Berta Sándor

Mobil jegyvásárlás Bécsben

A következő hetekben indítja el Bécsben első Near Field Communication (NFC) technológián alapuló szolgáltatását a Mobilkom Austria.

Az új lehetőségnek köszönhetően a jövőben bárki vásárolhat majd a mobiltelefonjával is jegyet az Osztrák Vasút, a bécsi metróvonalak vonalain, vagy akár megveheti a lottószelvényét és kifizetheti a parkolási díjat. Az NFC technológiát osztrák szakemberek fejlesztették ki az NXP Semiconductors gratkorni (Stájerország) üzemében.

"Negyven sikeres világszerte elvégzett teszten vagyunk túl, így úgy döntöttünk, Bécsben valósítjuk meg az első NFC-szolgáltatást" - nyilatkozta Ernst Müllner, az NXP Austria vezetője. "A következő napokban Floridsdorftól Bécsújhelyig további NFC-kompatibilis jegykiadó automatákat fogunk elhelyezni" - mondta Stefan Wehinger, az Osztrák Vasutak személyszállítási részlege elnökségének vezetője.

Csupán annyi a teendőnk, hogy NFC-kompatibilis mobiltelefonunkat egy úgynevezett NFC-touchpointhoz tartjuk. Amint ez megtörtént, a készüléken elindul a megfelelő alkalmazás, az utasnak csupán a célállomás nevét kell megadnia, majd SMS-ben megerősítenie a jegyvásárlási szándékát. Rövid idő múlva már az illető személy már meg is kapja a jegyet a mobiltelefonjára. Az eljárás ugyanez például egy közelben elhelyezett ital vagy ételautomatából történő vásárlás esetében is.



A megoldást a tervek szerint alkalmazzák majd a bécsi metróvonalakon is. "Minden metróállomáson el fogunk helyezni egy NFC-chip olvasó berendezést. Az utasoknak csak oda kell tartaniuk a mobiljukat és megerősíteniük a tranzakciót. Az NFC jelenti azt a fejlődési lépcsőt, amely tovább egyszerűsíti a jegyvásárlás folyamatát" - hangsúlyozta Michael Lichtenegger, a Bécsi Metró vezetője. A cégnél egyébként 2003 óta lehetőség van SMS-ben történő jegyvásárlásra is. Az első NFC-kompatibilis mobiltelefont a Nokia dobta piacra. A Nokia 6131 már kapható, Ausztriában 49 euróba kerül.

"Más mobiltelefon-gyártókkal is tárgyalásokat folytatunk, akiket szintén érdekel ez a technológia. Így többek között a Samsung, a Motorola és a BenQ szeretne NFC-kompatibilis készülékeket piacra dobni. Az NFC technológia egyébként alkalmas még például digitális tartalmak és turisztikai információk letöltésére. A szupermarketek használhatnák ügyfélprogramok kialakításához vagy a törzsvásárlói kártyák helyettesítésére. Ráadásul legalább annyira biztonságos, mint egy bankkártya" - tette hozzá Ernst Müllner. A szakemberek úgy vélik, a következő öt esztendőben óvatos becslések szerint akár 300 millió NFC-chipet is eladhatnak majd.



Az NXP Austria vezetője a Futurezone osztrák hírportálnak kijelentette, hogy öt éven belül a mobilok egyötöde lehet majd NFC-kompatibilis és Martin Pedersen, a Nokia Alps igazgatója szerint mindez azt jelenti, hogy a mobiltelefon igazán sokfunkciós eszközzé válhat. A technológia előnye többek között, hogy ha valaki elveszítené a mobil készülékét vagy ellopják tőle, egyetlen hívással letilthatja a készülékét. Stefan Wehinger megerősítette, hogy jelenleg havonta 50 000 jegyet vásárolnak az emberek a mobiltelefonjukkal és eddig 121 állomáson helyeztek el NFC-kompatibilis jegykiadó automatákat.

Korábban egyébként tizenegy német régióban vezették be az NFC segítségével történő jegyvásárlást. A projektet a Német Közlekedési Vállalatok Szövetsége (VDV) koordinálja és több közlekedési vállalat, illetve szövetség is részt vesz benne. Ezenkívül a program támogatói között van a Siemens, a Fraunhofer Intézet valamint a DVBLogPay. Az érintett települések között van Chemnitz, Drezda, Düsseldorf, Essen, Hamburg, Lübeck, Nürnberg, Oberlausitz-Niederschlesien, Ulm, Vogtland régió és Wuppertal.

Egyes régiókban (Drezdában, Düsseldorfban, Essenben, Oberlausitz-Niederschlesienben, Vogtlandban és Wuppertalban) lehetőség lesz az SMS-ben vagy telefonhívással történő jegyvásárlásra is. Hamburgban és Nürnbergben az utasoknak lehetőségük lesz menetrendek lekérdezésére, egyéni útvonalak összeállítására. A megoldással a közlekedési vállalatok csökkenthetik a költségeiket, gyorsabbá válhat a jegyvásárlás folyamata és 13 millió ember juthat új lehetőségekhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zro #1
    Arról nem írnak semmit, hogy működik a jegyellenőrzés. Gondolom nem a mobil lcd-jén nézegeti az apró bötűket az ellenőr :) Mert ilyen képernyőt bárki létrehozhat pl egy jpg formájában...
    Biztos van valami leolvasó kütyü is hozzá.