Szekeres Viktor

Féktelen harag - csak 18 éven felülieknek!

Nicolas Cage ismét bebizonyítja, hogy nagyobbak a tökei, mint bárki másnak Hollywoodban. Aki idén egy 3D-s filmet néz meg, az a Féktelen haragra fizet be.

Hogy tetszett a Féktelen harag?
  • Tetszett, jó film
  • Közepes lett
  • Gyengén sikerült
Az előzetesek és az ígéretek alapján 2011-ben, vagy legalábbis az év első felében mindössze két olyan film kerül a mozikba, amelyekre érdemes kiadnunk plusz pár száz forintot, hogy 3D-ben megnézhessük. Ez annak köszönhető, hogy a manapság oly divatossá vált, a stúdiók által erőltetett, a nézők által pedig csont nélkül benyelt 3D-hullám termékei 2010 elejétől hihetetlenül elszaporodtak. 2009-ben ugyanis a féltucat 3D-sre konvertált animáció mellett még csak három 3D-s amerikai mozifilm volt, s mindegyik speciális kamerákkal készült. A horrorok között jó bevételeket produkál Végső állomás 4-ről, A Véres Valentinről és az Avatarról van szó.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Az Avatar sikere azonban elindította a pánikszerű konverziós hullámot, s nem egy filmet 3D-ssé alakítottak 20-30 millió dollárért, hogy a magasabb helyáraknak köszönhetően még több dollárt vételezhessenek be a stúdiók. A sort a Tim Burton-Féle Alice Csodaországban indította el, mely gigantikus, egymilliárd dolláros siker lett, minden idők hatodik legsikeresebb filmje, s még a Titánok harca is bezsebelhetett félmilliárd dollárt, de addigra a közönség rájött, hogy van különbség a "valódi" 3D és az Alice- vagy a Titánok-féle "kamu" 3D között.

Tavaly három-négy kivételtől eltekintve csak konvertált 3D-s filmek kerültek moziba, idén azonban végre már a speciális kamerákkal forgatottak fognak dominálni. Ezek egyik első képviselője az Amerikában minden idők legnagyobb 3D-s bukását produkáló Féktelen harag, melyet az a Patrick Lussier rendezett, aki a Véres Valentint anno sikerre vitte. Akkor lehet, hogy mégsem érdekli a közönséget, hogy konvertált vagy valódi 3D-t lát? Lehet, hogy mégiscsak a magára a filmre kíváncsiak a jegyvásárlók, nem pedig a kísérő flikkflakkokra? Ki hitte volna...

A Féktelen harag főszereplője egy bizonyos Milton, elmondása szerint nemrég szabadult, s mint kiderül, egy kisbabát akar megmenteni, akit elrabolt egy sátánista szekta. Többet egy ideig nem is nagyon tudunk meg róla, rejtélyes figura, aki először lő és utána nem kérdez. Mindenesetre még mielőtt elindulna bosszúhadjáratára, maga mellé kap egy pincérnőt, bevágja magát annak Chargerébe, végigsimítja antik stukkerét és a gázra tapos.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

A történet, mint a fentiekből is kiderül, nem túl forradalmi, összefoglalva: Milton el akarja kapni a szektavezető Jonah Kinget, miközben Jonah King le akarja vadászni Miltont, s eközben feltűnik a színen egy, magát csak A Könyvelőnek nevező figura, aki azokat vadássza le, akiket az előző kettő életben hagyott. Természetesen a karakterek sem mélyülnek el jobban, mint a pocsolya lent a téren, a Féktelen haragnak nem is ez a lényege.

Ugyanis Nicolas Cage akciófilmjének egy pillanatát sem lehet komolyan venni, minden jelenetét idézőjelben érdemes nézni, az olyan, régi idők B-filmjeit megidéző modernkori alkotások nyomdokaiban lépdelünk, mint a Machete vagy a Halálbiztos, csak éppen ezúttal mindenféle külső, felszínes manírtól mentes a végeredmény. Illetve csak a régies hatást keltő maníroktól mentes, hiszen cserébe kapunk mindenféle 3D-s trükközést, Patrick Lussier ugyanis 3D-vel már dolgozó rendezőként tisztában van azzal, hogy mit kíván a térhatásért pár százassal többet fizető néző, és nem is fogja vissza magát.

Sőt, a rendező olyannyira nem fogja vissza magát, hogy szinte minden snittjében fitogtatja, hogy mire jó a 3D, majd az összes beállítása több szintes, több síkban játszódik - ha kell, akkor egy kamu táblát tol a kép előterébe vagy összetör egy ablakot, hogy hatásosabb legyen a kép. Az efféle szándékos eltúlzások már eleve mosolyt csalnak a néző arcára, az pedig külön szórakoztató, hogy míg a legtöbb 3D-s filmben már-már felkészítik a közönséget az ún. money shot-ra, a 3D-ben nagyszerűen kinéző jelenetre, addig a Féktelen haragban sunyi módon kapunk jópofa 3D-poénokat, sokszor akkor, mikor nem is számítunk rájuk.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

A szórakoztató túlzások egyébként is jellemzik a filmet, elég csak az egyik fő akciójelenetet megnézni (itt a videó, de a meztelenség miatt 18 éven aluliak kerüljék el - a Candy nevű lánnyal végrehajtott aktus alatt a The Raveonettes You Want The Candy című száma szól, no komment) és jót nevetni, mint ahogy az egyszerre ciki és "nagyon kemény" egysorosokon, valamint azon, ahogy a Cage mellett dekorációként feltűnő Amber Heard domborulatain és lábain folyton megpihen nyálát csorgatni az operatőr. Egyedül csak a magyar szinkronon nem érdemes mosolyogni, mely fordításilag ismét a "nem túl hozzáértő" kategóriába tartozik, legalábbis fura volt hallani, hogy a baseball ütőt "bot"-nak keresztelték el, a főhős által megmenteni kívánt, de nevén nem nevezett babát pedig Ambernek, csak azért, mert a róla szóló híradásban a gyerekrablás kódjának számító "Amber Alert" felirat villogott a képernyőn...

Még azt sem lehet mondani, hogy a közönség nagyot tévedett volna, vagy, hogy ne lenne ízlése azért, mert nem váltott jegyet a Féktelen haragra. Nic Cage legújabb filmje ugyanis műfajában leginkább talán az ugyancsak hatalmasat bukó, hasonlóképp meg nem értett, de egyébként zseniális Golyózáporra hasonlít (kritikánk a filmről), bár persze nem sikerült olyan jól. Patrick Lussier filmje is térdig gázol a mocskos megoldásokban és olykor szándékosan röhejes (és übermenőnek tűnő) mondatokat ad hősei szájába (-Kérsz sört? -Csak akkor, ha Jonah King koponyájából ihatom meg" vagy "-Egy okot mondj, amiért ne lőjelek le! -Én vezetek.), mégis mindvégig szórakoztató exploitation film marad, ami a 3D-vel kiegészítve remek és kissé beteges móka a néző számára.

A Féktelen harag nem árul zsákbamacskát, a fent linkelt részlet és az előzetesek pontosan megmutatják, mire lehet számítani Nicolas Cage sokadik frizurájára, vérre, akcióra, meztelenségre, a Rohanás után ismét egy Chevelle-re és 100% kivagyi macsóskodásra - kár, hogy a rosszfiú ennyire jellegtelen lett. Bár sok hiányossága van a Féktelen haragnak és közelében sem ér a legjobbaknak, mégis fene élvezetes lett. Kár, hogy a műfaj, a nem szájbarágott poénok miatt csak nagyon kevesek kenyere.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Féktelen harag (Drive Angry)
színes, magyarul beszélő, amerikai akciófilm, 104 perc, 2011
Csak 18 éven felülieknek

rendező: Patrick Lussier
író: Todd Farmer, Patrick Lussier
zeneszerző: Michael Wandmacher
operatőr: Brian Pearson
producer: René Besson, Michael De Luca

szereplők:
Nicolas Cage (Milton)
Amber Heard (Piper)
Billy Burke (Jonah King)
William Fichtner (könyvelő)
Nicolas Cage haja (Milton haja)


Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lamella #32
    Alapvető, hogy minimális aggyal rendelkező ember nem tesz ilyen kijelentést.
  • False #31
    Alapvető, hogy minimális aggyal rendelkező ember be sem ül szinkronos filmre!Az már más kérdés hogy a moziban a feliratokat is rendre elkúrják, főleg a heltai olga nevű vagy hogy hívják azt a szerencsétlent, aki hazavágja filmeket mostanában rendszeresen
  • vato loco #30
    " nevén nem nevezett babát pedig Ambernek, csak azért, mert a róla szóló híradásban a gyerekrablás kódjának számító "Amber Alert" felirat villogott a képernyőn..."

    Return of the Valhalla Páholy? ^^
  • Mózsi bá #29
    Nem 18 éven felülieknek, hanem inkább 5 éven aluliaknak. Tökéletes ostobaság az egész, a visszaváltható műanyag palack többet ér, mint ez az amerikai mocsok. Mert ezt nem lehet visszaváltani, csak a szemétbe dobni.
  • koschwarz #28
    igazad van, tényleg nem kellene idiótának tartanom őket :D

    lehet, hogy én sokkal-sokkal többet láttam már ahhoz (én iszonyú sok filmet nézek meg évente), hogy ez a film, vagy ez a jelenete felcsigázzon. szóval inkább csak magasabb lehet az ingerküszöböm, mint ingerszegény, és nekik lehetett eddig ingerszegény, hogy ez is tetszik. összességében is az a véleményem a filmről, ami mintha egy tinédzser fiú lázálmainak megvalósítása lenne: dögös nők, dögös kocsik, dögös(nek szánt) jelenetek, kivégzések, beszólások, amiket én vércikinek tartottam...pont e "korosztálybeli különbség" miatt nem tetszett ennyire, hogy megverte a rossz filmek listáján nálam a hegylakó 2-őt is, ami aztán én tényleg egy bűnrossz filmnek tartok, így a mainstream-ből (nyilván rengeteg b kategóriás film rosszabb még ennél is).
  • kalapos01 #27
    Egyszerre rémisztően ostoba és vicces, de inkább ostoba, ahogy leidiótázod azt, aki olyasmit lát meg, amit te nem - CSAKIS benne lehet a hiba, más lehetőség fel sem merülhet. Idővel rá fogsz jönni, hogy nem te vagy az univerzum közepe. És majd te is fogsz tapsolni (vagy már tapsoltál, mert a legtöbbeknek nem olyan ingerszegény az életük, hogy ne tapsoljanak valamin) olyasmin, ami mások szerint foshalom. Legyen az zene, könyv, film vagy akármi.

    Az tiszta sor, hogy szerinted trágya a film, sokak szerint az. De az nekem is a "legjobban tetszik", amikor neked az kifejezetten tetszik, ha valakit idiótának tarthatsz.
  • koschwarz #26
    a legjobban az tetszett, amikor azt írja az egyik user: a nyitó jelenetnél (mármint amikor már megy az üldözés) hangosan tapsolva, felállva ujjongott, annyira tetszett neki...
    kérdem én: mi a fasz van a nyitójelenetben annyira jó? totálisan semmi különös. mert valakinek 3d-ben lövik szét a karját? vagy mi annyira kibaszott jó abban a jelenetsorban, hogy felállva kellene rajta ujjongani? csak egy idióta ujjong ezen a foshalmon, és még finom voltam.
  • koschwarz #25
    én elolvastam, és tökéletesen nem értek egyet velük :D
  • kalapos01 #24
    Mi abban a talány, ha mást gondolsz, mint a többség? Én is írhatnám, hogy megrendült a hitem az IMDB-ben, mert ez a film ROHADT JÓ, nem csak béna hatos. De, ha arra jársz, akkor egyszerűbb elolvasnod, hogy mit írnak azok, akik szerint jó a film, nem?
  • koschwarz #23
    az imdb-n elolvashatod a részletes user review-mat is. nem akarok erre a szarkupacra már több időt és ujjhegybőrt fecsérelni, csak megláttam itt a cikket...és az imdb még talán most is 6 fölötti az átlaga, ami számomra az egyik legnagyobb talány, és ilyen szempontból megrendült a hitem egy kicsit az imdb-ben is. ez a film egyszerűen ROSSZ.