SG.hu

Microsoft-Novell: újabb részletek a megállapodásról

A két cég négy - a nagyvállalati ügyfelek problémáit lefedő - technológiai területen fogott közös fejlesztésbe: a virtualizáció, a virtuális és valódi kiszolgálók felügyeletére használható webszolgáltatások, a címtárak és személyazonosságok együttműködése és a dokumentumformátumok kompatibilitása terén.

A virtualizációs együttműködési megállapodás eredményeként létrejövő technológia célja, hogy az ügyfelek számára lehetővé tegye:
- a Novell SUSE Linux Enterprise Server 10 futtatását virtuális vendégrendszerként a Microsoft Virtual Server 2005 R2 Service Pack 1 egy jövőbeli szervizcsomagján
- a SUSE Linux Enterprise Server 10 futtatását a Microsoft Windows Server következő, "Longhorn" kódnevű verzióján a Windows Server virtualizációs technológiájának használatával olyan vendégrendszerként, amely értesül a befogadó operációs rendszerről
- a Windows Server "Longhorn" futtatását paravirtuális vendégrendszerként a SUSE Linux Enterprise Server 10 verzión a Linux operációs rendszerbe épített Xen virtualizációs technológia használatával.

A Microsoft és a Novell a közösséggel együttműködve szeretné egyszerűsíteni a vegyes, Windows-SUSE Linux Enterprise (valós és virtuális) környezetek felügyeletét, hogy a csoportmunka olyan szabványalapú megoldásokon folyhasson, amelyek kivételes skálázhatóságot és rugalmasságot biztosítanak a vegyes forráskódú környezetek felügyeletéhez.

A Webszolgáltatás-alapú felügyelet (WS-Management) specifikáció támogatja a Distributed Management Task Force (DMTF) kezdeményezését, amely biztosítja a modellfüggetlen felügyeleti erőforrások webszolgáltatás-protokollokon keresztüli elérését. A Novell a nyílt forráskód közösséggel együttműködve fejleszti a WS-Management specifikáció nyílt forráskódú megvalósítását. A Novell ZENworks Orchestrator és a Microsoft System Center Operations Manager 2007 már tartalmazni fogja a WS-Management technológiát.

A címtár- és személyazonosság-felügyeleti termékek és technológiák közötti együttműködést is szeretnék erősíteni. A fejlesztés során olyan szabványalapú protokollokat használnak fel, amelyek célja a Novell eDirectory vagy Microsoft Active Directory rendszerrel felügyelt informatikai erőforrások fejlettebb hozzáférés-szabályozása. A Microsoft és a Novell számos, az együttműködést bemutató anyagot (demo-t) készít, amelyben a két vállalat technológiai megoldásainak és termékeinek kompatibilitását hangsúlyozzák. E közös munka részletesebb fejlesztési ütemterve 2007 első felében jelenik meg.

A korábbi bejelentésnek megfelelően lehetővé teszik az irodai alkalmazások problémamentes együttműködését. A Novell a Microsofttal és más vállalatokkal közösen egy olyan nyílt forráskódú projekten dolgozik, amelynek célja, hogy létrehozzanak egy kétirányú fordítót az OpenOffice.org által támogatott OpenDocument formátum (ODF) és a Microsoft Office alapértelmezett fájlformátuma, az Open XML között.

A Microsoft februárban bejelentette az Open XML/ODF adatfordító elérhetőségét a 2007 Microsoft Office System, a Microsoft Office 2003 és a Microsoft Office XP szoftverekhez. A Novell pedig a közeljövőben tervezi megjelentetni az OpenOffice.org Novell-kiadásához készült Open XML/ODF adatfordító szoftvert. A dokumentumfordítók az első eredményei a műszaki együttműködésnek. A Novell is és a Microsoft is folytatja a fordítófejlesztési projektet, hogy a jövőben a táblázatokra és a bemutatókra is ki tudják terjeszteni újításaikat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!