SG.hu

Megjelent az Adobe Photoshop Lightroom 2.0 bétája

Az Adobe bejelentette, hogy megjelent a Photoshop Lightroom 2.0 bétaverziója, amely a következő fő kiadásban megjelenő új és továbbfejlesztett funkciók előzetes verziójának nyilvános bemutatására szolgál.

A Lightroom a profi fényképészek nélkülözhetetlen eszköztára, amely nagymennyiségű digitális fénykép kezelését, beállítását és bemutatását segíti egy alkalmazáson belül. A Lightroom 2.0 béta változatát különféle fejlesztések jellemzik, például a kétmonitoros rendszerek támogatása, helyhez kötött fakítás- és színégetés-korrekció, és ez lesz az első Adobe alkalmazás, amely támogatja a 64 bites Mac OS X 10.5 rendszert futtató Intel-alapú Mac számítógépeket és a 64 bites Microsoft Vista operációs rendszert.

"A Photoshop Lightroom 2.0 bétaverziója előzetesen elérhetővé teszi az 1.3-as verzió óta végzett fejlesztéseket, és megjelenésével folytatódik a fényképészközösséggel fenntartott párbeszéd és nyílt kommunikáció" - nyilatkozta Tom Hogarty, a Photoshop Lightroom és a Camera Raw szoftverek vezető termékmenedzsere. "Nemcsak jelenlegi ügyfeleink, hanem a nagy nyilvánosság reakcióját is izgatottan várjuk, akiknek lehetőségük lesz a Lightroom 2.0 bétaverziójának tesztelésére."

A könyvtármodul jobb elrendezésével intuitívabb módon szervezhetők a fényképek, mivel a keresésükhöz és szűrésükhöz használható szolgáltatások egyszerűbben érhetők el. A Smart Collections nevű új funkció automatikusan frissíti a gyűjteményeket a megadott feltételeknek (például csillagokkal végzett értékelés, jelszó vagy egyéb metaadatok) megfelelő képekkel. "A Suggested Keywords funkcióval könnyebben adhatók meg kulcsszavak a képekhez, mivel a funkció a katalógusban szereplő kulcsszavak alapján javaslatokat tesz, és lehetővé teszi a szomszédos képek kulcsszavainak használatát is."

A szoftver fejlettebb memóriakezeléssel rendelkezik és támogatja a 64 bites OS X 10.5 rendszert futtató Intel Mac gépeket és a 64 bites Vista operációs rendszereket. A béta további fejlesztései közé tartozik a kétmonitoros konfigurációk támogatása, amely növeli a fényképészek munkaterét, valamint egyszerűbben illeszthető az egyedi munkafolyamatokhoz. Ráadásul a Develop modul is frissült, így lehetővé vált egy kép bizonyos részeinek módosítása anélkül, hogy ez a kép más részeire szintén hatással lenne. Most már az alapvető fényképészeti technikák - például a fakítás és színégetés - ugyanazzal a nem destruktív szemlélettel alkalmazhatók, így eddig példátlan módon szabályozható a Lightroom program működése.

A program 30 napos próbaváltozatban ingyenes letölthető Macintosh és Windows rendszerekre a http://www.labs.adobe.com/downloads weboldalról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!