MTI

Az iráni események miatt halasztják a Twitter karbantartását

Washington arra kérte a Twitter közösségi portált, hogy halassza el karbantartását, amely a szolgáltatás felfüggesztését vonta volna maga után, annak érdekében, hogy az iráni ellenzékiek használhassák az internetes fórumot az elnökválasztást követő napokban - közölte kedden egy amerikai külügyi illetékes.

A névtelenséget kérő tisztviselő elmondta, hogy a hétvégén a külügyminisztérium kapcsolatba lépett a mikroblogok portáljának irányítóival, emlékeztetve őket arra, hogy "nagyon fontos kommunikációs eszközről van szó, Iránban is". A Twitter ugyanis, amely rövid üzeneteket közvetít a világhálón, egyike volt az utolsó kommunikációs eszközöknek, miután a teheráni kormány bezáratott számos internetes oldalt, felfüggesztettek ellenzéki lapokat, továbbá korlátozták vagy felfüggesztették az sms-küldések szolgáltatását.

Ian Kelly amerikai külügyi szóvivő nem volt hajlandó kommentálni a hírt, csupán annyit ismert el, hogy a minisztérium "kapcsolatban állt egész hétvégén" a Twitterrel, de ezt nem kötötte az iráni elnökválasztást követő erőszakos cselekményekhez. Biz Stone, a portál társalapítója megerősítette, hogy elhalasztották a karbantartást, de nem tett említést esetleges washingtoni közbelépésről. Társa, Jack Dorsey viszont elmondta, hogy azért tették át a hétfőre tervezett leállást keddre, hogy ne szakítsák meg az információcserét az iráni történésekről. Dorsey New York-i sajtókonferenciáján külön kiemelte, hogy az elmúlt napokban "megdöbbentő" volt a Twitter iráni látogatottsága és ezt a portál "legnagyobb sikerének" nevezte.

A pénteki iráni elnökválasztás eredményét vitató ellenzéki tüntetők a Twittert használták fel, hogy ellenállásra szólítsanak fel és beszámoljanak a rendőrökkel, valamint az újraválasztott elnök, Mahmúd Ahmadinezsád híveivel való összecsapásokról. Ugyancsak itt voltak láthatók fotók a megölt vagy megsebesített tüntetőkről is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!