Szekeres Viktor

2010 legjobb filmjei a hozzáértők szerint

Az, hogy melyek voltak 2010 legjobb filmjei, nem kérdéses, azonban közülük a legjobbat kiválasztani már igenis nagy feladat, amihez hozzáértés szükségeltetik.

Nemrég beszámoltunk arról, hogy a moziba járóknak mely filmek tetszettek leginkább 2010-ben, most érdemes ezen információkat kiegészíteni azzal, hogy azoknak a filmértőknek, mi jött be, akik meg is írják véleményeiket a filmes felhozatalról. Igen, a kritikusokról, újságírókról van szó, s érdemes még e körbe bevonni a különböző szakmai szervezeteket, hiszen nem csak a tollnokok hirdették ki 2010 legjobb filmjeinek listáját, hanem szakmabeliek, írók, rendezők és színészek is.


Ha a 2010-ben megjelent filmekről szóló kritikákat vesszük figyelembe, akkor 2010 legjobb filmje a Toy Story 3 lett, megelőzve az Így neveld a sárkányodat című animációt és a Social Network - A közösségi hálót. Az első ötben még A félszemű és A király beszéde szerepel, míg a további helyezettek a Top 10-es listán: A tolvajok városa, a The Kids Are All Right, a Let Me In, a The Fighter és a Fekete hattyú. (Persze a legnagyobb tetszési index nem feltétlenül jelent "legjobbságot", azok mindössze csak a legkevésbé osztották meg a kritikusokat. És, mint később kiderül: jó és jó között is van különbség, nem véletlen, hogy a Toy Story 3 vagy az Így neveld a sárkányodat csak kevés év végi összesítésben lett "A Legjobb".)

A RottenTomatoes oldalon ugyanis a neten és a nyomtatásban megjelent hivatalos kritikákat összesítik, s ez alapján kapnak százalékos értéket a filmek. Az első helyezést megszerző Toy Story 3 esetében az oldalon 248 kritikát lehet elolvasni, s ezen vélemények közül 245 volt pozitív és mindössze 3 negatív. (Az egyik legnagyobb vihart kavart negatív kritikát a NYPress jelentette meg, itt lehet elolvasni.) A dobogósok közül az Így neveld a sárkányodat 158 kritikát kapott (155-3 a jó-rossz arány), míg a Social Network - A közösségi háló 262 véleményéből 253 lett pozitív és mindössze 9 negatív. A lista legnagyobb meglepetése egyértelműen a Let Me In, mely annak ellenére varázsolta el a kritikusokat, hogy "csak" egy nagyszerű film feldolgozása. (Az Engedj be című svéd horrorról van szó.) Hogy miért lett oly jó sokak szerint Matt Reeves (Cloverfield) filmje, azt itt lehet elolvasni - a 194 listázott kritikából 173-nak pozitív és csak 21-nek negatív a végkicsengése.


Persze azt már év közben is tudtuk, hogy a kritikusok imádták a fenti filmeket, azonban a helyzet akkor éleződött ki, amikor a jó filmek közül a legjobbra kellett szavazni. Ezzel kapcsolatosan a MetaCritic-en van egy remek összesítés, mely január 18-ig, a BAFTA-jelölések kihirdetéséig tartalmazza a különböző szakmai szervezetek, kritikusi tömörülések és sajtótermékek díjait. A pontozás úgy történt, hogy egy díj elnyerése 3 pontot ért, míg a jelölés 1 pontot. (Pár szervezet 2. helyezettet is megszavazott, ami 2 pontot jelentett.)

Az Oscarra jelölt filmek január 25-i kihirdetése előtt érdemes megnézni, hogy a kvázi utolsónak jelölő Amerikai Filmakadémia előtt a többi díjátadón, mely filmek arattak. Illetve annyira nem érdemes, mert aratni csak egy film aratott: a Social Network - A közösségi háló, mely mind a 35 jelöltlistára felkerült és 27 alkalommal győzelmet is aratott, ami a 2 második hellyel és hat jelöléssel 91 pontot hozott a MetaCritic összesítésébe. Beszédes, hogy a második Eredet és A király beszéde csak 26 pontot szerzett, 25 ponttal a Fekete hattyú áll a negyedik helyen, míg az ötödik a Winter's Bone 23 ponttal. A Social Network - A közösségi háló 27 győzelme mellett egy-egy szervezetnél diadalmaskodott az Eredet, a The Kids Are All Right, a 127 óra, a Fekete hattyú és A király beszéde, míg két sikert ért el a Winter's Bone.


Persze nem csak a filmeknél készült efféle összesítés, a fenti szervezetek díjai közül rendező kategóriában 25-ször nyert David Fincher (Social Network - A közösségi háló), míg 5-ször Christopher Nolan (Eredet), férfi főszereplők közül csak Colin Firth (A király beszéde), Jesse Eisenberg (Social Network - A közösségi háló) és James Franco (127 óra) kapott elismerést, sorban 18-at, 6-ot és 5-öt, míg a nőknél a legtöbb szervezet (19) Natalie Portmantől (Fekete hattyú) volt elájulva, de Jennifer Lawrence (Winter's Bone) is kapott 5 díjat, míg Annette Benning (The Kids Are All Right) 2-t, Michelle Williams (Blue Valentine) 1-et.


Melyik volt 2010 legjobb filmje?
  • A Social Network - A közösségi háló.
  • Nem a Social Network - A közösségi háló.
A fenti elismerések alapján nagyjából meg is lehet jósolni, hogy mely filmek és színészek kapják meg az Oscar-jelöléseket, illetve a díjakat. Egyelőre a Social Network - A közösségi háló, David Fincher, Colin Firth és Natalie Portman utcahosszal vezet kategóriájában, sőt, még a férfi mellékszereplők közül Christian Bale-t is ide lehet sorolni, hiszen ő 22 díjat kapott a The Fighter-beli alakításáért, a második Geoffrey Rush (A király beszéde) pedig "csak" hármat. A legnagyobb verseny a női mellékszereplők között ígérkezik leginkább Melissa Leo (The Fighter - eddig 10 díj) és Hailee Steinfeld (A félszemű - eddig 9 díj) között. De rég volt olyan Oscar-gála, ahol ne született volna kisebb-nagy meglepetés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zoliz #25
    A Facbookos baromság egy zsenge "alkotás", 0 Oscart neki.
  • vato loco #24
    A szocialista nyetvörk egy rakás szar. 2 napig néztem, mert mindig elaludtam rajta.
  • immovable #23
    Ez a cikk egy borzalom.
  • koschwarz #22
    ezzel sajnos egyetértek: a bombák földjén nem kicsit túlértékelt, hanem nagyon. lehet hogy a várakozásom volt felfokozott, az oscarok miatt, de számomra döbbenetes csalódás volt. kissé lehiggadva, később már jó filmnek tűnik, de annyira nem, hogy bárki is oscart érdemelt volna. nekem főleg a sehol nem kezdődő és sehova nem vezető "történet", valójában egymás mellé illesztett jelenetek, amik egyenként már benne voltak más (főleg amcsi akció)filmekben is.

    ja, és az SN is túlértékelt. jó film, de annyira nem, hogy ilyen szuperlatívuszokban beszéljenek róla.
  • joco1114 #21
    Hoppsza, valaki kitörölte a hozzászólásomat! :)))
  • Stranger666 #20
    fuu hallod ne, megint. nagyon fáj. fogadd el, hogy ez a film az a fos ami tavaly a bombák földjén. Egy túlértékelt szarkupac. Na jó ez a film nem szar.De, hogy majd sok oscart kapjon az megint a vicc kategória lesz. Mutatja majd, hogy az oscar színvonala is megzuhant ebben az évezredben.
    A szavazat meg az bizonyítja amit hiszek: a többségnek nem az SN a kedvenc filmje 2010ben.
    (nulláig elszámoni biztos kurva nehéz.)
  • kalapos01 #19
    Nem kell bocsánatot kérned, csak tetszett, ahogy tökön szúrtad magad a szavazás eredményét elővéve. Mert nem gondolkodtál, hogy az durván nem azt bizonyítja, amit hiszem. (Mint írtam, nem bizonyít semmi, de azt nem, amit hiszel. :)))))

    Már nem is számolom, hogy hanyadik topikban égsz be.
  • Stranger666 #18
    bocs bocs nem tudam h Mark Mo.ra is vett saját filmvédőket.. ezer bocs.
  • kalapos01 #17
    Azt, hogy 17% szerint ez volt az év legjobb filmje és 83% a többi 200 közülük valamelyik. Maximum azt árulja el, hogy sokak szerint ez a legjobb, de egyébként semmit. Aki nem erre szavazott, aszerint lehet, hogy a második legjobb vagy a legrosszabb.
  • Stranger666 #16
    Szerintem a 83-17 sok mindent elárul.