Szekeres Viktor

Fűrész 3 - Megnéznéd, ha az életed múlna rajta?

Még betegebb, még elborultabb, még inkább popcornmozi. A kegyetlenkedős horror/thriller végleg kilépett az undergroundból.

Ki hitte volna, hogy egy nyúlfarknyi költségvetésű filmecskéből, egy sorozatgyilkosos thrillerből, mely bevallottan nagyrészt más régebbi filmekből merített, ekkora kommersz popcornszenzáció lesz? A horrorosok diszkréten rókáztak, viszont a nagyközönség zabálta a Fűrészt. Az meg pláne hatalmas meglepetés, hogy az első rész korrekt sikerét követő, azt anyagi szempontból minden tekintetben felülmúló második rész után a harmadik is aratni fog? A surranópályán és a DVD-eladásokkal elért sikerek esetében nem szokatlan jelenség, hogy egy második rész bevétel szempontjából felülmúlja az elsőt (a sok rejtőző, későn értesülő új néző miatt), de az már felettébb ritka, hogy a többség ezután nem kezd rókabőrt óbégatni, hanem még jobban várják a harmadik részt.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A Fűrész esetében ez történt. Az első hétvégén Amerika jobban várta a Saw 3-at, mint a 2-t, s bár a végén a harmadik rész bevétele pár millióval elmaradt a második résztől, nemzetközi viszonylatban ismét nőtt az érdeklődés. Ez horrorfilmnél pláne ritka, hiszen ebben a műfajban a legkönnyebb ötlet nélküli kópiákat készíteni. Persze sokan akadnak, akikre az első rész következtében történő elájulás után hidegzuhanyként hatott a Fűrész 2 és már el sem mentek a harmadik részre, de azért valljuk meg, hogy a többség továbbra is kitart.

És aki kitart, az nagyon jól dönt, ugyanis a nemtrilógia harmadik része jó pár aspektusban felülmúlja az első epizódot - az más kérdés, hogy összképben inkább az elsőre tennénk le a voksunkat. A harmadik rész lényegében ott kezdődik, ahol a második abbamaradt, vagyis nem kapunk sok időt pihegésre, azonnal az események közepében találjuk magunkat a "rosszfiúkkal", és idővel pár játékra kiszemelt áldozatot is megismerhetünk. Jigsaw pedig igen ramaty állapotban van és mindenáron szeretné meghosszabbítani életét, de a történet további részét fedje jótékony homály.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Szadizmus, durvulás ezerrel, sokkal több "minden", ha igénytelenül kéne fogalmazni. Több vér, több kegyetlenkedés. Akinek nem tetszett már az első rész sem, vagy a másodiknál szállt ki a nyájból, annak semmi biztatót nem tudok mondani. Bár új irányból közelítünk az események felé, kapunk egyfajta rebootot és a Saw-univerzum múltja is tovább épül (kiderül pár érdekes dolog visszamenőleg is), de maradéktalanul élvezni a filmet csak az első és a második rész rabjai fogják.

Ezúttal még betegebb csapdákat kapunk, egyes zörejektől és hanghatásoktól lehet, hogy az ülés karfáját fogjuk markolni (nagyon durván becrackeltek a hangmérnökök), de a várt és elvárt meglepetésektől nem biztos, hogy állak fognak potyogni (az erre vágyóknak A tökéletes trükk nyújt csemegét). A harmadik rész inkább nagyon finom poénokkal operál, melyek egyike-másika nem esik le elsőre.

Végítéletünk alapján kénytelen vagyok azt mondani, hogy jöhet a negyedik rész, ha sikerül ezt a minőséget tartani (illetve, ha csak ilyen lassan kerül lejjebb az a bizonyos léc), mert még a Fűrész harmadik része is simán felülmúlja a legtöbb hollywoodi thriller-horror szörnyszülöttet, melyeknek csak a minőségétől iszonyodunk. Persze nem csak összehasonlításban, hanem önmagában is megáll az epizód: ugyanaz a mocskos móka, mint az eddigiek. Az ilyesmit szokták értelmes és előítéletmentes emberek egyszerűen "beteg"-nek titulálni az azt nézőkkel együtt, de ha erre van szükség, akkor vállaljuk a címkét.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A Fűrész 3 brutális, durva és véres film, és bár ha valaki akar, akkor még mondanivalót is kisajtolhat belőle, de tudjuk, hogy nem ezért készült, hanem egyszerűen azért, hogy szórakoztasson és borzongasson, és persze, hogy még betegebb, soha sem látott szituációkat idézzen elő a vásznon. Kevés filmre mondjuk, hogy nem érdemes megvárni a DVD-t, hanem nagyvásznon kell megnézni - a Fűrész 3 ilyen, veszett jól mutat az amerikai szinten mikronnyi költségvetés ellenére is. Azt pedig, hogy teljesen egészséges emberek miért tartanak szórakoztatónak ennyi durvulást és szenvedést, majd más megválaszolja. Valamit tudnak odaát. Jövőre ugyanekkor, ugyanitt: Fűrész 4.

A magukat rajongóknak nevező rajongóknak, akiknek nincs meg a DVD és nem látták azt a tíz perces rövidfilmet, melyből a Fűrész első része hollywoodizálódott, íme a szösszenet Leigh Wannell íróval a főszerepben.

Klikk
ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Fűrész 3 (Saw 3)
feliratos amerikai horror, 113 perc, 2006

Rendező: Darren Lynn Bousman
Forgatókönyvíró: James Wan, Leigh Whannell
Operatőr: David A. Armstrong
Producer: Mark Burg, Oren Koules
Vágó: Kevin Greutert

Tobin Bell (John Kramer)
Shawnee Smith (Amanda Young)
Angus MacFadyen (Jeff)
Bahar Soomekh (Dr. Lynn Denlon)
Dina Meyer (Kerry)
Donnie Wahlberg (Eric Matthews)
J. LaRose (Troy)
Debra McCabe (Denica Scott)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kankalin89 #44
    de jigsaw meghalt a végén nem??hát elvágták a torkát!
    nem tudom hogy lehet ezt még fokozni!!a 3. nagyon durva lett!!
  • vortel #43
    Jó durva lett a 3. film, sokkal durvább mint az első kettő, kiváncsian vároma folytatást
  • schrank #42
    ne zavarjon hogy csontfűrész volt nem vasfűrész
  • Prof William #41
    A neten évek óta csnálják a belezős trancsírt jópénzért azoknak akik kiadják rá a 15-20 dolcsit. A SAW 1 még nem de a 2 talán de 3 nem más mint azoknak a filmeknek az úgymond moziba vitele.

    Persze nagy tanuság + mit meg nem teszel az életedért + mondanivaló de valójában azt nézetik végi az emberrel hogy hal megy egy csapat félemében üvöltő ember olyan helyzetekben, ahol 1% esélyük sincs a túlélésre.

    A film nemmás mint egy költséeg Gore videó. Persze a film alapmondanivalját láttam, már sokkal jobban is megvalósítva...
  • 00000000000000 #40
    Jó. Énis tudok egy pár filmben hülyeségeket mondani, hogy mit k****ak el, de áltatlában nem azért ülök be egy filmre, hogy a hibákat keressem, hanem azért, hogy szórakoztasson.
    És erre a Fűrész Trilógia maximálisan képes volt.És lesz
  • BornToBePuli #39
    az első részt most vetítette vmelyik kereskedelmi tévé

    és úgy láttam hogy lakattal volt a lánc "összezárva", tehát szerintem nem a láncnak kellet volna neki esni a fűrésszel. hanem a lakatnak, tapasztalataim szerint elég könnyen el lehet vágni egy lakat pántját.

    egyébként ez a film"sorozat" olyan lesz lassan, mint a rémálom az elm utcában
  • SirLord #38
    kicsit csalódtam hogy senki sincs ugyanazon avéleményen mint én.. szerencsére nem..
    film kissé vontatott volt, végén egy szájbarágos 6 szálas összefüggésekre épülö magyarázat minden momentumra.. az egy végén hulajátszo jigsaw poén is nagyobbat ütött mint aza magyarázat-combo
    csalódtam.. nem kicsit.. sorrend 1-3-2.. de csak az egy jött be..
  • AljasGetto #37
    Bocsika, a legvégén már tényleg volt pisztolya a srácnak...
  • AljasGetto #36
    Télleg régen volt, de nem az volt, hogy csak egy lőszer volt nála, a pisztolyt pedig nem érte el, tehát előbb le kellett vágnia lábát, hogyutána el tudja lőni a láncot...
  • CyrSyS #35
    Bocsika ha ide írok, de a Fűrész I-be van egy bazi nagy baki. Aki látta az jól emlékszik rá, hogy egy teremben vannak 2-en bezárva, mindegyik egy csőhöz láncolva. Kapnak fűrészt de sehogysem tudják a láncot leszedni. JÖn a baki: Ott volt a pisztoly miért nem lötte el a láncot? :DDDDD