Gyurkity Péter

Nem tülekednek a vásárlók a Zune lejátszókért

Elmaradt a nagy roham az Egyesült Államokban, ahol kedden debütált a Microsoft saját hordozható lejátszója és online zeneboltja. Az Apple-nek egyelőre nincs mitől tartania, a szoftvercég is lassú erősödéssel számol.

A Reuters beszámolója szerint a tengerentúli boltokban nem tapasztaltak óriási érdeklődést a Microsoft hordozható lejátszója iránt, amit pedig Redmond az iPod első igazi kihívójaként igyekezett eladni az elemzők és a potenciális vásárlók körében. A legtöbb üzletben lézengtek az érdeklődők, és a felhajtás ellenére alacsony forgalomról számolhattak be. Nagy az egyetértés abban a tekintetben, hogy a kihívónak sok idejébe - a Microsoftnak pedig dollármilliókba - kerülhet a lassú építkezés, a megfelelő bázis kiépítése.

Az alacsony érdeklődést jól mutatja, hogy a nagy üzletekben tucatokban mérték az eladott Zune lejátszókat. A Best Buy két vásárlóról számolt be a nyitást követően, az első három óra alatt pedig összesen 20 példány talált gazdára. A Virgin Megastore fontosabbnak tartotta az árufeltöltést, mit hogy alkalmazottakat vezényeljen az előre bekészített kivetítőkhöz a vásárlók kérdéseinek megválaszolására. A polcokra még ki sem rakták a készülékeket, a CompUSA pedig egyáltalán nem is kapott az első sorozatból. Utóbbinál mintegy 15 érdeklődőről számoltak be, akik üres kézzel voltak kénytelenek távozni.


A nap általános kérdése egyébként az iPod és a Zune különbségeire vonatkozott, a vásárlók leginkább arra voltak kíváncsiak, hogy mi különbözteti meg a két platformot egymástól. Ez lehet a tájékozatlanság jele - pedig a Microsoft szokásához híven jól kihasználta a média adta lehetőségeket -, illetve utalás arra, hogy nem sikerült megfelelően kihangsúlyozni a kihívó előnyeit az Apple egyeduralkodójával szemben. Ez utóbbi eddig 70 millió példányban kelt el és az észak-amerikai piac 75 százalékát uralja.

Az elemzők egy része elmarasztalja a Microsoftot a lejátszó mérete, illetve a zenebolt bonyolultabb kezelése miatt, mások viszont vonzónak tartják a méretes kijelzőt és a készülék egyszerű használatát. A vélemények egy ponton egyeznek: eszerint a szoftvercég több évet és súlyos pénzeket lesz kénytelen áldozni a térhódításra, hogy valóban eséllyel vegyék fel a küzdelmet az iPod/iTunes kettőssel szemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • abzu #174
    ez a fórum kezd megnőni mármint írás számba :)
  • TeFigyeljHaver #173
    O.K., köszi.

    Közben én is utánna néztem, és itt találtam a választ.

    Igaz, csak addig olvastam mig idáig jutottam, mert ekkor már komolyan kezdem öklendezni;

    "Q:How did design work with the product planning team? How did you agree on the feature set?"

    "A:Planning was embedded in our process as we designed Zune."

    What a flipping MEGA bullshiter !!! PUUuuuuuke
  • BRobee #172
    Ok, tarsd fenn:) Bánom is én...
  • wanek #171
    Az összes kritériumot, ami le lett írva, nem tudja még egy recorder sem.
  • wanek #170
    Egyáltalán nem gondolom, hogy bármiben is alulmaradtam volna. Attól meg végképp nem, hogy ezt állítod, én ugyanis pont ellentétes véleményen vagyok. Az állításaimat továbbra is fenntartom.
  • BRobee #169
    Találtam egy kis videót a Zune-ról. most eltekintve a vitáktól, a különböző érvektől, mi a véleményetek a kütyüről?
    Zune használat

    Szerintem pofás, szép és látványvilágban jobb, mint az Ipod. A videón látható, hogy az a kör alakú vezérlő nem forog, pedig azt feltételeztem:) (gondolom nem lehetett lekoppintani az Ipodról).

    Az MS most nagyon rááll a korlátozásokra. Ha két Zune között cserélsz zenét, egyes információk szerint 4-szer(?) hallgathatod meg a számot. Vistánál pedig elméletileg 2-szer lehet majd telepíteni különböző vasra a rendszert. A Zune-os technikai megvalósításra kiváncsi lennék. Mi van ha elkezdem hallgatni a számot és közben lemerül? Vagy kikapcsolom?(1 esély minusz.) Meg egyáltalán minek ez a f@szság? E miatt nem fogják megvenni, hiszen a használatban is korlátozzák...
  • Brainpumper #168
    Jó hogy mondod, nem voltam elég tájékozott a témában.
    Egy hozzászólásra alapoztam amit mondtam, mégpedig itt az sg-n hangzott el.
    http://www.sg.hu/cikkek/48506/holnaptol_kaphato_a_zune_az_egyesult_allamokban
    9-es hsz "ipod tervező tervezte ezt is" - a pletyka már csak így terjed:
    első ember: "-te nem lehet hogy a xy b*zi?"
    második: "-nem lehet hogy a xy b*zi?"
    harmadik: "-lehet hogy a xy b*zi"
    negyedik: "-xy b*zi"
  • BRobee #167

    Jópofa kép:) Alapvetően mindig is erről fog szólni a dolog, pénz pénz pénz... A régmúltban is volt egy balhé, amiből az MS került ki győztesen, most szerintem a már említett három lábú süni, a 6-12 sávos autópályával néz farkasszemet..:)
  • BRobee #166
    Egyetértek jópár hozzászólással. Wanek alulmaradtál egy témában, engem fikáztál és kiderült, hogy a hülye felfogásoddal egyedül vagy. Más nem hasonlít össze egy hurkatöltőt és egy kalapácsot, hanem külön kategóriában gondolkodik. A zsidózás pedig téged mínősít, ahogy az is, hogy feltételezted, "egy ember különböző nickekkel". Hát +cáfolnám, Rincewind nem én vagyok, de valahogy ezt észre lehetett volna venni. Párhuzam van, mert én is amerikában vettem az Ipodot, ugyanazon termék használói vagyunk. Ja és hasonló a véleményünk.

    Kérlek pontosan magyar szokta magyarnak mondani, hiszen egy nyámnyila, fitymacsörgető (rajtad marad ez a szó :) ) kisgyerek vagy, aki rossz magyar szokás szerint cselekszik. Okoskodik és elvet minden olyan nézetet, ami nem egyezik meg a sajátjával. Az amerikás okoska megjegyzésed pedig alátámasztja azt, hogy nagyon bezárkózott ember vagy... Nem tudod elfogadni mások tapasztalatait és véleményét.

    A Zune-nak én jósolok jövőt, bizonyos esetekben. Ha olcsóbb lenne, ha nem hivatalos marketinget vágnának alá, hanem egy hasonló "életérzés"t, ami a Zune pozitív tulajdonságaira épül. (pl. mekkora fun az, hogy cserélgethetsz zenéket két zune között.) A sima "fun" nem lesz elég, hiszen az Ipod egy az egyben azonosult ezzel Amerikában és először gondolom ott akarnak robbantani.
    Kevés újat tud nyújtani ahhoz, hogy sima rajt cél győzelmet arasson. Fel kell kötni a gatyát, de szerintem nem fogja feladni.De nem érdekel, mert akkor Ipod rulz:)
  • Gerygrey #165
    Egyébként én mindig is hiányoltam a piacról egy olyan HIFI tornyot ill. music centert amibe nem csak CD, esetleg mp3-as CD lejátszó van, hanem még egy Divix-es DVD lejátszó is.

    Régóta van ilyen készülék a piacon, asztali DVD lejátszó a neve.
    Sokáig gondolkodtam én is hifi torony vásárlásán, aztán végülis egy DivX-es asztali DVD és hozzá 5.1 hangrendszer mellett döntöttem. Van benne rádió (mondjuk marha ritkán használom, a magyar rádiós felhozatal annyira nem ragad meg), le tudok játszani vele audio és mp3 CD-t a tévé bekapcsolása nélkül, ezenkívül divx-et, és DVD-t. Felvenni nem tud, de minek is, ott a PC, a torrent meg a DVD író ilyen célokra. De a számítógép rá van kötve a cuccra, úgyhogy ha csak mondjuk egy sorozat-epizódot akarok megnézni, még írással sem kell bajlódni...