Szekeres Viktor

Zöld zóna - Matt Damon odacsap

Ismét bebizonyosodott, hogy Hollywood tévúton jár, hiszen az év egyik sikervárományos filmjéből sikerült hatalmas bukást faragni.

Ki hitte volna, hogy ismét nem fog beválni Hollywood "Ahogy azt Móricka képzeli"-megoldású marketingterve? Általában az amerikai stúdiók elég jól meg tudják becsülni, hogy egy-egy filmet, miképp lehet a leghatékonyabban eladni, de néha túl egyszerűnek tartják az egyébként mindenki által egyszerűnek hitt moziba járó nézőt és ilyenkor sülnek be egyes próbálkozásaik. A Zöld zóna marketingje például teljes egészében arra épült, hogy a Bourne-sorozat főszereplője, a Bourne-rejtély 2-3 rendezőjének új filmjében akciózik, azt sugallva a nézőnek, hogy megint láthatnak egy Bourne-mozit.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Az új Bourne-mozira nyilván egy emberként mozdulnának a nézők, azonban a Zöld zóna esetében átláttak a szitán, s tudatosult bennük, hogy "csak" egy újabb, akciójelenetekkel bereklámozott, közel-keleti háborúval kapcsolatos alkotásról van szó. És bármilyen meglepő, ez a műfaj az elmúlt időszakban anyagilag sosem volt sikeres az USA-ban. A háborús drámák közül megbukott a Királyság, a Sereg nem enged, a Hazugságok hálója, de még a sok Oscaros A bombák földjén sem érdekelte a közönséget. És a közönség alatt ezúttal leginkább a fiatalokat kell érteni, akiknek köszönhetően Amerikában csak 35 millió dollár bevételt hozott a több mint 100 millióba kerülő Zöld zóna. Ugyanis Amerikábanm az első hétvégén a nézők kimagasló hányada, 67%-a, 30 éven felüli volt, s csak minden 5-6. jegyvásárló volt 20-on inneni. A tinik nélkül pedig nem lehet sikert aratni.

De félre az elmélkedéssel, és a stúdiók marketing-stratégiáival, hiszen itthon is nagyot bukott a Zöld zóna, pedig remek film volt. Nem hiba nélküli, kicsit idealista, de nagyszerű szórakozás. Már, ha lehet szórakoztatónak nevezni egy olyan mozit, melynek témája az elmúlt évek egyik legtöbb kritikát kapó háborúja, és kirobbanásának körülményei. És, mint tudjuk, az amerikai filmesek akkor vannak igazán elemükben, ha filmjeikkel amerikai háborúkat kell kritikával illetniük.

Hogy tetszett a Zöld zóna?
  • Tetszett, jó film
  • Közepes lett
  • Gyengén sikerült
Persze a Zöld zóna kritikai hangneme nem terjed tovább a nyilvánvalónál és nem próbál túlmutatni az általunk is ismert tényeken, de ettől még a 2003-as évek Bagdadjában játszódik, ami még mindig kényes téma-megközelítést feltételez. A sztori szerint a megszállás alatt az amerikai csapatok felsőbb utasításra tömegpusztító fegyvereket keresnek Irakban, azonban nem sok eredménnyel. Roy Miller, az egyik osztag vezetője egy idő után megunja a kudarcokat, s miután több gyanús dolgot is észlel, saját szakállára nyomozásba fog, melynek eredménye akár az egész háborúra is kihatással lehet.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Igen, a felállás tipikus, cseppet idealista, hiszen a Zöld zónában is egy kvázi kisember megy neki a felsőbb köröknek, ütközik folyamatos ellenállásba. Millert a válaszok hiánya egyre jobban frusztrálni kezdi, s eközben egy (majdnem) összeesküvés is kibontakozni látszik. Azonban a sokszor látott alapszituációt Paul Greengrass, a rendező, remekül tárja elénk, szinte azonnal beszippantva minket a történetbe. És, ha sikerül elérni, hogy a főhős elkeseredettsége és tehetetlensége már a nézőt is frusztrálja, akkor az már fél siker.

A Zöld zóna nem feltétlenül háborús film, hanem inkább háborús környezetbe helyezett konspirációs thriller, mely nem annyira eredetiségével és újszerű karaktereivel tűnik ki (rissz-rossz politikusok, befolyásolható média), hanem inkább azzal, hogy oda üt, ahová számítunk, s mégis betalál. Olykor felkavar, olykor még üzenget is nekünk, hagyja hadd gondolkodjunk el, hogy mi a katonák feladata: a kérdés nélkül parancsteljesítés és épségben történő hazaátérés, vagy esetleg a gondolkodás. Mindezekhez pedig egy remek Matt Damont kapunk, aki ideális az efféle szerepekre, és jó szócsöve a sajnos már ezerszer hallott, de még mindig aktuális gondolatoknak.

A gondolatokon és a tetteken kívül muszáj szólni a Zöld zóna külsőségeiről, a remek helyszínekről, a díszletekről. A képsorokat látva az ember simán elhinné, hogy Matt Damonék kibulizták az engedélyt, hogy Irakban forgassanak, pedig csak Spanyolországban, Marokkóban és Angliában készültek a külső felvételek. Ettől függetlenül jó volt látni ismét egy filmet, melynek valóban por íze volt, és a nézőnek nem az járt a fejében, hogy, amit lát, az egy jól felszerelt stúdióban készült.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Minden marketinges próbálkozás ellenére a Zöld zóna nem Bourne-film, Matt Damon karakterének sincs sok köze az akkori figurájához. Az egyetlen közös vonás cikkünk tárgyában és a Bourne-filmekben, hogy jók. Alaposak is, érdekesek is, s nem magas lóról szólnak a nézőhöz. Mint már volt róla szó, az alaphelyzet túlságosan is idealista felütést kap, de ha ettől eltekintünk, akkor a film maradéktalanul élvezhető lesz. Kár, hogy az események valamennyire a valóságot is tükrözik, és nem 100%-ban kitaláltak.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Zöld zóna (Green Zone)
színes, feliratos, amerikai thriller, 115 perc, 2010
16 éven aluliak számára nem ajánlott

rendező: Paul Greengrass
író: Rajiv Chandrasekaran
forgatókönyvíró: Brian Helgeland
zeneszerző: John Powell
operatőr: Barry Ackroyd
producer: Tim Bevan, Eric Fellner, Lloyd Levin

szereplők:
Matt Damon (Miller)
Jason Isaacs (Briggs)
Greg Kinnear (Clark Poundstone)
Yigal Naor (Al Rawi)
Said Faraj (Seyyed Hamza)
Aymen Hamdouchi (Ayad Hamza)
Nicoye Banks (Perry)
Amy Ryan (Lawrie Dayne)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • immovable #21
    AS_D:
  • TeDDyRuSh #20
    Részben egyet értek Viktorral, de jó filmnek nem mondanám. A hype tényleg félresikerült, majdnem mi is elmentünk rá a moziba. Az alap story baromi jó, de sztm nincs rendesen kimunkálva. Szigorúan egynek elmegy kategória!
  • asdasdasd #19
    Elég gyengusz volt, tele elvarratlan, fölösleges szálakkal. És semmi újat nem mondott. Akciófilmnek gyenge, sztorinak meg kevés. És mi a mondanivaló? Hogy még sem minden amerikai katona köcsög Irakban? De az.
    Amúgy meg szinte hamarabb jelent meg a DVD/BR rip mint a mozi...
  • god25 #18
    A sztorit évek óta ismer(het)i mindenki. Újat nem mond. Nem Bourne-film, de nézhető.
  • bleifrei #17
    akció filmnek egész jó, van hangulata. a sztori nem érdekelt.
  • algost #16
    Nyelvtanilag így helyes: Ön hülye, Kolompár úr!
  • T0nk #15
    Előre bocs.
  • zOMG #14
    Ön hülye? Kolompár Úr
  • pixx #13
    Én is láttam a film büntet nagyon, már amit említesz, Zöld Zóna egynek elment...
  • algost #12
    Kedves Szekeres Úr!

    Ha egyszer már magadból indulsz ki, ne "kend" a közönségre azt a baromságot, hogy "mi" azért nézzük, vagy néznénk meg a Zöld Zóna c. filmet, mert a Bourne sorozatra utaló momentumokat vélünk felfedezni benne...Nem minden moziba járó vagy olyan Sült bolond mint te vagy, és egy filmnek nem velejárója az, hogy ha kevesen nézik meg ,és akkor rossz film...A Te életed valószínűleg nagyon szar lehet, mert sok olyan dologra gondolhatsz úgy, és sok olyan dolgot érezhetsz, ami valójában nincs is úgy, mert te azt hiszed el, hogy úgy is van...Írni nem tudsz, arra azér kíváncsi lennék, hogy mihez értesz igazán.


    Üdv,

    Bleirchesternák Romárió