Szekeres Viktor

Machete - Közröhej és patakvér

Robert Rodriguez új filmjében a 66 éves Danny Trejo mutatja meg Steven Seagalnak, Don Johnsonnak és Robert De Nirónak, hol lakozik az atyaúristen.

Bárcsak azt mondhatnánk, hogy a Grindhouse hatalmas sikere után egyértelmű volt, hogy Robert Rodriguez visszatér a trashfilmek műfajához... Sajnos mind Amerikában az egybefűzött a Grindhouse, mind nemzetközileg a zömében két külön filmként vetített Halálbiztos és Terrorbolygó anyagi szempontból megbukott, de legalább kiderült, hogy egy szűk közönség mégiscsak lelkesedik a műfajért. Nekik pedig, ha nem is 70 millió dollárért (ld. Grindhouse), de nagyjából 10-ért (ld. Machete) megérheti vicces, szándékosan eltúlzott akciófilmeket készíteni.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Hogy tetszett a Machete?
  • Tetszett, jó film
  • Közepes lett
  • Gyengén sikerült
A Tarantino és Rodriguez-féle Grindhouse-projekt a 70-es évek exploitation filmjei előtt tisztelgett, és a két film közé még kamu előzeteseket is készített pár rendező, Edgar Wright, Rob Zombie, Eli Roth és persze maga Robert Rodriguez is, akit annyira megihletett a Machete-trailer, hogy az alapján elkészítette a mozifilmet. Na, nem mintha a Machete a Grindhouse miatt született volna meg, nem csak egy szimpla poénprojektről van szó. A rendező már 1993-ban, az El Mariachi után megírta a film forgatókönyvét Danny Trejónak, más kérdés, hogy csak most nyílott lehetősége leforgatni a filmet.

A Machete természetesen Machetéről szól, ugyanis nem csak egy kézifegyvert neveznek így, hanem egy mexikói ügynököt is, aki többek között személyes tragédiájának köszönhetően napjainkban mindössze napszámosként próbál megélni. Egy nap úgy tűnik, hogy a szerencse rámosolyog Machetére, ugyanis egy 150 ezer dollárt fizető melóra fogadják fel. A gond az, hogy a pénzért cserébe meg kell ölnie valakit.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

A Machete egy visszaemlékezéssel indít, s ez a pár perc a Grindhouse-filmek stílusában készült, ismét csak olyan érzésünk lehet, mintha egy agyonnézett kópián figyelnénk azt, hogy egy fess mexikói legény, hogy számol le a rosszfiúkkal. Azonban a flashbacknek meglehetősen hamar vége szakad, de szerencsére a móka nem csak abból áll, hogy a szándékosan lerontott képminőség mellett nézzük a leszakadó testrészeket és a fröccsenő vért.

Bár sokan természetesen az efféle akciókat látnák végtelenítve a filmben (van akció benne, szó se róla), de azért a Machete szerencsére több lett, mint agy nélküli darálás, olykor ugyanis nagyon intelligens, s főképp önironikus komédia látszatát kelti - idióta ás irreális poénokkal. E poénok egyébként a színészválasztás terén is jelentkeznek, hiszen Steven Seagalt, mint főgonoszt kifejezetten élmény nézni, akárcsak a Sötét angyalos múlttal rendelkező, Danny Trejo mellett második főszereplőnek számító Jessica Albát, mint kemény rendőrcsajt - neki még azt is megbocsátjuk, hogy színészileg továbbra sincs a topon.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

A Machete végeredményben jól sikerült, kifejezetten mocskos, béfilmes szórakozást nyújt azoknak, akik az előzetes láttán úgy érezték, hogy nekik készül a film. A nonstop akciók kedvelői talán egy cseppet csalódottak lesznek a nekik nem tetsző arányok miatt, de szerencsére az állandó dirrdurr hiányát, ha kell remek poénokkal, (ki)kacsintásokkal kompenzálják Rodriguezék, akik pontosan tudják, hogy jó komédiát csak kellően komoly hozzáállással lehet készíteni.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Machete (Machete)
színes, feliratos, amerikai akciófilm, 105 perc, 2010
csak 18 éven felülieknek

rendező: Robert Rodriguez, Ethan Maniquis
forgatókönyvíró: Robert Rodriguez
operatőr: Jimmy Lindsey
producer: Elizabeth Avellan, Aaron Kaufman, Iliana Nikolic

szereplők:
Danny Trejo (Machete)
Michelle Rodriguez (Luz)
Jessica Alba (Sartana)
Steven Seagal (Torrez)
Robert De Niro (McLaughlin)
Lindsay Lohan (April Benz)
Don Johnson (Stillman)
Cheech Marin (Benito del Toro)
Jeff Fahey (Michael Benz)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • smaszi #43
    "A vége télleg elég zéró lett, de addig nem rossz!"

    Egyet értek!
    És persze ez:
    http://www.imagebam.com/image/bcd160113733103
    nem ugyanez:
    http://www.imagebam.com/image/493add113733110
    http://www.imagebam.com/image/085ab5113733117
    http://www.imagebam.com/image/034945113733123

    VIGYÁZZ! Felnőtt tartalom!
  • NEXUS6 #42
    Én már nagyon várom a Machete Kills-t és a Machete Kills Again-t!
  • Crane #41
    Nagyon beteg film. :) Nem csalódtam Rodriguez-ben. Nekem tetszett a film, bár úgy éreztem, hogy a végét kicsit összecsapták a film többi részéhez képest.

    Forgatókönyv íráshoz: Aki még nem írt forgatókönyvet annak fogalma sincs, hogy ez milyen összetett, nehéz, és komoly feladat. Ugyanakkor forgatókönyvet írni egy dolog. Azt meg kell valósítani, és tudni kell a cselekményt elmesélni a mozivásznon.
  • NEXUS6 #40
    A vége télleg elég zéró lett, de addig nem rossz!
    :)
  • Justil #39
    naja, hát ez ugyanaz, mint a Predators-nál. lehet szeretni, nem szeretni, dícsérni, szidni, de amikor jön pár önjelölt idióta, hogy ő a téli szünetben jobb forgatókönyvet írna, akkor lehet jókat kacagni :)
    vagy sírni, ki-hogy reagál az ilyesmire...
  • winnie #38
    hehe, és tényleg. szóval durva, hogy azt hiszi, hogy tudna ő és pár gimnazista eleve bármilyen szkriptet írni.
  • Justil #37
    öö, 1 picit rosszul idéztél. most olyan, mintha ő azt mondaná, hogy nem tudnának, pedig pont arra célzott, hogy tudnának.
  • winnie #36
    "egy rakás értelmesebb gimnazista nem tudna jobb egy jobb forgatókönyvet írni."

    az a durva, hogy ezt el is hiszed.
  • wsvap #35
    na, azért ne csináljunk úgy mintha egy rakás értelmesebb gimnazista nem tudna jobb egy jobb forgatókönyvet írni. se nem volt nagy durranás s nem volt egy kiemelkedő alkotás. szal, ha egy filmet az emberek 2%-a néz meg kétszer a többi meg a "egyszer meg lehet nézni, mert szórakoztat, de azért több időt nem engedek rá" kategória, akkor ne kamuzzuk már be a csillagokat :)
  • willcox #34
    El vagy tévedve.