Szekeres Viktor

Minden idők legdrágább filmje az Avatar?

Az év egyik leginkább várt filmje (volt) az Avatar, azonban az első előzetesek után a közönség egy része látványosan lejjebb adott elvárásaiból.

James Cameronban sokan bíznak, hiszen a rendező 1997 óta nem jelentkezett mozifilmmel és most minden ígéret arra utal, hogy az Avatar technikai és technológiai forradalmat fog kirobbantani. Ez persze majd kiderül, de sokan inkább a film minősége, története miatt aggódnak, hiszen a trailerek alapján első látásra az Avatar nem sok újdonságot ígér. Persze, akiknek a látvány fontosabb, azok minden bizonnyal hüledezni fognak, mint ahogy hüledezhettek azok is, akik itthon sikeresen bejuthattak a két hónapja tartott, James Cameron által felkonferált elővetítésre, ahol egy összevágott, majd 15 perces anyagot lehetett megtekinteni az Avatarból 3D-ben és IMAX-formátumban.


Ahogy arra számítani lehetett az annak idején mozis karrierjét a Piranha 2-vel nyitó rendező megint nem fogta vissza magát a költségvetést illetően, de ez többi filmje, a Titanic, a Két tűz között vagy a Terminátor 2 esetében is igaz volt. Persze jeles kollegája, Michael Bay sem megszeppent kiscserkész, ha pénzről van szó, de a Transformers 2. rendezője ezúttal alulmaradt a költekezési versenyben. Idén ugyanis magasan az Avatar került a legtöbb pénzébe Hollywoodnak, persze mindez köszönhetően a különböző pénzügyi és támogatási konstrukcióknak egyrészt nem jelent a gyártó stúdiónak, a 20th Century Foxnak sokkal nagyobb kockázatot, másrészt pedig nem csak a gyártási költségben mutatkozik meg.

Mint mindig, idén is voltak nagyon drága produkciók, hiszen elég csak a 150 milliós Angyalok és démonokra, az Éjszaka a múzeumban 2-re, a Rozsomák-filmre, a Star Trekre, a 200 milliós Transformers 2-re, Terminátor 4-re vagy a 250 milliós Harry Potter 6-re gondolni. Ezen filmek elkészítése került a fenti összegbe, s emellé még 50-80 milliós reklámköltség, marketingkiadás is társul. Vagyis egy Harry Potter 6-nak jóval 500 millió fölötti bevételt kellett volna termelnie Amerikában, hogy nyereséges legyen a mozis futása alatt. (Hiszen nagyjából a mozis bevétel fele jár vissza a stúdiónak.) Ilyesmi viszont a fizikai lehetetlenséggel határos.


A decemberben mozikba kerülő Avatar költségeit a HP6-tól függetlenül éppen 500 millió dollárra becslik az iparági források, pedig még csak azt sem lehet mondani a filmre, hogy túl nagy név lenne benne, bár mind Sam Worthington, mind Zoe Saldana feltűnt már idei nagyköltségvetésű produkciókban. (Mellékszerepben azért találkozhatunk olyanokkal, mint Sigourney Weaver.)

A nagy nevek hiánya mellett a következő technológiai boomig még azt is el kell viselnie az Avatarnak, hogy a DVD-k nem fogják visszaadni a teljes élményt, hiszen a 3D-s technika digitális formában nem lesz teljes mértékben megjeleníthető, az anaglif megoldások pedig nem minden vevőt vonzanak. És persze az is sokat számít, hogy bár a történet nem tűnik túl eredetinek, de a gyökereit tekintve eredetinek számít, hiszen nem feldolgozás és nem is folytatás. Márpedig - mint azt jól tudjuk - a közönség leginkább a remake-ekre és a sokadik részekre vevő, inkább a biztosra megy, mintsem belevágjon az ismeretlenbe.


Meg fogod nézni az Avatart?
(Összesen 2666 szavazat)
  • Persze. Már nagyon várom a filmet.
    63 % (1669 szavazat)
  • Igen, ha már ekkora a felhajtás.
    27 % (713 szavazat)
  • Nem, nem érdekel.
    10 % (271 szavazat)
A stúdiónak tehát egy új brandet kellett megismertetnie egy meglehetősen költséges reklámkampány során, az pedig csak decemberben derül ki, hogy ismét Cameron lesz-e a világ ura, vagy pedig ezúttal a szkeptikusok nyernek. Utóbbiak már annak idején, a Titanic bemutatója környékén is élezték karmaikat, hogy szétszedhessék a nem kicsit megalomániás rendezőt, aki persze utólag, még ha csak gondolatban is, de kecsesen mutatta irányukba kiegyenesített középső ujjal bíró ökölbe szorított kezét.

A 166 perces film hazai premierjére december 17-én kerül sor. Természetesen, mivel sikergyanús, ezért szinkronizált lesz és mind 2D, mind 3D, mind IMAX formátumban megtekinthető lesz a magyar mozikban.

Magyar nyelvű előzetes

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #299
    Tegnap néztem meg a filmet! Nálam 10/10. A látvány fantasztikus, a kivitelezés frenetikus, az egész nagyon egyben van, innentől kezdve pedig a történetet bár le lehet egyszerűsíteni az mégis úgy van összerakva, hogy 160 perc elrepül a moziban, és a végén azt éreztem, hogy ezt még néztem volna ugyanennyi ideig. Remélem a második részre nem kell ennyit várni!
  • Merces #298
    no jó akkor most elszabtam, azért lehet mert marhára nem kötnek le a filmek az Alient is hárombol néztem végig, és hogy a matrixban ne lett volna szerelem vonal? no jo kb az összejön e Szkáli a Mulderrel meg a mit tudom én kicsoda a Hausszal szinten de volt...khm mindig van valamivel a lányokat is le kell kötni....XD
  • NEXUS6 #297
    Höhöhö.

    A Mátrix tényleg jó film volt, csak kb 1000000000000 sci-fi írás született abból, hogy a főhös nem tudja, hogy a virtuális, vagy a valósnak tűnő világban van. Pl P. K. Dick: Ubik, vagy Nyisd ki a szemed(1997)/Vanialia égbolt c. filmek, akármi.
    De gyakorlatilag Platon barlang-hasonlatáról van szó! Nem egy eredeti téma.

    Na most, hogy a mesterséges ájkjú az ember főlé kerekedik és szétzúzza a földet, az sem igazán újdonság: Terminátor.
    Szal ez meg pont egy hihetetlenül közhelyes motívum, de kellett valami, amitől kerek a sztori, erre a részére marhára nem lennék büszke.
    Szerelem sztender kellék, kutya/kisgyerek momentán kimaradt.

    A látvány/effektek viszont csillagos ötös.
  • Merces #296
    Gondolkodom, tehát vagyok pontossan
    felhomályositották a Zemberiség setétebb felét, az átlag chatelő IQ val rendelkezőeket( nem akarom ideirni mennyi, mindenki keresse meg magának (ref IQ40)XD)a többi körités ........Nem akarom lehuzni, de az a gyanum hogy a Zavatarban csak a körités maradt.....
  • yesname #295
    Gondolkodom, tehát vagyok? Ez mindennek az alapja. Alap alap :)

    Mátrix alaptörténetileg, szituációban miben volt új. Lássuk csak: Egy faj (jele esetben maga az emberiség) leigázásra, bebörtönzésre került, hogy egy parazita faj (akik jelen esetben a gépek) energiaszükségleteinek fedezése céljából. Mikor erre rájönnek, szabadságot akarnak. Ez miben új? Rabság-szabadságvágy-harc trió. Szokásos, a legrégebbi történetek alapját is szolgáltatták a szerelem mellett.
    Maga a történet, amibe helyezték, ahogy kibontakoztatták és ahogy azt megvalósították az új volt. És nagyszerű, kiemelkedő filmet tettek le az asztalra ezek miatt. (Azóta sem csináltak semmi hasznosat :))
  • yesname #294
    Most lebuktam, de sajna csak $10 milla a részem :)
  • Merces #293
    Hogy ne tudnék újat találni és keresi is az ember, de itt most filmek alapszituációjáról beszélünk ha esetleg kis agyaddal nem fogtad volna fel.
    Mondj egy filmet nekem, aminek alapszitujával nem találkoztam még máshol. Ha csak egyet mondasz, nem leszek büszke arra, hogy tisztában vagyok azzal, hogy ahogy öregszünk úgy tudnak a filmek egyre kevesebb alapszitut felmutatni és ezért inkább már annak előadása, kibontakoztatása ami számít. Nem mint másoknál - gondolok itt pl. rád ahogy látom -, akik 30 évesen azon vannak kiakadva, hogy jajj már megint szerelem stb., megint területfoglalás, leigázás meg hasonlók. Ezt már láttuk.. Jé, tényleg? Nem mondod, hány éves is vagy???



    matrix annak a cogito ergo sum az alapja abbol meg tudtommal még nem csináltak filmet
  • Merces #292
    yesname téged ezért fizetnek_? ...ez megmagyarázna pár dollárt abbol a sokbol..
  • yesname #291
    Félreértések elkerülése végett most a technikáról beszélek, nem a filmről összességében. Az majd kiderül, ha megnéztem.
  • yesname #290
    Arcanimáció nem annyira? Nem tudom mit nézel. Összes többi erős átlagos? A hajszálak látszanak, és az is hogy fonódnak be, a pórusok a bőrön legapróbb részletekig stb. És nem csak, mint textúra vannak jelen a bőr apró egyenetlenségei és próusai, hanem valóban térbeli hatást keltenek. Még a haja is korpás :)