Szekeres Viktor

Sorsügynökség - a scifi klasszikusától

A Szárnyas fejvadász, az Emlékmás és a Különvélemény csavaros történeteinek írójának ezúttal egy novelláját filmesítették meg. És milyen jól tették!

Hogy tetszett a Sorsügynökség?
  • Tetszett, jó film
  • Közepes lett
  • Gyengén sikerült
Pedig olyan jól indult a Phillip K. Dick-művek filmes adaptációinak a sora...! Elég csak a Szárnyas fejvadászra és az Emlékmásra gondolni, melyek történetét eredetileg az 1928-ban született scifi-író vetette papírra. Hollywood ezután, ki tudja, hogy miért, elkezdett alacsonyabb rendű fércműveket készíteni a Dick-novellákból, gondolunk itt az Elhagyott bolygóra vagy az Imposztorra, de még A felejtés bére sem sikeredett méltóra, mindössze az mentette meg a filmet, hogy a története érdekes volt. A PKD-be és Hollywoodba vetett nézői reményt végül 2006-ban a remek Kamera által homályosan hozta vissza, s remélhetőleg a Sorsügynökség korrekt mozis szereplését követően a producerek elkezdenek kutakodni a 36 regényt és 120 novellát számláló Dick-életműben. (A teljes igénye kedvéért ugyancsak Dick sztorijára épült a Különvélemény és a Next - A holnap a múlté is.)

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

A Sorsügynökség egy rövid novella, a Helyreigazító csoport alapján készült, s utóbbi cím bár jobban átadja az eredeti cím jelentését, közel sem olyan frappáns, rejtélyes és találgatásra okot adó, mint a mozifilmnek választott magyar cím. (Az eredetileg Adjustment Team címre hallgató novellát érdekességképp érdemes elolvasni - magyarul a Galaktika 52. számában lehet megtalálni.) A történetről sok helyen lehet olvasni, azonban a Sorsügynökség akkor működik a legjobban, ha az ember nem ismeri előre, hogy merre kanyarodik a történet, ugyanis az azért működik nagyon jól, mert elindul egy irányba, hogy aztán egy nagy csavarral hirtelen műfajt váltson.

Hősünket Matt Damon alakítja, aki egy igazi csoda- és fenegyerek ifjú politikusként éppen választási sikerre készül, lelki szemei előtt pedig már a Szenátus lebeg. Azonban a sajtó révén előkerül életéből egy korábbi ballépése, minek hatására választási győzelmi esélyei meglehetősen megcsappannak. Nagy magányában ekkor találkozik egy titokzatos nővel, aki azonnal felkelti érdeklődését, és bár úgy véli, hogy a futó találkozás nem fog megismétlődni, az egyszer s mindenkorra megváltoztatja az életét.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

A két fiatal, egyelőre különálló életében ugyanis titokzatos erők tűnnek fel, hiszen mégiscsak scifiről van szó, a sors útjai pedig, mint azt jól tudjuk, kifürkészhetetlenek. Azonban ezúttal nem a klasszikus, hardcore scifi mutatkozik meg, hanem inkább a fantáziára építő, paranoiát kiváltó válfaj. Persze mindez csak az egyik rétege a Sorsügynökségnek, mely a szíve mélyén inkább egzisztencialista kérdéseket boncolgató romantikus film kíván lenni.

A romantika előtérbe való tolakodását remekül segíti az, hogy a két főszereplő, Matt Damon és Emily Blunt között még a korrekt magyar szinkron sem tudja elnyomni a kölcsönhatást, kettejük játéka segít abban, hogy mindvégig hihető maradjon George Nolfi, elsőfilmes rendező történetének fundamentuma. Nolfi rendezőként ugyan nem tesz le semmi különöset az asztalra, a színtelen-szagtalan mezsgyét választja, a forgatókönyve azonban elgondolkodtatja a nézőt bizonyos kérdésekről, a dilemmákról, melyek a film karaktereit is gondolkodásra késztetik.

Miközben pedig a néző filozófiai kérdéseken mereng a Sorsügynökség nézése közben, szerencsére nem nagyon fordul meg a fejében, hogy mindez akár egy nagy lufi is lehet. A sztori ugyan nem válik totális lufivá, de aki könnyedén átlát a felszínes filozofálgatáson, valamint a sorsszerűséget boncolgató kérdéseken, elég hamar rá fog jönni, hogy botorság lenne a film végén a felsorakoztatott rejtélyekre magyarázatot várni. (Más kérdés, hogy a Sorsügynökség mindenféle szájbarágott megoldás nélkül is működőképes, még akkor is, ha sokakból frusztráltságot vált majd ki a befejezése.)

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Azt könnyű leírni, hogy a Sorsügynökség nagyon élvezetes film. Érdekes történettel bír, tempós és még érzelmes is. Azonban ajánlani már sokkal nehezebb, hiszen egyrészt könnyen szétcincálható, másrészt a Dick-rajongókon kívül a scifi-fanatikusok egyáltalán nem biztos, hogy odalennének a sztoriért, akinek pedig földhözragadtabb a gondolkodása, az nemes egyszerűséggel baromságnak fogja tartani az alapkoncepciót. Akiknek azonban tetszenek azok a 2-3 évente előbújó történetek, melyek azt pedzegetik, hogy az emberiség csak egy felsőbb hatalom játékszere, mindenképpen adjanak egy esélyt a filmnek.

Most már csak az a nagy kérdés, hogy az utóforgatásokkal megváltoztatott, elég gyenge lábakon álló befejezés tényleg jobb lett-e, mint, ami az eredeti forgatókönyvben benne volt? Talán a DVD kiadását követően arra is fény derül, hogy a nem is egy, a filmből teljesen kivágott karakter hozzáadott volna-e még valamit az összképhez.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Sorsügynökség (The Adjustment Bureau)
színes, magyarul beszélő, amerikai romantikus scifi, 106 perc, 2010
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott

rendező: George Nolfi
forgatókönyvíró: George Nolfi
zeneszerző: James Horner
operatőr: John Toll
producer: Bill Carraro, Michael Hackett, Chris Moore

szereplők:
Matt Damon (David Norris)
Emily Blunt (Elise Sellas)
John Slattery (Richardson)
Terence Stamp (Thompson)
Anthony Mackie (Harry)


Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nlght #8
    Nem tudom miért nem volt jó neked, ízlések és pofonok, manapság olyan ritkán jön igényes scfi, amiben űrhajót is látni viszonylag nagyobb költségvetéssel és jó storyval (pláne orosz könyvből készített). Én két cigit csináltam a 2 filmre és nekem nagyon bejött.
  • winnie #7
    nem pontozták le, a közepesnél jobbnak ítélték meg, az biztató. meg aztán hiába egy filmnek a vége, ha nem jó maga a film. főleg, ha előtte 4 óra nem jó. (az egyébként nem jó taktika, hogy ütős a vége, mert akkor számítani fog rá az ember és nem fog ütni mondjuk.)
  • nlght #6
    Aki szereti a jó scifit, akkor ajánlom még az Inhabited Island (lakott sziget) című alkotást, ami mondjuk 2x2 órás (ezért egyben érdemes megnézni) de a vége nagyon ütős (nem spoilerezek, de azért egy aztak*rvaélet kicsúszott számon amikor megnéztem)

    imdb-n lepontozták nem vágom h miért, de itt a link: link
  • beceneev #5
    Az alap ötlet jo volt nagyon, de sajnos nem tudtak értelmes dolgokat kihozni a végéböl. Kb nem tudták hogy fejezzék be és szerintem össze lett csapva a vége.
  • Chocho #4
    Nekem nagyon tetszett a film. Dickhez nincs sok köze, de nem is nyomja ezt a film.
  • Zoliz #3
    Jo film. Eddig ketszer is megneztem otthon egyszer egyedul, egyszer a baratnommel.
    Hujle aki azt mondja baromsag, mert jo szorakozas.
  • sandor4 #2
    meg tudja nekem mondani valaki, hogy mi az eredeti befejzést, amiről a cikk ír?
    nem találtam így hirtelen a neten infót erről az utólagos forgatásról, viszont érdekelne, hogy mi merre meddig

    köszi
  • Hierogli #1
    Baromság a film. :))