MTI

E-mail múzeum a British Libraryben

A londoni British Library létrehozza az e-mailek archívumát, amely a XXI. századról ad képet az utókor számára.

A világban írott anyagokról kópiát őriz a híres könyvtár: kéziratokat, térképeket, újságokat, folyóiratokat, könyveket. Százötven millió dokumentum fekszik archívumaiban és ez a szám évente 3 millióval növekszik. De ha egy gondolatot nem papírra vetnek, hanem csak a digitális világban létezik, hogyan lehet megőrizni? Az elektronikus postával, amely rövid idő alatt csaknem egyeduralkodóvá vált a kommunikációban, a napi több száz millió e-mail nyomtalanul eltűnik. A British Museum a probléma orvoslására létrehozza a világ első e-mail múzeumát, írta a La Repubblica című, olasz lap.

A szándék: összegyűjteni belőlük egymilliót és különböző kategóriákba - szerelem, humor, hír, reklám - osztva megőrizni őket. Az E-Mail Britain képet ad a mai Angliáról, amely ugyanolyan hű tükör lesz, minta régi, szokásos írásos üzenetek és nagy érték lesz a jövő kutatói számára - állítják a szakemberek. Az archívum létrehozásában együttműködik a Microsoft is.

A Brisith Library már felkérte a briteket, hogy küldjenek el számára kapott vagy küldött e-maileket. Olyanokat, amelyeknek nincs sértő tartalmuk és nem tartalmaznak nevet, címet, személyes információt. Az első 24 órában már kapott néhány ezret, így néhány hónap alatt tekintélyes archívum jöhet létre. Híres emberek üzenetváltásait is várják, hogy a kiemelkedő imázs sokoldalú legyen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!