Berta Sándor

Célkeresztben az okostelefonok

A számítógépes tulajdonságaiknak és funkcióiknak köszönhetően egyre inkább a hackerek célpontjává válnak az okostelefonok.

Az idei esztendő sajnos bővelkedett olyan támadásokban, amikor az elkövetők kifejezetten a mobil eszközöket vették célba, törték fel vagy fertőzték meg kártevőkkel. A múlt hónapban egy ausztrál diák egy olyan trójai férget készített, amely képes volt az iPhone készülékeket megtámadni. Ugyan az illető kárt végül nem okozott, de képes volt feltölteni néhány modellre Rick Astley digitális fotóját. Ez az akció is azt bizonyította, hogy a mobilok védettsége illúzió és hogy ezek a készülékek gyakorlatilag védtelenek a hasonló támadásokkal szemben.

A felhasználók egy részében az a tévhit él, hogy vannak teljesen védett rendszerek. Az elmúlt hónapokig ezek közé tartoztak a mobiltelefonok is. Azonban a helyzet megváltozott: jövőre már közel sem lesz meglepő, ha valaki frissíteni fogja az okostelefonjára telepített vírusirtóját. "A számítógépes piaccal összehasonlítva a mobil eszközök még nem igazán veszélyeztetettek. De arra számítunk, hogy a 2010-es évben az eddiginél jóval több támadás irányul majd az okostelefonok ellen" - jelentette ki nem véletlenül Christian Funk, a Kaspersky Labs víruselemzője.


A szakember szerint különösen az iPhone és az Android operációs rendszer válhat a támadások célpontjává. Ennek oka, hogy már idén is elérhetők voltak azok a kártevők, amik ezt a két platformot támadták. Ebből pedig az következik, hogy a kiberbűnözők jövőre fokozni fogják a két rendszer elleni tevékenységüket.

"A legfontosabb, hogy mind a mobil operációs rendszert, mind pedig a különböző alkalmazásokat, például a böngészőket folyamatosan frissítsük. Ezáltal ugyanis kijavíthatók az ismert biztonsági hibák. Emellett egy tűzfal és egy spamszűrőt tartalmazó vírusirtó segíthet abban, hogy a kártevőktől tisztán tartsuk az okostelefonunkat. De természetesen eközben nem szabad arról sem megfeledkeznünk, hogy az elektronikus levelezés és a világhálón való szörfölés tekintetében még mindig az óvatosság és a bizalmatlanság a legjobb védekezési lehetőségünk" - szögezte le Christian Funk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!