Figyelőnet

Az indiaiak a Holdra vágynak

Merész tervekkel állt elő az indiai űrhivatal, az ISRO: 2020-ig India nem csak embert juttatna az űrbe, de a Hold felszínére is asztronautát küldene.

G. Madhavan Nair az ISRO – az indiai űrügynökség - vezetője szerint egy közelgő indiai űrkutató konferencián bejelentik az ázsiai ország új űrprogramját. A program főbb elemeit vázolva Nair elmondta, hogy India jelenlegi holdkutató programját kiterjesztenék és embert küldenének a Föld kísérőjének felszínére.

Az oroszok is visszatérnek a Holdra. Oroszország kutatóbázist építene a felszínen, s edzőterepnek használná a Holdat hosszú távú repülési céljaihoz. A nemrégiben sikeresen zárult európai Hold-misszió után az egyik orosz űrhajóépítő vállalat elnöke, Nyikolaj Sevastyanov nyilatkozta, hogy 2011-2012-ben ismét embert küldenek a Holdra. Oroszország azt tervezi, hogy a Soyuz egy korszerűsített verzióját használná az űrhajósok szállítására. A Sevastyanov által említett első űrhajó 2010-ben készülhet el, ha az orosz kormány zöld utat biztosít az új Hold-programnak.

A Hold valóban népszerű lett, mivel számos olyan technikai kísérlet elvégezhető a Földnél lényegesen alacsonyabb – egy hatod - gravitációban, amelyek eredményei például bizonyos ötvözetek létrehozására tudományos áttörésekhez vezethetnek.

A mostanában kialakuló űrverseny azonban számos egyéb célja mellett leginkább gazdasági motivációkkal indokolható. A Holdon elvégezhető biológiai és fiziológiai kutatások ugródeszkát jelenthetnek a Mars-utazáshoz is. A csillagászok számára a Hold optimális lehetőséget biztosíthat olyan teleszkópok, rádiótávcsövek elhelyezésére, amelyek méreteik miatt a Földön nem készíthetők el, de kísérőnkön könnyedén felépíthetők lennének.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Razgon #4
  Szép tervek, csak már látnánk is belőle valamit. Szívesen néznék hétvégente orosz, majd indiai holdraszállást. Elképzelem, ahogyan Csisztu Zsuzsa a TV2 stúdiójában elemzi a holraszállást

  Egy biztos, a holdra eljutni nagyon-nagyon sok pénzbe kerül eljutni, és még amerikának is korlátoznia kellett politikai és pénzügyi okok miatt a holdprogramot.

  Az indiai önbizalmat nem egészen értem, ők még sosem jártak az űrben, tehát először a föld körül kellene bizonyítani..
 • Béla bácsi #3
  Legalább megoldódnak a népességi problémák
 • Mo.Organ #2
  A magyarok már ott vannak, és várnak mindenkit nagy szeretettel, meg bablevessel.
 • vg #1
  Következő hír: a magyarok is inulnak a holdra!