Szekeres Viktor

Derült égből fasírt 3D

Jó kis katasztrófafilmes áthallások, eszméletlen látvány és némi szájbarágott tanulság jellemzi a legújabb animációs sikerfilmet.

Kritikustól méltatlanul prekoncepciókkal vágott neki e sorok írója a Derült égből fasírtnak és ismét csak megfogadta, hogy nem engedi magát befolyásolni holmi térhatású elemektől, nem fog fogszabályzó, hózentrógeres kisgyerekként tapsikolni csak azért, mert "kinyúlnak a vászonból", nem hajlandó remek szórakozásnak titulálni valamit, ha filmként nem feltétlenül jó.


A küldetés persze nem volt egyszerű, hiszen amíg csak kevés a 3D film, addig a legtöbb nagy élményt jelent önmagában is. A térhatás hatása az elfogult értékelésekben érhető tetten, hiszen így hirtelen nem is nagyon jut eszembe olyan idei 3D-film, mely ne lett volna remek szórakozás, mely után egy pillanatra is megfordult volna a fejemben, hogy az időpazarlás lett volna a megtekintése. Ez van, a 3D láttán minden fogadkozás ellenére előbújik a nagyszemű, mindenre rácsodálkozó kisgyerek még a kritikusból is. Szerencsére a Derült égből fasírt tipikus klónnak tűnt első blikkre, egy olyan animációnak, amiben az ember nemhogy élvezettel mártja meg a nagy kést, hanem kéjes mosollyal még meg is forgatja.


A gyártó ezúttal nem a Dreamworks és nem a Disney, hanem a Sony animációs részlege, mely eddig egy remekbe szabott Vigyázz, kész, szörf!-ért volt felelős, valamint egy harmatgyenge Nagyon vadon-ért. A kérdés csak az volt, hogy minőségben melyik produktumhoz fog húzni a Derült égből fasírt.

Jelentem, az előbbihez, hiszen mind kinézetben, mind sztoriban, mind élményben kellemes, pozitív előjelű meglepetéssel szolgált a feltalálónak készülő Flintről szóló mese. Flint barátunk afféle őrült tudósként éppen azt találja ki, hogy mivel a csapadék elég unalmas önmagában (folyton csak az a víz...), érdemes lenne elérni valamiképpen, hogy finom ételek zuhanjanak alá az égből. Azonban ahogyan az lenni szokott, a kezdeti sikereket előre nem kalkulált események követik és idővel eluralkodik a káosz.


A látványt tehát már az alapsztorival megalapozták a készítők, s bár kicsit olykor önismétlőek a kunsztok, de szerencsére a jópofa karakterek és a történetbe becsempészett posztapokaliptikus, katasztrófafilmes áthallások a vizualitás méltó partnerei. Persze a gyerekfilmekben kötelező moralizálgatások sem maradnak el, de ezek fölött szemet húnyhatunk, főleg, hogy a film alapját egy több mint 30 évvel ezelőtt kiadott könyv jelentette.

A Derült égből fasírt 3D szerencsére olyan térhatású film lett, amit nem csak azért próbálnak térhatásúként eladni, mert az lett a divat. Ellentétben a Jégkorszak 3. részével, valóban ötletek is vannak a 3D-s képek mögött, melyeket a történettel is kellőképpen megtámogatnak.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk
ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Derült égből fasírt
(Cloudy With A Chance of Meatballs)

színes magyarul beszélő amerikai animációs film, 100 perc, 2009

Rendező: Chris Miller, Phil Lord
Író: Judi Barrett, Ron Barrett
Forgatókönyvíró: Phil Lord, Chris Miller
Zeneszerző: Mark Mothersbaugh
Producer: Pam Marsden

Bill Hader (Flint Lockwood hangja)
Anna Faris (Sam hangja)
James Caan (Tim Lockwood hangja)
Mr. T (Earl Devereaux hangja)
Bobb'e J. Thompson (Cal Deveraux hangja)
Andy Samberg (Brent hangja)
Tracy Morgan (Cal hangja)
Bruce Campbell (Mayor Shelbourne hangja)
Lauren Graham (Fran Lockwood hangja)
Benjamin Bratt (Manny hangja)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ercsi37 #22
    Sziasztok!Hát amint látom nemcsak nekem nemtettszett a film.......
  • bcrics #20
    jahjah,várós a film
  • Tower Guard #19
    Mi ez a baromság? És az idétlen fejek....áááá
  • Daza500 #18
    Én azt nem értem, hogy miért ez a down-kóros ufófej lett a divat a mai animációs filmeknél ?

    Borzalmasan idegesítő és SZAR.
  • Pares #17
    Ez az Alien-es kutya benne valami oltári!
  • Heffi #16
    Nem is lenne rossz az ötlet, de az ilyen karakterektöl én egyszerüen rosszul vagyok :S
    A Szörnyek vs. Ürlények-et (vagy mi a címe) is elkezdtem nézni, de egyszerüen nem érdekelt mert nagyon bénák az ilyen stlílusú karakterek..
  • Gerygrey #15
    Van élőszereplős 3D film (Végső állomás 3D)

    A kézzel rajzolt, sok betétdalos, táncikálós-éneklős Disney rajzfilm-jelenetektől viszont a falnak megyek. Lehet hogy a lassan 3 X teszi, de mai fejjel iszonyatosan bárgyúnak tartom őket, míg egy Shrek, Jégkorszak, Vigyázz kész szörf DVD-t bármikor szívesen előveszek.
  • winnie #14
    vagy nincs elég kópia, vagy jobban bíznak a másik két filmben, jó kérdés. budapesten mindenesetre a VÁ4 még mindig kvázi telt házakkal megy, míg a fasírt üresekkel.
  • Lipi1980 #13
    Csak azt nem tudom, hogy mi a faszért nem adják nálunk 3D-ben???

    Kecskeméten
  • Broafka #12
    tetszett a hsz-ed! :D