SG.hu

Megjelent az Adobe Photoshop Lightroom 2

A jelentős fejlesztésekkel kiegészített szoftver még egyszerűbbé teszi a fényképészeti munkafolyamatokat.

Az Adobe ma bejelentette, hogy már elérhető a Photoshop Lightroom 2 szoftver, amely a nagy számú digitális fényképek kezeléséhez, beállításához és bemutatásához létfontosságú fényképészeti eszközöket tartalmazza. A két monitor támogatása, az eredeti képet nem károsító helyi képjavításban elért radikális fejlesztések és a kényelmes keresési lehetőségek mellett számos új fejlesztés is hozzájárul ahhoz, hogy a Lightroom 2 az exponálástól kezdve az utolsó simítások elvégzéséig leegyszerűsítse a fényképezést.

"A fényképészek globális közössége értékes szakmai szempontokkal és visszajelzésekkel segítette a fejlesztést a Lightroom 2 nyilvános bétaprogramja során, így még jobb terméket fejleszthettünk" - mondta Tom Hogarty, az Adobe Lightroom és Camera Raw szoftverekért felelős vezető termékmenedzsere. "Átgondoltuk kéréseiket, amelyek segítségével olyan hasznos funkciókat dolgozhattunk ki, amelyek még soha nem látott módon megkönnyítik a felhasználóknak a ragyogó fényképek gyors finomítását, javítását és bemutatását."

A Lightroom 2 továbbfejlesztett könyvtármodulja segít a fényképészeknek a munkafolyamatok felgyorsításában és zökkenőmentessé tételében. Mivel több merevlemezen vizuálisan szervezhetők a képek, a Lightroom 2 és hatékony könyvtárszűrője megkönnyíti a felhasználóknak a kívánt képek gyors megtalálását. A kulcsszóajánló funkcióval a fényképészek kulcsszavakkal láthatják el képeiket a korábbi munkáikon alapuló intelligens javaslatok segítségével. A két monitor használatával a felhasználók kibővíthetik munkaterüket, és így rugalmasan szerkeszthetik és szervezhetik képeiket egy másik megjelenítési felület teljes kihasználásával.

A Develop modulban található helyi módosító ecsettel a fényképészek a szín, a megvilágítás és a színárnyalatskála precíz beállításával aprólékosan kidolgozhatják a kép egyes részeit, és biztosak lehetnek abban, hogy e műveletek a kép többi területére nincsenek hatással. A Lightroom eszköztárát az új fokozatos szűrő bővíti ki, amely a nagyobb területek szerkesztését úgy teszi lehetővé, hogy fokozatos átmenetet képez a megvilágítási, a színtisztasági és a telítettségi beállítások között.

A Lightroom 2 segítségével a fényképészek emellett hatékonyabban is nyomtathatnak, mivel különböző méretű fényképeiket gyorsan elrendezhetik a lapokon a rugalmas, testre szabható sablonokkal, amelyek segítik a papír és a festék lehető leghatékonyabb felhasználását. Az intelligens algoritmusok automatikusan meghatározzák a képernyőn és a nyomtatásban használt optimális képélesítést, így gyorsabban készülhetnek el a még élesebb képek. A fejlesztők tovább bővíthetik a Lightroom munkafolyamatát az Adobe Developer Connection http://www.adobe.com/devnet/ webhelyén elérhető webes, exportálási és metaadat-kezelő szoftverek fejlesztésére szolgáló fejlesztési eszközökkel.

Az új RAW-technológia segítségével a fejlesztők hozzáférhetnek a rugalmas fényképezőgép-profilokhoz. A fényképezőgép-profilok a RAW-feldolgozási folyamat vizuális kiinduló pontjai, azonban minden fényképész más-más képpreferenciákat támogat. A meglepetések kiküszöbölése érdekében az Adobe alapértelmezett fényképezőgép-profilokat kínál, amelyek pontosan utánozzák azt a képmegjelenést, amihez a fényképészek hozzászoktak kedvenc fényképezőgép-modelljükön, és emellett lehetővé teszik nagymértékben testre szabható profilok létrehozását, hogy megfeleljenek a különböző ízléseknek.

"A Lightroom többek között azért vált ilyen fontossá a komoly fényképészek körében, mert az Adobe a szakértőkből álló felhasználói közösség bevonásával fejlesztette a szoftvert" - mondta Scott Kelby, a professzionális Photoshop-felhasználók amerikai szövetségének (National Association of Photoshop Professionals - NAPP) elnöke. "Az Adobe valóban meghallgatja, hogy milyen kihívásokkal és nehézségekkel néznek szembe a mai fényképészek, és így egy olyan teljes körű megoldást fejleszthetett ki, amely nem csak kielégíti a fényképészek igényeit, hanem úgy érezzük, kimondottan nekünk készült. A Lightroom 2 fejlesztései a Photoshop hatékonyságával kombinálva minden eszközt biztosítanak, amivel a fényképészek gyorsan hozhatnak létre professzionális képeket."

A szoftver becsült végfelhasználói ára 299 dollár új felhasználóknak, illetve 99 dollár a Lightroom licenccel rendelkező regisztrált felhasználók számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • endrev #1
    Aki CMYK-képeket szeretne vele kezelni, az nyugodtan felejtse el. Még mindig nem oldották meg. Tehát ha kiadványszerkesztéssel foglalkozol és a képeid CMYK-ban vannak, a projektnek annyi. Lehet váltani Mac-re és ott Aperture-re, mert ugyebár az RGB-CMYK-konverzió megváltoztatja a színek tónusát. (Pedig nem kéne, nyilván hibás a konverter, de ez van.)