Gyurkity Péter

AMD: nyolcszoros CrossFire

Egyelőre csak saját használatra tervezi az AMD, de már dolgoznak a négy kétmagos kártyát kihasználó technológián. A Radeon HD 4870 X2 augusztusban érkezik, ezt használnák fel a megoldásban.

Az AMD háza táján zajló eseményekről, fontosabb újdonságokról ezúttal Chris Hook, az asztali részleg PR-felelőse nyilatkozott Indiában tett útja alkalmával. Válaszaiból kiderült, hogy az új zászlóshajónak szánt, két grafikus vezérlővel érkező kártya a nyár végén jelenik majd meg, eközben azonban a cég már vizsgálja az összesen 8 vezérlő párhuzamos alkalmazását lehetővé tévő technológiát.

Az egyelőre nem világos, hogy ez pontosan mire is lenne jó, azt Hook is megjegyezte, hogy asztali vonalon, a játékok esetében ennek nem sok előnye lenne, tekintettel a játékszoftverek fejlesztési módjára és a grafikus chipek jelenlegi alkalmazási metódusára. Mindazonáltal extrém körülmények között, kifejezetten a nagy teljesítményre törekedve lehet létjogosultsága a brutális összeállításoknak, igaz azt egyelőre ők sem tudják, hogy a kereskedelmi forgalomban mikor jelenik majd meg a fejlesztés - ha megjelenik egyáltalán.

Ennél talán érdekesebb lehet, hogy a Radeon HD 4870 X2 kártyákból rögtön két különböző változat is megjelenik, bár az nem derült ki, hogy pontosan mi is lesz az eltérés az egyes változatoknál. Itt nyilván a memória és a vezérlő órajele körül lesz majd némi kavarás, ami természetesen az árban is megmutatkozik majd. A nyilatkozatból azt is megtudhatjuk, hogy két HD 4850 kártya egyidejű alkalmazása az AMD szerint lemossa a pályáról a GeForce GTX 280-at, ehhez azonban nem árt egy jó minőségű, legalább 600 wattos tápegység.

A Fusiont illetően is elhangzott néhány érdekesség, igaz itt elsősorban az esetleges félreértéseket igyekeztek tisztázni. Leszögezték, hogy a hibrid chipek első generációjával elsősorban a belépő szintű megoldásoknál szeretnének jobb teljesítményt kínálni, ez jelenthet videónézést, -szerkesztést, illetve egyéb, különböző tartalmakkal kapcsolatos feladatokat. A fogyasztás csökkentése legalább ilyen fontos, a piaci igények felmérés után pedig indulhat a kínálat kiszélesítése. Minderre már jövőre sor kerül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jacek #13
    usa-ban mar 72e forint a GTX280!! ez jelzi hogy mennyire jo ar/teljesitmenyben:))

    Hozza tennem hogy ennyi lesz a 4870X2 ami nagyon csunyan bedaralja!
  • Sanyix #12
    húha, 10k-val olcsóbban vehetsz egy 50%-al lassabb kártyát. Tisztára megéri :D
  • zoli47 #11
    Lesz is. Ahogy a cpu-nál, úgy előbb-utóbb a gpu-nál is a többmagos felépítés lesz a jövő. Már most is bohóckodnak itt SLI / CF-el a gyártók, látszik hogy rájöttek nem elég 1 mag, de még csak a kísérletezésnél tartanak. Sok játék még nem is támogatja ezeket, millió féle üzemmód van, ezeket előbb egységesíteni kell hogy komolyabban beinduljon a buli.
  • grebber #10
    Már lehet kapni 99ezerért is GTX 280-at
  • vax #9
    Ez most komoly??????!!!!!!!
  • Doktor Kotász #8
    Hát ennek roppant sok értelme lesz...
  • DeviloftheHell #7
    amikor már neked kell tekerni a dinamos biciglit hogy menjen a gép :D
  • 2504 #6
    600 W-os táp kéne a gépbe:D . Nem azért de fogyasztás terén egyre többet esznek a gépek és egyre nagyobb az alkatrész(VGA-ra gondolok).
    Majd arra leszek kíváncsi hogy mikor lesz JÓVAL kisebb és fogyasztásban is jó a gép teljesítménye.
  • szarvasdinnye #5
    Meg egy sima Crossfire, vagy SLi osszeallitas sem elterjedt, de erosen ketlem, hogy verpistike 4 csucsvga-t vesz a gepebe. Eleg oda a 2 vga. Sokkepernyos oruleteknel lehet meg letjogosultsaga.
  • Sanyix #4
    Miért szerinted kinek kell ilyen? Nem vérpistikének készül, hanem mondjuk olcsó szuperszámítógépnek.