Berta Sándor

Elérhető a LibreOffice 3.3 első RC-változata

Újabb fontos mérföldkőhöz érkezett a Document Foundation által felkarolt nyílt forráskódú irodai szoftvercsomag fejlesztése. Letölthető a LibreOffice 3.3 első kiadásra jelölt verziója.

A hírt a LibreOffice blogjában jelentették be. Az új változat elsősorban a legutóbbi bétaverzióban megjelent kisebb és nagyobb hibákhoz kiadott javításokat tartalmazza. Emellett a fejlesztők számos fontos apróbb változtatást hajtottak végre. Ezek közül kiemelkedik, hogy eltávolították a forráskódból az Openoffice.org-ra vonatkozó bejegyzések nagyrészét, illetve azokat a LibreOffice bejegyzéseivel váltották fel. Erre a lépésre azért volt szükség, hogy a későbbiekben az Openoffice.org márkanévjogait birtokló Oracle ne kezdeményezhessen semmilyen jogi lépést a Document Foundation ellen. A végső cél pedig az volt, hogy a felhasználók immár egy stabil kiadással ismerkedhessenek meg.

Az időközben már 118 önkéntesből álló csapatnak bőven jutott munka, de persze rengeteg további finomítás várható. Az egyik legfontosabb az lesz, hogy az irodai szoftvercsomag a jövőben már ne függjön a jelenlegi mértékben a Javától. Ezenkívül, ezzel párhuzamosan a LibreOffice megkapja a VBA-támogatást. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban a dizájn módosítására is nagy hangsúlyt helyeznek. A cél az, hogy a kezelőfelület teljesen megújuljon és ennek is köszönhetően a LibreOffice egy igazán vonzó Microsoft Office-alternatíva lehessen.

A projekthez folyamatosan csatlakoznak az új szervezetek, illetve erősítik támogatásukat a régi pártfogók. Utóbbira jó példa, hogy a brazíliai Broffice-program készítői már jelezték, hogy szeretnék kibővíteni meglévő együttműködésüket. A Broffice szervezete 2011 első negyedévétől hozzájárul a forráskód bővítéséhez és a fejlesztők képzéséhez. A Broffice az Openoffice.org egyik változataként először 2002-ben jelent meg Brazíliában, igaz az akkori neve még Openoffice.org.br volt, csak később kapta meg a mai elnevezését. A Broffice a Document Foundation első támogatói közé tartozik.

A LibreOffice 3.3.0.1.-es RC-verzió már letölthető és Windows, valamint Mac OS X és Linux/Unix operációs rendszereken egyaránt használható. Az érdeklődők akár a szoftvercsomag forráskódját is letölthetik. Azt ugyanakkor még nem lehet tudni, hogy a végleges változat mikor jelenik meg.

A LibreOffice szeptember végén mutatkozott be és a támogatói között van a Free Software Foundation, a Google, a Novell, a Red Hat, a Canonical, a The Open Source Initiative és a Gnome Foundation. Az új piaci szereplő iránt nagy az érdeklődés, az első bétaváltozatot már az első héten 80 000-en töltötték le és a szerverek számát később bővíteni kellett. A szakembergárda folyamatosan új tagokkal bővül, november elején például 33 német fejlesztő hagyta ott az OpenOffice.org-ot és csatlakozott a Document Foundation közösségéhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #3
    Éljenek a vírusok!
    :)
  • BlueGold #2
    "LibreOffice megkapja a VBA-támogatást" Ezek után ezt is lehet programozni Visual Basic-ben?
  • Romel #1
    Ez egy jó hír! :) Végre előrelépés lesz a nyílt irodai szoftvercsomagok területén.