MTI

eBooks néven indult a Google könyváruháza

eBooks néven indult a Google könyváruháza, amelynek online felületén több millió könyvet ingyen olvashatnak az érdeklődők.

Az Egyesült Államok területéről a hét eleje óta elérhető virtuális könyvesboltban olyan neves kiadók művei is megtalálhatók, mint a Macmillan, a Random House, illetve a Simon &Schuster. A fizetős és az ingyen letölthető tartalmakkal együtt a Google áruházából jelenleg mintegy 3 millió kötet érhető el - közölte Jeannie Hornung, a Google szóvivője.

A Google eBooks nemzetközi változata várhatóan a jövő év elején indul. A tartalmak eléréséhez mindössze egy internetkapcsolattal és böngészőprogrammal rendelkező eszközre van szükség, azaz a számítógépek mellett az Apple mobileszközei és a Google androidos mobiljai is "olvassák" a virtuális áruház tartalmait. A könyvek letölthető változatai pedig a Sony elektronikuskönyv-olvasóin, valamint a Barnes & Noble Nook fantázianevű megjelenítőjén is olvashatók. A legnagyobb vetélytársnak tekintett Amazon viszont nem teszi lehetővé, hogy a népszerű Kindle olvasóin is megjelenjenek a rivális áruházból vásárolt tartalmak.

"A Google eddig mintegy 4000 kiadóval kötött megállapodást" - hangsúlyozta Hornung, hozzátéve, hogy terveik szerint a jövőben bármely kiadónál vásárolt virtuális könyv bármikor és bárhonnan elérhető lesz a Google oldalán. Szakértők szerint a Google tervei átrendezhetik a még csak bontakozó elektronikuskönyv-piacot, amelyet kétharmados piaci részesedéssel jelenleg az Amazon könyváruház vezet. A Google eddig több mint 15 millió könyvet digitalizált, a gyűjtemény alapját több mint 100 ország négyszáz különböző nyelven kiadott művei alkotják.

A Forrester piackutató becslései szerint a világ digitáliskönyv-piaci bevétele 2010 végére eléri a 966 millió dollárt (200 milliárd forintot), miközben az elemzők azzal számolnak, hogy az idén eladott, elektronikuskönyvek olvasására alkalmas eszközök száma mintegy 15 millióra emelkedik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!