SG.hu

Per a 25 milliárd forintos állami Microsoft-tender miatt

Bíróság előtt támadta meg a huszonötmilliárd forintos Microsoft-tendert a Közbeszerzések Tanácsának egyik tagja - értesült a Népszabadság.

A szoftvertendert még januárban írta ki a Miniszterelnöki Hivatal Központi Szolgáltatási Főigazgatósága (MeH-KSZF) a közigazgatási, illetve oktatási intézmények öszszességében több százezer számítógépén futó szoftverek beszerzésére. A korábbi években rendre a Microsoft (MS) szoftveróriás nyerte a hasonló tendereket, így az állami intézmények túlnyomó többsége az MS-től bérel szoftvereket (Windowst, Office-t stb.). Éppen erre hivatkozva írták az újabb közbeszerzés ajánlati felhívásába, hogy a pályázatot "Microsoft vagy azzal egyenértékű licenszkonstrukciókra" írják ki.

A közelmúltban volt az eredményhirdetés - ismét a Microsoft nyert, tehát továbbra is a Windows futhat az állami gépeken. Az úgynevezett nyílt forráskódú, vagyis szabadon terjeszthető és fejleszthető programok gyártói, illetve terjesztői pereket helyeztek kilátásba, és panasszal fordultak a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz. A MeH főigazgatósága jogszerűnek tartotta a kiírást, s azzal érvelt, a "nyíltak" is indulhattak volna a tenderen (végül nem pályáztak, kizárólag csak MS-szállítók).

Az ajánlati felhívás ellen végül Morvayné Vígh Katalin kezdeményezett jogorvoslati eljárást - ő a Gazdasági Versenyhivatal képviselője a Közbeszerzések Tanácsában. A tanács Közbeszerzési Döntőbizottsága szerint nem sérült az esélyegyenlőség, az egyenlő bánásmód elve, ezért "a jogsértés hiányát" állapították meg, mondván: a Microsoft nevesítése önmagában nem jelent megkülönböztetést, hiszen ez csak egy lehetőség, a kiírást nem kizárólag a Microsoftra, hanem az MS-re vagy azzal egyenértékű licenszkonstrukciókra írták ki. Ezt a döntést Morvayné nem fogadta el, és bírósághoz fordult. A közigazgatási per jelenleg folyamatban van, a lap információi szerint május 19-én lesz a tárgyalás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rigidus #11
    Valszeg azert nem amiert mashol sem: a java alkalmazasok - az OpenOffice kulonosen - zabaljak a hardveres eroforrasokat. Ha elinditassz belole 10 peldanyt (pl. kulonbozo klienseken) akkor fog kb. annyi eroforrast zabalni mint 100 Magyar Office.
  • gkalcso #10
    > Szóval mindig bele lehet kötni mindenbe,még az élő fába is.

    Azt megnézném, hogy egy jól beállított rendszert hogy tud "kinyírni" egy felhasználó. ;-)
  • GulaSoft #9
    Nálunk vékony kliensek vannak sun solaris oprendszer, semmivel nem bonyolultab azokon böködni az ikonokat mint egy akármilyen mikrofos szutykon.
    Az egyedüli problémám, hogy nem openoffice van a gépeken (illetve ugye itt fizikailag nincs a gépen semmi), hanem a magyar office ami viszont nagyságrendekkel szarabb mint az openoffice. Ha már mind a kettő ingyenes miért nem a normálisat rakták fel, azt ember nem tudja megmagyarázni, de a lényeg, hogy van 50 pc xp-vel és 150 vékonykliens sun solarissal.
    Élő példa, hogy nem kell feltétlenül az ms szutykot használni.
  • god25 #8
    Miért nem pályáztak linux disztribútorok: "a Microsoft megnevezés használata csak a tárgy jellegének egyértelmű és közérthető meghatározása érdekében történt". (Ennek ellent mond, hogy a pályázati dokumentáció részét képező szerződésminták előre ki voltak töltve a Microsoft termékeire, és csak a már meglévő licencek újbóli beszerzését támogatja a kiírás.)
  • lami321 #7
    Azzal van baj hogy ma mar barki megszerezhet pl ECDL-t akinek van par ora szabad ideje. Mikor abban le van irva ha jol tudom hogy 2 oprendszer ismerete kotelezo. Ha normalisan meg kovetelnek a mukaltatok a felhasznaloi ismereteket nem lenne gond. Nem wordot excel es powerpointot kellene oktatni hanem szovegszerkesztest, tablazatkezelest, prezentacio keszitest. es maris jobb lenne a helyzet. Nem esne ketsegben valaki ha egy ikont nem talal:S
  • sly007 #6
    Innentől kezdve ez már hitkérdés. Felesleges belemenni vitába. Mint ahogy AMD-INTEL vita.
  • Riddick #5
    Hmm ,ha lenne más alternatíva akkor lehet ,hogy lenne értelme a dolognak de így nincs sok. A főiskolákon minden gépen xp van .Elvétve lehet Vista is. Az általános
    informatikai oktatáson windows és office van. Arrol már nem is beszélek,hogy az otthoni gépeken is szinte csak Ms van. A vistával az ms jot szív ,mert nem veszik a eléggé kiforrott xp miatt. Állami intézményekben lehetne linux,novel egyébb oprendszerek,de vagy a felhasználok kapnának hülyét ,mert nem birnánk normálisan kezelni,ill. a kompatibilitás hiánya miatt,vagy a rendszergazdág,ha rendszeresen kinyirnák a felhasználók a gépet. Szóval lehet az Ms-t szidni ,hogy monopol helyzetben van,de nem sokkal jobb az Intel sem. Nagy oriás cég,de a világ legjobb proceszzorait gyártja othoni gépekbe ill. szerverekbe és a Macintosokba is már. Szóval mindig bele lehet kötni mindenbe,még az élő fába is.
  • sly007 #4
    Eltiltani nem fogja, mivel függünk tőle. ez létkérdés! :-)
  • ozric #3
    Sajnos tényleg csak romlani fog, főleg ha helyet adnak egy EU-s képviselő indítványának, ami megpróbálja kizárni a Microsoftot az EU-s megrendelésekből a sorozatos és súlyos jogsértések miatt. Az lenne még szép, ha a magyar bíróság elutasítaná a GVH beadványt, az EU meg eltiltaná a Microsoftot a közbeszerzésektől.

    Microsoft - Implementation of article 93 of Financial Rules
  • sly007 #2
    Sajnos már nagyon függővé váltak a magyarok az MS termékeitől. Nekem úgy tűnik csak romlani fog a helyzet.