Dojcsák Dániel

A csinos zseni lány és a kozmikus sugarak

18 évesen a legtöbb lány általában csak tűnődik, hogy mi fog történni vele ezután, de a skót Holly Batchelor már ennyi idősen levette a lábáról a világ tudósait. A tavalyi évben Rátai Dániel által letarolt Intel ISEF, fiatal feltalálók versenyén idén Holly tündökölt szerkezetével, ami a Földet elérő kozmikus részecskéket teszi láthatóvá az egyszerű szemlélődő számára is. Briliáns.

Holly Batchelor, egy nem éppen átlagos edinburgi tini, aki 18. szülinapján elmondhatja magáról, hogy egy Föld-közeli aszteroidát neveztek el róla. A 3000 dolláros ösztöndíj és a szakmai elismerés mellett ugyanis ez is része volt ugyanis annak a díjnak, amit az Intel ISEF tudományos és mérnöki versenyen kapott tavaly nyáron kifejlesztett szerkezetével. 2006-ban Holly részt vehetett az Edinburghi Egyetem 6 hétig tartó projektjében, ahol a kutatókkal együtt tanulmányozhatta a felszínt megállás nélkül érő kozmikus sugarak záporát. A projekt alatt sikerült kifejlesztenie egy szerkezetet, ami a nagy és drága gépekhez hasonló módon vizuálisan elérhetővé teszi ezt a különös jelenséget.


A június elején Új-Mexikóban rendezett versenyre egy korábbi (British Association Crest Science Fair) kiállítás megnyerésével szerzett belépőt, de a meglepetéseknek itt nincs vége, hiszen a szakmát annyira lenyűgözte a fiatal lány elszántsága és tehetsége, hogy egy újabb hat hetes nyári gyakorlatot ajánlottak neki, ezúttal az angliai South Queensferry-ben. Sőt, hogy teljesen biztosítva legyen a jövője, a fizika szakon továbbtanuló lánynak jó előre felajánlottak egy teljesen finanszírozott posztgraduális kutatói ösztöndíjat az Egyesült Államokban a Harry Truman Alapítvány által.

A hirtelen besűrűsödő programjában szerepelt egy budapesti konferencia is, ahol személyesen faggattuk elhivatottságáról és fura találmányáról. A okos és csinos lány igen kommunikatív volt, és annak ellenére, hogy messze nem értettem a tudományos magyarázatokat, anélkül tovább sem engedett az interjú végeztével, hogy a szerkezetről készült magyarázó videót meg ne néztem volna.

SG.hu: Hogy neveznéd magad legszívesebben? Tudós? Feltaláló?
Holly: Mivel még iskolába járok, ezért nem mondanám magam tudósnak. Még! Egyszerűen élvezem a tudományt és ettől a meggyőződésemtől semmi nem tud eltéríteni, így szeptembertől el is kezdem egyetemi tanulmányaimat Skóciában fizika szakon.

SG.hu: Mivel most fejezted be a középiskolát, még élénken kell az emlékeidben élni a többi tantárgynak is. Hogy állsz az irodalommal és az egyéb humán területekkel?
Holly: Igazság szerint nem szerettem annyira az irodalmat, sem az egyéb nem-reál tárgyakat.

SG.hu: Hogyan kezdődött a pályafutásod? Mikor kezdtél el apró kütyükkel és nagy teóriákkal foglalkozni?
Holly: Kisiskolás korom óta leköt ez a terület és fontos volt, hogy a családom komoly tudományos háttérrel rendelkezik, így gyerekkoromtól kezdve belém ívódott. Az első komolyabb projektbe pedig szinte véletlenül kerültem.

SG.hu: Gondolod, hogy egy hozzád hasonló tehetséges gyerek számára is kritikusan fontos a megfelelő családi háttér? Mi lett volna, ha egy teljesen más környezetbe születsz?
Holly: Nem tudom elképzelni, hogy más helyre születve mi történt volna velem, de a megfelelő iskola mindenképp kiemelten fontos. Mikor kiderült, hogy érdeklődöm ezen dolgok iránt, akkor néhány tanár az iskolában felfigyelt erre. Odajöttek, látták hogy jól meg tudom oldani a feladataim, és kipróbálták mit tudok még. Nélkülük valószínűleg nem lennék most itt.


SG.hu: Mi volt az első lépés, ami már több volt, mint egyszerű érdeklődés a kedvenc tantárgy iránt?
Holly: Bekerültem egy skót egyetem hat hetes projektjébe, ahol komolyabban tudtam fizikával foglalkozni. Kíváncsivá tett, és érdekfeszítőnek találtam olyan dolgokat, tanulni, amik teljesen újak számomra. Ezután folyamatosan történtek a dolgok és a projekt egyik részeként kezdtem el foglalkozni a napból és szupernóva robbanásokból származó kozmikus részecskék mérésével.

SG.hu: Így jutottál el tehát a találmányodig. Mi is ez pontosan?
Holly: Igazából nem egy igazi találmány hanem egy fejlesztés. Már létezik bonyolultabb formában, de egy olyan szerkezetet oldottam meg egyszerű házi eszközökkel, ami képes a néző számára megmutatni a töltött kozmikus részecskék áthaladását a szerkezeten. A készüléket "felhő kamrának" hívják és semmi más nem kellett hozzá, mint egy műanyag akvárium, egy doboz, egy fémlap, drótháló, szárazjég, forró víz és pár egyéb kellék. A szerkezet egyszerűen összerakható és mindössze 40 fontból (kb. 15 000 forint) megvan. Az eredeti változat nagyon drága, tehát a célom az volt, hogy hasonló hatást érjek el, de olcsóbban.


SG.hu: Milyen praktikus haszna lehet ennek a szerkezetnek?
Holly: Mivel a célom az volt, hogy egy megbízhatóan működő szemléltető szerkezetet készítsek olcsón és könnyen, ezért egyértelmű, hogy iskolai feladatokra ez egy nagyon jó megoldás. Tökéletes bemutató eszköz, hiszen akár a tanárok is össze tudják állítani az osztályteremben. Az igazán fontos szerepe viszont az, hogy a látványos bemutató megtarthatja az érdeklődést a tudományok iránt az iskolások körében.

Nem tudom, hogy Magyarországon ez hogy működik, de a brit területen akik valamilyen tudományos szakot is felvesznek, gyakran elhagyják azt és másik utat választanak, mivel az érdekes részhez szükséges szemléltetőeszközök mind nagyon drágák. Az ehhez hasonló szerkezetekkel viszont akár a középiskolában is be lehet mutatni, hogy mit is rejt magában még ez a tudományág, milyen területek választhatók később.


SG.hu: Nem gondolod, hogy egy ilyesfajta gondolkodás és ilyen elkötelezettség mellett kimarad valami az életedből? Mennyire élsz másfajta életet a korosztályodhoz képest?
Holly: Nem! Egyáltalán nem tartom magam különbözőnek a többi fiataltól. Hokizni járok, énekelek a kórusban és szabadidőmben pontosan ugyanazt csinálom, mint a többi ilyen korú lány. Nem ülök állandóan a laborban, teljesen normális életem van.

SG.hu: A tudományos érdeklődésed miatt többet használsz technikai dolgokat a társaidnál?
Holly: Alapjában véve nem hiszem. Nincs semmi extra dolgom, ugyanúgy van számítógépem, iPod-om, mint a többieknek, de az tény, hogy internethasználat terén a nehézsúlyba tartozom. Használok természetesen mindenféle szolgáltatást is online, mint a MySpace vagy a Facebook.

SG.hu: Mik a terveid a távoli jövőre?
Holly: Miután elvégeztem az egyetemet egy újabb ösztöndíj vár, és biztosan a fizika valamelyik területén szeretném megállni a helyem. Nem tudom mi leszek még, de mondjuk kutató vagy oktató, talán űrhajós vagy atomfizikus. Igazából nem kell eldöntenem, mert később is nyitott lehetőségeket látok bármire. (korábban Holly divattervező szeretett volna lenni - a szerk.)

SG.hu: Számomra ez igen furcsának hangzik és talán ritka is. Nálunk évről-évre egyre kevesebben választanak természettudományos tárgyakat a felsőoktatásban. Egyes intézményekben volt olyan év, hogy nem is indult fizika szak, mert nem jelentkezett szinte senki.
Holly: Ó, ez szörnyű! Nagy Britanniában a reáltárgyak viszonylag népszerűek és sokan választják őket, a probléma szerintem inkább a nemek arányával van. Talán még mindig erősen fiús területnek tekinthető a fizika vagy a matematika. Ahová én megyek majd, ott például mindössze 5%-nyi lány van.


SG.hu: Ha jól tudom, akkor a versenyben ahol nyertél, ott is több volt a fiú.
Holly: A kategóriámban valóban 117-ből csak 33 lány volt, de a teljes programban körülbelül azonos számban képviselte magát a két nem. Érdekes, hogy a tudományos élet mélyvizében már kiegyenlítődött a nemek aránya, de az érdeklődés és az egyetemi jelentkezések szintjén még mindig nagy eltérés mutatkozik. Bár úgy látom, hogy az én generációmmal ez végleg megváltozik, de korábban más volt a helyzet.

SG.hu: Milyen jelentőséget tulajdonítasz az Inteltől elnyert díjadnak? Meghatározó lehet ez egész életedben?
Holly: Egyértelműen. Londonban is megnyertem egy kiállítás díját, de teljesen más, amikor egy nemzetközi, egész világ előtt ismert közegben teszem ugyanezt. Annyira csodálatos volt átélni, hogy számos nagy kaliberű döntős között bíráltak el és sikerült nyernem. Igazán meglepődtem.

SG.hu: Tehát egyfajta hírnévként kezeled? Való igaz, szépen csillog majd az önéletrajzodban.
Holly: (nevet) Abszolút. Komolyra fordítva, ez tényleg egy nagy segítség az előrehaladásban. A továbbiakban is tervezem, hogy részt veszek egyéb kiállításokon akár Angliában, akár Amerikában is. Az elnyerhető ösztöndíjak komoly előrelépést jelenthetnek majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • eax #62
    ugyanis a zsenik miatt fejlődött a technológia olyan szintre, hogy már mostanra szinte full tönkretettük a Földet...

    Ime, az SG.hu antiphishing vedelme, a biob.zi neohippik. Utanozhatatlanok es hamisithatatlanok, jobb, mint egy DSA key. Nem akarjuk eladni oket a Verisign-nak? Egy rakas penzt kereshetnenk veluk.
  • Ronny #61
    aha, nemtudod láttad-e azt a South Park részt amiben a srácoknak fejtetűje volt. Néha azok a leghangosabb tiltakozók, akik a legnagyobb buzik, jelen esetben.
  • szombi #60
    úmmeg!!!!!!!
  • RealPhoenixx #59
    DawinD: :)

    Inkabb a kakis pelusert :)
  • dawinD #58
    had vesszek össze énis valakivel a homokozólapátéééér :)
  • RealPhoenixx #57
    Upsz, elnezest ha Lindemann es tarsa veletlenul egy egy olyan szemely, aki semmit sem tud, mint a korabbi peldamban egy srac, akinek az egyik tanarom azert, hogy penzhez juthasson a korosztalyos kiiras miatt, atpasszolta a talalmanyat.
    Nem tudtam, hogy ezen leirassal nehany szerencsetlen ertelmi kepessegu szemely lelkebe taposok, mint Lindemann es Immovable.

    Bocsi sracok, ha ilyenek vagytok, nem konkretan rollatok irtam, de mint koztudott, akinek nem inge ......
  • RealPhoenixx #56
    Lindemann: hat igen, amit irtal teljes mertekben teged jellemez.
    S ahogy elneztem az irasod meg olvasni sem tudsz, sajnallak.

    Immovable: ugyanaz a szemely mint Lindemann, vagy egyszerre 2 hulyevel is gazdagodott a forum??

    LOL -olvassatok el mit talalt fel illetve, hogy mirol szol a cikk.
    Itt az 55 hozzaszolasbol alig paran tanultak csak meg olvasni, es minden egyebb szemely szerint a csaj egy feltalalo aki egy olyan dolgot talalt fel amit mar reges regen mas, de akkor itt mi is a talalmany?? LOL

    Avagy ezekszerint ha valaki valamit megcsinal maskeppen, az mar feltalalo??

    Lindemann es Immovable szerint akkor ha valaki agyagbol csinal kereket, az mar feltalalo, igaz hogy par ezer eve mar mas feltalalta, de hat az illeto feltalalo.
    UUUUUU, tenyleg igazi magyar lennek ha olyan lennek mint ok, akik mas eszet es olvasokepesseget irigylik, es ezert csak ontik a suletlenseguket masra. THX

    Keres: akkor szolj hozza a dolgokhoz, ha olvasni is megtanultal es ertelmezni is.
    Csak mert nezni nem ugyanaz mint latni.
    S olykor lehet olyan dolgot latni, amit nem is nezunk.

    Megegy keres: azert nem kellene mast leszolni, mert jofeju de szegeny csaladbol valo gyermekeket segitene inkabb, mintsem atlagos intelligenciaju, de jomodu csaladbol valo kolkot (avagy olykor atlag alatti intelligenciaju pl: Lindemann es Immovable)

    THX
  • Piel #55
    Nem igazán hiszem, hogy a lány szépségét emelték ki a cikkben, hanem inkább a tudományos munkásságát. Az hogy egy már meglévő szerkezetet egyszerűbb, hétköznapibb formában dolgozott ki már egészen más dolog. Nem újat talált fel. Mivel a tudományos (családi) háttere megvolt, ezért gondolom nem esett nehezére. Valószínűnek tartom, hogy a magyar fiatalok körében, ha meglenne a megfelelő támogatás, sokkal többre vihetnék! Nekünk is lehetnének újításaink, fejlesztéseink amik a világ előrehaladását szolgálják. Sajnos a fiatalok menedzselése is olyan mint Magyarország gazdasági helyzete. Mélyen a béka feneke alatt van. Jelenleg ott tartunk, hogy a gazdag vállalkozó csemetéje be tud jutni bárhová (még ha hülye is), a nem vagyonos családból származó meg mehet kondásnak. Nézzük csak meg Zsoltikánkat. Öt nyelvet beszélt, mert ő inteligens! Megdobtuk egy kis lével, hogy a nemzeti büszkeségünket legyezzük! A következményeket ismeritek. Pedig ha valakit érdekelne, hogy hány fiatal tehetség nem tud nálunk kibontakozni, nem itt tartanánk! Magyarország! ÉBRESZTŐ!!!
  • lindemann #54
    Realphoneixx, nem akarlak megbántani, de amiket leírtál az valami hihetetlenül jellemzi az egyéniségedet. (Bár nem használnám rád az egyéniség szót, ahhoz sajnos túl kevés vagy.) Szóval, hogy itt ebben az országban tényleg ennyire irigy emberek vannak, és egyszerűen segítőkészség, tolerancia, semmi! Ezekről a fogalmakról nem is hallott még a magyar nép, ahogy te sem. Ha valaki valamiben jobb mint én? Dögöljön meg! Több pénze van? Jobban él? Dögöljön meg! Mindenki dögöljön meg aki kicsit is jobb helyzetben van mint én. Akár megdolgozott érte akár nem...
    És sokszor itt az SG-n is ez jön le. Lefikázod öcsém ezt a csajt, pedig kurva nagyot alkotott. Ja bocs! elfelejtettem, hogy te valószinüleg a pályázat kiíróinál is jobban tudod, mit csinált a csaj és mit nem.
    Gondolom ha magyar lett volna a felfedező akkor istenítenéd. Az a jó, hogy az ilyen soviniszta emberek, mint te, nem viszik sokra az életben. A rossz oldala viszont az, hogy egész hátralévő életedben mocskolódni fogsz. De nem baj, csináld csak, legalább a csajszinak sikere van, és én ügyesnek tartom, attól függetlenül, hogy magyar-e vagy sem.
    na szevasz
  • Brainpumper #53
    Az a baj hogy kikiáltották jó csajnak. Nem elemeznénk ki a csajt ha egy mezei csajról szólna a cikk de itt azzal csinálják a szenzációt hogy mennyire csinos pedig ezt lehet vitatni simán.