő Cassidian céggel közösen teszteli. Kozma Béla, a Pro-M Zrt. vezérigazgatója kedden Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: a társaság mintegy 10 millió forintot költ a tesztre. A továbbfejlesztett EDR-szolgáltatás az év második felében már kipróbálható lesz a készenléti szervezetek számára, s elsőként valószínűleg Budapesten lesz elérhető a mindennapokban. A Cassidian szerint 2013-ban már általánosan is használni fogják a TEDS-t Európában.

Az új megoldás használata nem lesz kötelező, csak egy lehetőség a jobb, gyorsabb készenléti kommunikációra. A kibővített szolgáltatáshoz az öt éve működő magyar hálózatba nem kell új elemet építeni, a jelenlegi rendszer gyakorlatilag egy új szoftverrel alkalmassá válik a széles sávú kommunikációra a beszéd, illetve a mostani alapszintű, standard adatkommunikáció mellett. Az új megoldással a különböző helyszíneken a bevetési egységek testre szabott információkhoz juthatnak, s kibővül a távoktatás és a távorvoslás lehetősége is.

A megoldást a szerdán Budapesten kezdődő TETRA világkongresszuson is bemutatják. Az európai Cassidian a repülőgépiparban és a védelmi rendszerek kifejlesztésében élen járó EADS cégcsoporthoz tartozik, világszerte 28 ezer munkavállalót foglalkoztat, bevétele 2009-ben 5,4 milliárd euró volt.

A Pro-M a Magyar Telekom Csoporthoz tartozik, s eddig, a kezdeti 20-22 milliárd forintos beruházás mellett szerződéses kötelezettségén felül további mintegy 5 milliárd forintot fordított a készenléti szervezetek kommunikációját megvalósító EDR kiépítésre és fejlesztésére, amely ma 270 bázisállomással 37 ezer készülékkel működik. Kozma Béla, a Pro-M vezérigazgatója elmondta: a magyar hálózat világszínvonalú, az EDR a gyakorlatban 42 ezer felhasználót képes kiszolgálni, akiknek a száma attól függ, hogy a készenléti szervezetek hány készüléket kívánnak csatlakoztatni a zárt rendszerre.

Az egyebek mellett a rendőrséget, a mentőszolgálatot, a katasztrófavédelmet, a tűoltókat kiszolgáló EDR nagyon magas, 99,99 százalékos rendelkezésre állást nyújt, s tovább bővíthető. Az új, gyors adatátvitelt lehetővé tevő rendszer használatához a beszédre alkalmas készülékeket nem kell lecserélni, de a gyorsabb adatátvitel kihasználásához már kellenek új végfelhasználói eszközök. A Pro-M Zrt. az EDR TETRA-technológián alapuló kiépítésére és 2015-ig való működtetésére szóló megbízást öt évvel ezelőtt nyerte el pályázaton, s évente 9,325 milliárd forintot kap az államtól szolgáltatási díjként.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hunwhite #1
    Fasza! :)