Berta Sándor

Hiperlinkek a valódi világba

A mobil internethozzáférések számának növekedése és az adatátviteli tarifák csökkenése miatt a vonalkód-szkennelő megoldások fejlesztői új fordulatra számítanak a közeljövőben.

A kétdimenziós vonalkódok lehetővé teszik az internetes tartalmak és a valódi tárgyak összekötését. A legjobb példa a fejlődésre a jelenleg 13 nyelven elérhető Semapedia, amelyen jelenleg már több mint 46 000 vonalkód található meg. A "Hyperlink your world" mottó alatt a platform azt a cél tűzte ki maga elé, hogy kapcsolatokat teremtsen a Wikipedia virtuális tudástere és a valós világ között. "Olyan objektumokra és helyszínekre vonatkozó információkat akartunk elérhetővé tenni, amelyek közvetlenül nem láthatók. Arra gondoltunk, hogy egy olyan egyszerű utat kellene találni, amelynek köszönhetően ezek az adatok akár a mobil készülékekről is lekérdezhetővé válnak" - közölte Stan Michael Wiechers, aki 2005-ben Alexis Rondeau segítségével hozta létre a honlapot.


A Semapedia lényege, hogy olyan 2D-s vonalkódokat használnak, amelyek lehetővé teszik a Wikipedia-bejegyzések URL-jeinek képpé alakítását. A kamerával és a megfelelő szoftverekkel ellátott mobiltelefonok képesek ezeknek a hivatkozásoknak a kiolvasására. Az alapelv egyszerű: a kód lefényképzése után a 2D-s vonalkódban elrejtett információt a telepített program kicsomagolja és továbbítja a készülék böngészőjének, így a kijelzőn a megfelelő Wikipedia-bejegyzés jelenik meg. A Wikipedia-URL megadásával egy a Semapedián elérhető kódgeneráló alkalmazás létrehoz egy PDF-fájlt, amit utána ki lehet nyomtatni és bármely tetszőleges helyszínen vagy tárgy mellett el lehet helyezni.


Reklámplakát a falon, farmerekkel. Alattuk kód, amit a mobiltelefon kamerájával lefényképezve az interneten át részletes információkat tudhatunk meg a termékekről

A 2D-s vonalkódokat egyre több újság használja, hogy így teremtsenek kapcsolatot az online és a nyomtatott világ között. De vannak más példák is. A német vasút szintén 2D-s vonalkódokat használ az online jegyein, míg a reklámipar az óriásplakátokon és a nyomtatott hirdetésekben rejt el előszeretettel vonalkódokat. A 2D-s kódok különösen Japánban és más ázsiai országokban örvendenek nagy népszerűségnek. A szakemberek szerint a világ más részein való gyors elterjedésnek eddig a magas mobil internetes tarifákon kívül leginkább a szinte átláthatatlan kódrendszer szabott gátat. A felhasználók ugyanis alig tudtak eligazodni a különböző megoldások között.

"Jelenleg több mint tíz olyan 2D-s vonalkód-változat létezik, amelyek alkalmasak a kamerás mobilokon való használatra. Japánban nem véletlenül terjedt el a mobile tagging. Ott ugyanis a mobiltelefon-gyártók és szolgáltatók egyetlen szabvány, a Quick Response (QR) kód alkalmazásában állapodtak meg" - mondta Paul Schmidmayr, aki a Grazi Műszaki Egyetemnek a témával foglalkozó oldalát működteti. A cégek a megállapodás után különböző a QR kód használatára vonatkozó oktatóanyagokat helyeztek el a modelljeiken, így az emberek könnyen megtanulhatták kiaknázni a technológiában rejlő lehetőségeket.


Japánban teljesen átlagos dolognak számít

A QR mellett a másik elterjedt szabványnak a DataMatrix számít. Utóbbit az 1980-as évek végén az amerikai Acuity Corp. fejlesztette ki és először a logisztikában használták. Mindkét megoldás ISO-minősítéssel rendelkezik. Emellett az Open Mobile Alliance tavaly júniusban hivatalos szabványnak ismerte el. A szervezet mögött álló vállalatok olyan irányelveket adtak ki, amelyek segítenek a kódok mögé rejtett adatok feldolgozásában.


A technológiára felfigyelt a Microsoft is. A redmondi konszern éppen a napokban a CES-en mutatta be Microsoft Tag nevű rendszerét. Az információk kiolvasásához a vállalat kliens programokat kínál, amelyek különböző mobil platformokon (Windows Mobile, Symbian S60, J2ME, Blackberry, iPhone stb.) futtathatók. "Sajnos minél több szereplő lesz a piacon, annál nehezebb lesz egyetlen szabványnak a többi fölé kerekednie. A helyzet a legjobban ahhoz hasonlít, mint amikor bizonyos oldalak csak egy böngészővel látogathatók. Nagyon jó lenne egy nyílt szabványban megállapodni, ezeket ugyanis nem cégek, hanem lelkes fiatalok hozzák létre" - jelentette ki Wiechers.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • N Ancsa #27
    QR kódba bármi lehet. pl van egy ilyen mastercard mobilehoz hasonló fizetés, az a neve h PayNow, ott pl ha leolvasod a QR kódot eljutsz egy paypal fizetési oldalra és ott ki tudod fizetni amit vettél. ott meg azért van a qr kódban szöveg szám minden
  • Sir Ny #26
    megkérdeztem a guglit, hogy tud-e adni ilyen QR generátorokat, és adott, csak egy bizonyos szöveget mindegyik máshogy kódolt.
  • boczko1 #25
    én is találkoztam nem 1x ijen vonalkodokkal csak sajna nem tudom leolvasni őket mert nincs hozzá progim tudna valaki küldeni egy progit ami nokia e51 en működik? [email protected] előre is köszi
  • Kraptor #24
    Én Spanyolban találkoztam ilyennel. A hotel oldalán ahol megszálltunk volt ilyen barcode és egyszerűbb volt a hotel információját így eltárolni. Ötletes kis dolog.
  • REPS0L #23
    lol hír elején a hiperlink google.com :P
  • moikboy #22
    "Vagy hol és mennyiért lehet regisztráltatni magamnak ilyen kódot?"
    http://zxing.appspot.com/generator/
  • moikboy #21
    pl. tegyük fel, hogy megtetszett az adott ruhadarab és érdekelne, hogy van-e a méretedben, vagy hogy hol lehet legközelebb hozzájutni - ez utóbbi esetben már gps koordináták alapján is lehetne dolgozni, szóval nem akkora hülyeség.

    A teszkós zsemle esetében meg mondjuk tegyük fel, hogy csak gluténmentes ételeket ehetsz, és érdekelnének a pékáru összetevői - persze hazai teszkós szinten ilyen valószínűleg sosem lesz, de Japánban simán el tudom képzelni...
  • kvp #20
    "Vagy hol és mennyiért lehet regisztráltatni magamnak ilyen kódot?"

    Sehol, csak generalni kell egyet. Ezekben a vonalkodokban nem csak szamok, hanem sima ascii szoveg van. Barmit kepesek tarolni, ami arra a par kilobyte-nyi helyre kifer. http://en.wikipedia.org/wiki/QR_Code

    "Aztán mérnem lehet esetleg magát a vonalkódban tárolt linket (is) kiírni? Esetleg valamilyen szabványos betűvel, amit Mber és gép is felismerhetne. Hátha él még olyan Mber is a földön, aki a saját memóriáját előbbre tartja a mobiltelefonjáénál..."

    Barki aki megtanulja el tudja olvasni ezt is, mint ahogy sok ember kepes lyukkartyat vagy hex dump-ot olvasni. Ha mas nem, legalabb azok tudjak hogyan kell dekodolni, akik a dekodolo programokat irtak. A qr kod elonye, hogy a gepek is 100%-os biztonsaggal el tudjak olvasni, ami emberi karakterek eseten nem lenne olyan egyszeru feladat. Arrol nem beszelve, hogy ennek a formatumnak nagyobb az adatsurusege es van benne hiba detektalas es javitas is.

    "Végighúzzák egy scanner előtt a mobilképernyőt és ennyi volt. "

    Azok a rendszerek rfid-t hasznalnak. A qr kodokat tipikusan a regi vonalkodok helyett hasznaljak, mert tobb adat fer belejuk es jobban olvashatoak a mobiltelefonos kamerak szamara. A reklamokban altalaban link van bennuk, de a posta csak a csomagazonosito szamot irja bele. Ez egy olcso, nyomtathato alternativaja az rfid tag-eknek.

    Magyarorszagon hasznalhatnak pl. bkv-s jegyeknel es berleteknel, mivel ilyet nagyon konnyen tud nyomtatni egy automata es a visszaolvasasa is egyszeru. Elonye, hogy olcsobb a jegy anyaga mint a chipkartyas, a magnescsikos vagy az rfid-s rendszer, hatranya, hogy megbizhatoan csak online olvasokkal mukodik. (ez egyben elony is, ugyanis igy azonnal detektalna a csalasi kiserleteket)

    A reklamcelu es a szallitmanyozasi felhasznalasra pedig van jo pelda japanban is. Azert tunik ez a megoldas jobbnak, mivel nem zaklatja az embert mint az ujabban megjeleno bluetooth-os broadcast-ek, vagy az allandoan aktiv rfid-s tag-ek.
  • atlagember #19
    És ha én tartalmat szeretnék hozzá rendelni? Milyen programmal lehet ilyet generálni? Vagy hol és mennyiért lehet regisztráltatni magamnak ilyen kódot? Mert a bar-code-ért elég borsos összeget kell fizetni.
  • willcox #18
    Ha nem értesz/tudsz/ismersz valamit, az nálad egyből hülyeség? Ilyen véleménnyel maximum te lehetsz hülye.
    A nagy négyzetben a három kisebb sem aranyszabály, mert több letárolt információnál több kisebb négyzet is lehet...
    A QR kódot úgy alkották meg, hogy bármely pozícióból le lehessen olvasni. Azok a kisebb négyzetek az azonosítási pontok...