SG.hu

FIFA 11



Kiadó: Electronic Arts
Fejlesztő: EA Sports
Honlap

Rendszerkövetelmények:
Ajánlott: Windows XP/Vista/7, Intel Core 2 Duo 1,8 GHz/Athlon 64 X2 Dual Core 5400+, NVIDIA GeForce 6800 vagy jobb/ATI Radeon X1600 vagy jobb, 2 GB RAM, 6,5 GB szabad tárhely
Hasonló játékok: FIFA-sorozat, Pro Evolution Soccer-sorozat
Kategória: sport

Az elmúlt esztendőkben egyre kiélezettebb párharc alakult ki a két legnagyobb focijáték, a komoly múlttal rendelkező FIFA- és Pro Evolution Soccer-sorozat között. Az EA Sports és a Konami produktuma szinte minden évben igyekszik rákontrázni a másikra. Ebből az élre menő párharcból azonban az asztali gépek tulajai jó ideje kimaradtak, vagy legalábbis nem részesedtek akkora hányaddal, mint mondjuk az ezredforduló környékén. A csapatok ugyanis az elmúlt esztendőkben amolyan mostohatestvérként tekintettek a platformra, inkább minden erejükkel a konzolokra koncentráltak.

De az EA Sports végre meghallgatta a rajongók imáit, így az idén először komolyabb és érdekes változásokon esett át a FIFA 11 PC-s kiadványa, ami ha minőségben még száz százalékosan nem is, de már szorosan követi a konzolos testvéreket. Ennek talán egyik legfőbb oka, hogy a készítők valamiért nem az idei konzolos verziót portolták, hanem a tavalyit. Az ugyan akkoriban, egy évvel ezelőtt zseniálisra sikerült, de a mostani X360-as és PS3-as verzió tovább emelte a tétet, így joggal reméltük, hogy mi PC-sek is ebből az élményből részesedünk majd.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A FIFA 11 PC-s kiadásában a legszembetűnőbb változás magát a látványvilágot érinti. A korábbi számozott epizódokat állandó kritika érte az idejétmúlt grafika miatt, így a fejlesztők végre kidobták a régi motort, és a next-gen verziók alatt duruzsoló engine-t vetették be a PC-s verzióban is. Ez a külcsín mellett magát a játékmechanikát és lényegében minden elemet érint, így az igazi veteránoknak is sok újdonságot fog nyújtani a program. Az új motor értelemszerűen leginkább a játék gépigényét érintette. A FIFA 11 egy fokkal komolyabb vasat igényel, mint elődei, azonban a jóideje elérhető demonstrációs verzió leszippantása és telepítése után mindannyian meggyőződhettek róla, hogy jelenlegi masinátokon hogyan is fut, illetve futna a játék.

A játék ennek a váltásnak köszönhetően azonban csillog-villog. A stadionok a legapróbb részletekig kidolgozottak és hitelesek, a pályán szinte a legapróbb fűszálat is észrevesszük, miközben a pályán focizó játékosok is végre jól elkülöníthető és felismerhető fizimiskát kaptak, nem beszélve a focisták animációiról. A futás, cselezés, becsúszás vagy fejelés végre úgy jelenik meg képernyőnkön, hogy az mindvégig a valóságot imitálja, így a játék hevében mindenképpen érdemes egy-egy rövid pillanatra megállni, és gyönyörködni a látottakban, mert elképesztően pazarul fest a FIFA 11.

Sajnos a váltás nem sikerült tökéletesen, ugyanis a kapu mögötti lelátókon található szurkolók és vadul fényképező fotósok külseje még mindig hagy maga után némi kivetnivalót, de a mérkőzések hevében nem igazán erre figyelünk, így ez mindössze apró szőrszálhasogatás a részünkről.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Az új motorral egy időben megjelent a tavaly HD-konzolokon már bemutatott 360 fokos irányítás is, ami sajnos billentyűzettel játszva nem igazán csalogatható elő. Szerencsére manapság már könnyen csatlakoztathatunk a PC-hez kontrollert, így javasoljuk, tegyetek ti is így, különben kínkeserves lesz a játék irányítása. Az új irányítás már tavaly is elnyerte a tetszésünket, és igazából ez túl sok újdonságot nem hozott magával. Jóvoltából a PC-s verzióban is teljesen megváltozott a fociszimulátor játékmechanikája sokkal pergősebb, akciódúsabb, látványosabb meccseket vívhatunk, és tényleg olyan érzés irányítani a játékosokat, mintha mi magunk rúgnánk a bőrt.

Eltűntek a korábbi korlátok, megnőtt a szabadságérzet. A játékosok megmozdulásai sokkal természetesebbek, valósághűek lettek, így a futás, a labdavezetés vagy a cselezés látványosabbá és dinamikusabbá vált. Értelemszerűen ennek köszönhetően a cseleket, a kapura lövéseket, a pontrúgásokat is újra kell tanulnunk, ráadásul az új irányításnak köszönhetően taktikai tárházunk is kiszélesedik. Így sokkal élvezetesebb mérkőzéseket vívhatunk, ami, mondanom sem kell, leginkább az online módban nyújt majd igazi élményt. A játékmódok tekintetében a "Be a Pro" és a "Manager" mód érdemel talán külön bekezdést, a többi opció ugyanis kottára ugyanaz, mint az elmúlt esztendőkben, és igazi újdonságot sem nyújtanak. A "Be a Pro" módban egy teljesen amatőr játékosként kell feltörnünk a legnagyobb ligákba és csapatokhoz, hogy aztán bebizonyítsuk, mi vagyunk az aktuális legjobbak. A konzolos verziókból már ismert önarckép importálása most már itt is lehetséges, ráadásul a saját magunkról mintázott profinkat már online meccsekbe is továbbvihetjük. A "Manager" mód a szokásos opciók mellett minden eddiginél komolyabb lehetőségeket kínál az erre fogékonyaknak, így még mélyebbre áshatunk a csapatok irányításában, akiknek nem csak a kapusedzőjét határozhatjuk meg mi magunk, de a stadionnal kapcsolatos összes teendőt is.

A FIFA-sorozatnak lassan védjegye lesz az ismét visszatérő magyar kommentár, amit ezúttal is a Faragó-Hajdú B. duónak köszönhetünk. Némileg finomodott a játék ezen szegmense, vagyis sokkal jobban követi a kommentár az eseményeket, így például kapufánál nem azt mondják azt a riporterek, hogy "Mekkora védés volt!" Ezenkívül akad pár új felvett mondat is, egyszóval minőségileg javult, ráadásul díjazzuk a hazai képviselet törekvését, hiszen így még közelebb hozzák a játékosokhoz a produktumot.

A FIFA 11 PC-s verziója még mindig nem közelíti meg a HD-konzolos verziók minőségét, viszont az évek óta köztük lévő óriási nagy hézagot az Electronic Arts végre elkezdte betömn. Ha ilyen mértékű léptékkel halad előre a fejlesztőcsapat, akkor a következő évben akár arról cikkezhetünk, hogy már az asztali gépes verzió is ugyanolyan zseniális, mint nagytestvére. Az új rész minden elemében megújult, jobb lett, látványosabb, élethűbb és izgalmasabb, de az igazi élményt még mindig a konzolos verzió nyújtja.

Grafika: Rengeteget javult az előző évekhez képest. Végre megkapta a HD-konzolos engine-t a PC-s verzió, és ez a játék minden elemén meglátszik. Kicsit nagyobb gépigényért kiált így a FIFA 11, de az ugrás így is könnyen elviselhető, ugyanis az animációk, a karakterek és a stadionok kidolgozottsága profi munka képét festi.

Kezelőfelület, irányíthatóság: A 360 fokos irányítás eljövetelével sajnos búcsút inthetünk a billentyűzetes terelgetésnek, így mindenképpen érdemes egy kontrollerre beruházni, különben saját magunkkal szúrunk ki.

Játszhatóság: A sok-sok játékmód, illetve a széles csapat- és bajnokságkínálat miatt biztosan nem fogunk hamar ráunni a játékra, aminek az online módja gyakorlatilag végtelen "újrajátszhatóságot" kínál.

Hangok, zene: A szokásos FIFA-minőség. Pergős dallamok, minőségi zenék és profi magyar kommentár.

Intelligencia, nehézség: A cikkben ugyan nem esett szó külön a mesterséges intelligenciáról, de azt azért fontos megemlíteni, hogy az újdonságok eljövetelével az MI is sokat javult. Sokkal agresszívabbak az ellenfelek, rendszeresen ütköznek és cseleznek.

Összefoglalás: Ha kételkedtél benne, hogy idén is csak parasztvakítás a PC-s FIFA, akkor örömmel jelentjük, hogy erről szó sincs. A játéknak még akadnak hibái és hiányosságai, de már egyre közelebb van a konzolos verziók minőségéhez, így minden focirajongó megtalálhatja benne számítását.

A játék demójának letöltése

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mast3rBoYHD #27
    Szisztok! Csináltam egy online meccset, amiben a magyar kupa 2 versenyzője harcol egymás ellen!
    http://www.youtube.com/watch?v=UJCQBvIGa30&feature=plcp
    UI.: Feliratkozni nem szégyen!
  • szatmaripetya08 #26
    Sziasztok. Azt akarom megkérdezni tőletek,hogy nem-e tudnátok nekem segíteni a fifa 11 telepítésében.Eredetibe van meg a játék. Az a gondom,hogy telepítem a játékot és a telepítés közben azt irja ki,hogy hiba a data2.big fájl másolása közben és kiadta azt hogy újra.Rámentem telepítette tovább és egyszer csak kiirta hogy error. Nem tudnátok nekem segíteni hogy mi lehet a baja? Ha tudnátok segíteni azt nagyon megköszönném :)
  • alberti83 #25
    sziasztok segitsetek 2 játszunk a fifa 11 és 2 mecs után lefagy mi lehet az oka???
  • haluciii #24
    Sziasztok.. egy olyan problémám lenne, hogy most lett újra rakva a gépem windows 7 került rá, előtte a fifa szépen ment, mikor neten játszottan vagy csak single-be.. most h a 7es felkerült single-be megy csak szépen, neten minimum és maximum grafikán is egyáránt akad egy kicsit.. kellemetlenül.. nincs vkinek vmi ötlete mi lehet a probléma? :S előre is köszönöm a választ!
  • decoy #23
    de lehet állítani a billentyűkiosztáson csak nem a játékban.főkönyvtár game/fifasetup/ fifaconfig.exe
    nekem az lenne a kérédse hogy mi történik ha menedzsermódban felmegy a bizalomszint csíkja?
  • juviktor9 #22
    Sziasztok, ha érdekel online játszani közvetlen ip-vel FIFA 11-et, akkor gyertek el a honlapomra...:)
    www.fifachampions.5mp.eu
  • utasikz #21
    Sziasztok! Lehet-e a játékban csapatot létrehozni?
    És sehol nem találtam a training mod-t a játékban.??!!
  • Etinger #20
    Nem lehet állítani a billentyű kiosztáson... ez azért fekete pont.
  • zsoflas #19
    Most lesz ez a mozivásznon fifa11-et játszani dolog a corvinban, szerintetek nem veszi el a játékélményt, az hogy esetleg nem olyan lesz a grafika/megjelenése, mint amit megszoktam itthon? Nem akarok benne csalódni
  • bfgbobo #18
    Én 4-5 éve rendszeresen tolom a PES-t meg a FIFA-t, eddig ugye a PES volt a befutó, de ez a FIFA most szarrá veri, klasszisokkal jobb, az meg baromság h kontroller kell hozzá, én billentyűzettel is toom tolni
    richard45: hülye lennék bármelyiket is megvenni :D
    Adamex9: nálam k.rva szép a játék