Gyurkity Péter

Hat monitort kezelnek az AMD új grafikus kártyái

Az AMD érdekes újítással egészíti ki a Radeon HD 5000 sorozat példányait, amely lehetővé teszi akár hat monitor egyidejű használatát, azok kombinálását. A noteszgépeknél a Vision platform hivatott hódítani.

Az AMD több fontos bejelentéssel is szolgált a napokban, és ezeket bár megelőzték a Radeon HD 5870 kártyákat ábrázoló nemhivatalos képek, most bizonyosan valós információkat közölhetünk a cég által tervezett újításokról. Első helyen szerepel ezek között az Eyefinity technológia, amelynek révén egyszerre akár hat monitort is csatlakoztathatunk az erre felkészített grafikus kártyákra, brutális felbontásban élvezve a játékokat.



A demonstráció során használt összeállításban a Dell által szállított hat, egyenként 30 hüvelykes, 2560 x 1600 pixel felbontású monitort alkalmaztak, amelyek összességében, egymással kombinálva, 7680 x 3200 pixeles felbontást nyújtottak. Ezen a konfiguráción olyan játékokat futtattak, mint a Dead Space 2, valamint a World of Warcraft, aláhúzva, hogy a megoldást elsősorban a vastag pénztárcával rendelkező játékosoknak szánják. A teljes hatás elérésére nyilván speciális grafikus kártyára lesz szükség, hiszen nem mindegyik példány érkezik majd 6 Displayport csatlakozóval, ám három eltérő illesztővel ellátott monitort minden további nélkül alkalmazhatunk majd a Radeon HD 5000 család tagjai esetében, hiszen a szükséges csatlakozók minden kártyán megtalálhatók lesznek.

Az AMD eközben a noteszgépekre is gondol, a mobil szegmensben ugyanis bemutatták a Vision platformot, amely a korábbi órajel-verseny lezárultával most az egyes összeállítások teljességére, azok sokoldalúságára, valamint a minden területen egyformán szállított kellemes sebességre helyezi a hangsúlyt. A cég szeretné kiemelni, hogy a a fenti márkanévvel forgalomba hozott számítógépek a játékok, a multimédiás anyagok lejátszása, valamint a tartalomkészítés terén is jól szerepelnek, a családon belül pedig három külön kategóriába sorolják majd be az egyes példányokat.



Ezek Vision Basic, Vision Premium, valamint Vision Ultimate névvel érkeznek, egy negyedik tervezett szint pedig a Vision Black lenne, amely 2010 elején mutatkozna be. Az együttműködő partnerek között megtaláljuk a Clevo-t, amelynek egyik laptopja a fenti képen is látható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hol9672 #36
    De ha a régi 17 colos lcd mellé beraksz egy 24 colos Samsungot, akkor tudsz egyszerre fórumozni és filmet nézni
  • tntmax #35
    Baromság ez az X monitoros cucc...
  • who am I 7 #34
    3 monitoros megoldást AA -nélkül gondolom elbírna nem? háromezervalamennyiszerkétezervalamennyi...médiumon 1 db kártya..bár ha tényleg ilyen 40 centis lesz az az 1 darab is.. LOL
  • Inquisitor #33
    Az alap kártyák fognak 3 kimenetet kezelni ha jól értem, a drágábbak, meg az új Fire sorozat (gyenge 3D, de sokkimenetes vezérlő) meg 6 kimenetet. A demokat 6 kiemenetes kártyákról futtatták, és ugye volt olyan demo ahol 24 képenyőn ment a játék (FSX), ahhoz meg kell 4db VGA. :)
    A bemutatóban egyébként 2D felhasználáshoz egy kalap kombót mutattak.
    Azért ami nekem tetszett a DIRT2 3 megjelenítős demoja ... 3db projektorral. :)
  • nkmedve #32
    6 kimenethez azért fog kelleni a kakaó, de gondolom ezeket nem feltétlenül játékokhoz csinálják. Itt három képernyőn futtatják a Cryengine 3-at. Hogy, ezt hány kártyával érték el azt nem tudom.
  • dez #31
    Az AMD lapjáról:
    "Previously the fastest processor was the ATI Radeon HD 4890 graphics processor capable of 1.36 TeraFLOPS of raw compute power. Internal calculations show that processors in the newst ATI Radeon processor family can achieve upwards of 2.5 TeraFLOPS."

    Szóval, nem egészen 2x gyorsabb (legalábbis ami a shaderteljesítményt illeti), ez elég ehhez? (Vagy majd a kedves vevő rájön, hogy menni megy, csak épp lassú, és jobb lesz, ha betesz még a gépbe 1-2 kártyát...? Végülis, ha van pénze ennyi drága monitorra, akkor legyen erre is.)
  • dez #30
    Hmm, már látom. Csak azt nem tudom, hány fps-sel tudja ezt megmozgatni akár egy 5870. Csak nem többszöröse a sebessége egy mai csúcskártyának...
  • Szemjuel #29
    azér a 24 monitor már kicsit jó lehet xD az egész falat építheted lcd panelekből xD
  • nkmedve #28
    Azt mondják, hogy 4 darab GPU-val 24 monitort is kezelhetünk egyszerre, tehát a 6 darab nyilván egy GPU-ra kell vonatkozzon.
  • Epikurosz #27
    A monitoroknak tényleg nagy a peremük, biztos azért, hogy nagyobbnak hassanak. Erre még rátesz a nagy csomagolás.
    Valami össze kell, hogy tartsa a pixeleket, de akkor csinálják vasból a keretet, ne szar műanyagból.