Specker Balázs

Napster Mobil Európában

A Napster még idén elindítja Írországban európai mobilos fájlletöltő szolgáltatását a Telefónica O2 hálózatán belül.

A Digit értesülései szerint a felhasználók a Napter Mobile 3 millió darabos - zeneszámokat, csengőhangokat és művészi képeket tartalmazó - gyűjteményéhez férhetnének hozzá. Ráadásul a szolgáltatást üzemeltető Telefonaktiebolaget LM Ericsson további tartalmakat is hozzácsapna a kínálathoz. Kezdetben az NTT DoCoMo I-mode mobil-internet szolgáltatását támogató készülékek helyi O2-s tulajdonosai élhetnek majd az új lehetőséggel. Januárra már a WAP-os és a javas telefonokkal is elérhető lesz a szolgáltatás.

A vállalat tájékoztatása szerint februárra a letöltők a Napster Mobile-on megvásárolt dalokat mobiljuk mellett PC-ikre is megkaphatják majd. Érdekesség, hogy az egykori p2p-óriásnak pillanatnyilag nincs PC-s letöltő-szolgáltatása Írországban.

A Napster Mobile névre alkalmazás néhány I-mode-os telefonnal érkezik az O2 hálózatába. A szoftver szolgáltatásai között lesz egy olyan ajánló rendszer is, amely - többek között a Pandorabox internetes rádióhoz hasonlóan - a felhasználó korábban kiválasztott kedvencei alapján, ízlését kitalálva igyekszik új számokat a figyelmébe ajánlani.

Novemberben az egykor viharosabb napokat is megélt vállalkozás a TMN Portugallal egyezett meg arról, hogy a szolgáltató mintegy 5 millió előfizetője számára is elérhetővé teszi a Napster Mobilt. A bevezetés ütemtervéről azonban még nem állapodtak meg a felek. Az elképzelések szerint a közeljövőben több európai ország is követné Írország, illetve Portugália példáját.

Úgy tűnik, hogy a Napster igazi átfogó támadásba lendül, hiszen az öreg kontinens mellet a japán piacra is kivetette hálóját. Nemrég mi is beszámoltunk arról, hogy a távolkeleti országban olyan új szolgáltatással rukkolnak elő, amelyet elsősorban a Apple iTunes fő riválisának szánnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Feriboy #7
    meg én azt nem értem, hogy miért ilyen rohadt drágák nálunk a cd-k??!! Most néztem The Game új albumát az amazon.com-on és mindössze csak 10 dolcsi!!!!!
    Az kevesebb mint 2000 ft, ha ennyi pénzért lenne itthon akkor megvenném, de amikor uzoljára néztem albumot ami érdekelt az 4-5000 ft volt. Ráadásul amerikában többet is keresnek az emberek, szóval erről ennyit...
  • Gerygrey #6
    Az a baj, hogy én is megvenném a kedvenc együtteseim lemezeit, a gond csak az hogy a bizonyos kedvenc együttesnek jut belőle a legkevesebb, én pedig nem vagyok hajlandó elartani egy rakat senkiházit (ilyen-olyan menedzser, producer, jogvédő, marketingesek és társaik, na meg az erőltetett, veszteséges sztárocskák okozta kiesést ne rajtam akarják behajtani). Volt egyszer egy ilyen körgrafikon hogy kinek mennyi jut egy cd árából, 5000-el számolva egy ezres csak a kisker árrés (a lemezbolt haszna), és valami 3-400 ft ami ténylegesen a zenészé, a többi az előállítás-szállítás-terjesztés-marketing és egyéb szarságok.

    Ha a zenekar oldaláról a 3-400 ft- (akár duplájá)ért le lehetne tölteni a zenét, akkor gondolkodás nélkül megvenném a kedvenceimet, de a jelenlegi modell nekem nem jön be (és akkor még nem beszéltem a "nem játszható le számítógépen" lemezekről, amik számomra nem többek egy hibásan megírt üres, használhatatlan cdr-nél)
  • GregSB #5
    Hmm hát ez van, mások vagyunk. Én pl nagyon szívesen kiadok pénzt kedvenc együtteseim lemezeire, pláne amikor valami igényes kiskönyvet is adnak mellé.

    Mondjuk virs lee nek igaza van abban, hogy ezek az extrák nem nagyon léteznek netes vásárlásnál...
  • Gerygrey #4
    Nem "letöltöm ahelyett hogy megvenném", mert ha nem lehetne letölteni akkor sem venném meg. A zenét én hallgatni szoktam, nem venni. Ha valamelyikért pénzt kérnek, azt nem hallgatom meg, ennyi.
  • virs lee #3
    Mit akar már ez a napster, már rég halott, hiába vergődik. Ha fizetni akarna az ember, elmenne a boltba, ugyanannyiért legalább anyagot (cd) is kap hozzá, merthogy arra már nincs eszük a kiadóknak hogy rájöjjenek az internetes letöltés csak akkor alternatíva ha (sokkal) olcsóbb. Ez a warez esetében nyilván teljesül is, de a fizetős szaroknál a kiadó vágja zsebre a megspórolt közvetítői haszonkulcsot is, ami meg az usernek nyilván semmivel se kedvezőbb.
  • GregSB #2
    Nemm is magzarországon indították be ezt a szolgáltatást, ahol minden 2. ember letölti ahelyett hogy mehvenné ... -.-
  • Gerygrey #1
    Tényleg megkapjuk pc-re is a zenét? Hhűűűűűamintenitwazzzeee micsoda nagy dolog, én azt hittem ez teljesen magától értetődő, ha már fizetek a zenéért. Asszem ezt se fofgom erőltetni, inkább megvárom míg elkészül a symtorrent (fejlesztés alatt álló torrent kliens symbianra, na az fincsi lesz)