SG.hu

Tizenegyszeresére nőtt a CERN honlapjának forgalma

A múlt hónapban indultak el az első részecskék a CERN nagy hadronütköztetőjében (Large Hadron Collider), amely a világ legnagyobb, 27 kilométer átmérőjű részecskegyorsítója.

A várható hatalmas érdeklődés miatt a szervezet az Interoute-ot, Európa legfejlettebb és legsűrűbben összekapcsolt adat- és hanghálózatának tulajdonosát és üzemeltetőjét kérte fel hálózati kapacitásának bővítésére. Az Interoute 6 faktorral növelte meg a CERN weboldalának sávszélességét, hogy a kísérlet időpontjában a világháló közönsége is zavartalanul követhesse az eseményeket. Ennek eredményeképp szeptember 10-én, a CERN weboldalának forgalma a szokásos 30Mbps helyett problémamentesen érte el a 350Mbps csúcsot, ami több mint tizenegyszeres, egész pontosan 1066%-os növekedést jelent.

Gareth Williams, az Interoute vezérigazgatója elmondta: "Ezt a történelmi eseményt a világ minden tájáról figyelemmel követték az emberek. Nemcsak az eseményt lehetővé tevő hálózati csatlakozások számában volt tapasztalható robbanás, hanem a CERN honlapjának forgalma is jelentősen nőtt, hiszen ki kellett elégítenie a legfrissebb információkra éhes embereket. A legfontosabb események ma már szerte a világon nagy mértékben függnek az internettől, hiszen a közönség információszomját először ezen a csatornán próbálja csillapítani - a vállalatoknak pedig alkalmazkodniuk kell ehhez a trendhez. Az Interoute képes megfelelni ezen elvárásoknak, hiszen 10Gbps-nyi pluszkapacitást már tíz napon belül is képes nyújtani."

A 27 kilométer átmérőjű részecskegyorsító, amelyben a protonsugár egy másodperc alatt hozzávetőleg 11000 kört tesz meg, 50-175 méter mélyen fekszik a föld alatt. A gyűrűben 1232 db kétpólusú mágnes tartja a protonsugarat körútján, további 392 négypólusú mágnes pedig a sugarak megfelelő fókuszáltságáról gondoskodik. A mágnesek össztömege 27 tonna, -271°C-ra hűtésükhöz pedig 96 tonnányi folyékony héliumra van szükség. A fókuszáltság azért különösen fontos, hogy maximálisra nőjön az interakció esélye azon a négy ponton, ahol a két sugár találkozik. A kísérletek csúcspontján a protonsugarak sebessége eléri a fénysebesség 99.999999%-át.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Abysmal #1
    nem inkább kb 1166%-os javulást jelent?