Szekeres Viktor

Bakancslista - Az amerikai Hacsek és Sajó

Óóó, végre egy film, aminek nem kell gondolkodni a megtekintésén - két ekkora színész mellett szinte nem is számít, hogy mi a történet.

Adózzunk hát elismeréssel azoknak, akik összehozták egy közös film erejéig Morgan Freemant és Jack Nicholsont (elsősorban Rob Reiner rendezőnek) és annak, hogy az a Nicholson, aki az elmúlt 5 évben csak egy filmet forgatott (az Oscaros Téglát) meglátta a fantáziát a forgatókönyvben és rábólintott a Bakancslistára. A film az elvárásokat túlszárnyalva Amerikában kis híján a 100 milliós álomhatárt is majdnem elérte.

Ez sokaknak biztos nem meglepő, de tény, hogy a mai mozifilmek fő célközönsége nem az olyan alkotásokra szokott beszivárogni, ahol a két főszereplő egyenként 70-70 éves - ezt a hetvenes életkort inkább 5, jobb esetben 7 főszereplő korából szeretik összeállítani. Mégis, a Bakancslista tarolt, ha a bevételeket nézzük, azonban a film minőségével már korántsem ez a helyzet.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Félreértés ne essék, mivel mindvégig Nicholson és Freeman van a vásznon és általában egymással beszélgetnek, így a nem különösebben hosszú játékidő során a film mindvégig érdekes marad (még abban a 9 percben is, amikor a telefonkönyvet olvassák fel), de ez leginkább a két nagyság jutalomjátékának köszönhető. A forgatókönyv írója sajnos már nem teljesíti ilyen magától értetődő játszi könnyedséggel feladatát.

Maga a sztori egyszerű és nagyszerű: két halálos betegségségben szenvedő kórházi szobatárs összehaverkodik, majd pedig a duó elhatározza, hogy ír egy listát pár életcéllal, hogy azokat hátralévő, viszonylag rövid életükben kipipálhassák. Ismerős a történet, de nem is ez a lényeg, hanem a két fő karakter jellemének felvázolása, valamint a közöttük lévő interakció. Aki egy másfél órás világkörüli bulizásra számít, az keservesen csalódni fog, hiszen a delikvensek még a film felénél is csak a kórházi ágyukban hemperegnek. (Jobban is sikerült a felvezetés...)

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Bármennyire is elcsépelt a történet és bármennyire is ömlengünk a színészek miatt, azt azért a sztori javára kell írnunk, hogy a sok közhely, a szereplők szájába adott "nagy igazságok" ellenére a Bakancslista képes meglepetésekkel, fordulatokkal szolgálni, miközben egy-két könnycseppet csendben elmorzsolunk, így a fenti elégedetlenkedés inkább csak a kihagyott ziccernek szól.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Szumma szummárum, olyan - erősen közepes - film lett a Bakancslista, mely minden hibája ellenére is képes élvezetes, mosolygós maradni és a halálközeli szituáció ellenére is optimista. Jó látni, ha egy halálról szóló filmben az élet elnyomja a Nagy Kaszást. Két teljesen eltérő ember egymásra találása mindig is hálás téma volt, azonban ezt a hálát nem szolgálja meg film, hiszen a túlzott közhelyek jelenlétét nem tudja teljes mértékben annullálni a két remek színész. (Ha valakinek a sok ellentmondó jellemzés megfekszi a gyomrát, akkor Markos-Nádassal élnék: - Milyen a film? - Jó! - Bővebben? - Nem jó!)

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk
ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Bakancslista (Bucket List)
feliratos amerikai filmdráma, 97 perc, 2007)

Rendező: Rob Reiner
Forgatókönyvíró: Justin Zackham
Operatőr: John Schwartzman
Jelmeztervező: Molly Maginnis
Zene: Marc Shaiman
Vágó: Robert Leighton

Jack Nicholson (Edward Cole)
Morgan Freeman (Carter Chambers)
Sean Hayes (Thomas)
Beverly Todd (Virginia Chambers)
Rob Morrow (Dr. Hollins)
Rowena King (Angelica)
Jordan Lund (tetováló)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • w77d #12
    Óriási film volt, örülök, hogy megvettem DVD-n....
  • stargatelost #11
    "Dobd fel magad!" - írja a magyar plakát. Hát milyen idiótaság már? Ha nem láttam volna a filmet, azt gondolnám, hogy a sittre akarnak kerülni, is ezért fel kell dobniuk magukat vagy valami.

    Amúgy a film meg tényleg remek.
  • akoshun #10
    mondanivalóért mint olyanért pedig bocs... így volt a legegyszerűbb kifejezni, még akkor is ha silányul tettem.
  • akoshun #9
    Hát srácok, nem tudom.
    Amikor bemegyünk egy vígjátékra, mit várunk? Ez egy nagyon nagy kérdés. Én nem vártam semmit. Mozifanatikuson láttam. Előtte az Into the Wld-tól vártam valamit. Meg is kaptam. Már úgy értem, valami igazit. Valami mondanivalót.
    Szerintem igényes vígjáték. Az alapötlet érdekes, különben nem sok történik benne, elég lájtos a sztori úgy összességében, de ez a két veterán egyszerűen annyira jó, hogy nagyon. Legalábbis én így látom. Igen, csak és kizárólag miattuk jó a film, ők viszik a átukon - főleg Nicholson. És akkor? Akkor mi van? A lényeg, hogy lehessen nevetni. Szerintem lehetett :)

    A slussz poéntól pedig szétröhögtem a fejem, halálosan beütött, nagyon nagyon tetszett... Persze ez valószínűleg csak én vagyo, és a hülye humorom.

    Mondjuk aki az Amerikai Pite-féle vígjátékra bukik, és a többit nem bírja, az ne nézze meg. (Különben szeretem a Pitét, nem azért. Csak akinek kizárólag az "olyan fajtát" szereti, nos...)
  • Pretorian #8
    "...tény, hogy a mai mozifilmek fő célközönsége nem az olyan alkotásokra szokott beszivárogni, ahol a két főszereplő egyenként 70-70 éves - ezt a hetvenes életkort inkább 5, jobb esetben 7 főszereplő korából szeretik összeállítani."
    - sarkítás, nem létezik olyan, hogy "a mai mozifilmek fő célközönsége".
    Műfajon belül egy-egy filmnek is lehet más a célközönsége.

    Egyébként meg biztos vagyok benne, hogy az ősszel debütáló új Pacino/Deniro film meg fogja tölteni a mozikat, pedig ők is rendesen benne vannak már a korban.
  • Atomreaktor #7
    nekem is nagyon tetszett, de szerintem ne fergeteges vígjátékot várjatok, mert ez nem arról szól. volt még benne tartalék, de most így sikerült:) így is jó;)
  • ayden #6
    Épp most végeztem a filmel és nekem semmi nem hiányzott belőle, nagyon is jó volt. Minden meg volt benne amit várni lehetett. Jöhetne több ilyen is mert mostanában igen csak sok a gagyi sajnos. A narrátor hangjával való játék pedig nagyon is jó volt, annyi kellett bele:)
  • romee23 #5
    Nekem tetszett azt kaptam amit már az előzetesből is kiderült, sőt egy kicsit az előzetes mintha a végigpörgetett film lett volna, nade... :)
    Egyébként szerintem is direkt volt a narráció. Egy pici meglepi a végére...
  • Yany #4
    Először is: kötelező darab!
    ...de...
    ettől függetlenül picit üres a film és azt vártam a cikktől, hogy majd elárulja nekem, hogy mi is hiányzott belőle. Ahogy a cikk is írja, maga a 2 színész sokkal nagyobb tartalékkal (vagy hatással) rendelkezik, mint ami végül bennem nyomot hagyott a moziból kifelé tartva. Nem tudom mi hiányzott, de mégis egyértelműen valami még kellett volna. Azért csak nézze meg mindenki, aki szeret nevetni és sírni is!
  • wolruf #3
    Ez direkt volt így, amit a spoilerben írtál. Szerintem. Szerintem így volt jó :)