Berta Sándor

Egyelőre jól állja a sarat az iTunes

A magukra valamit is adó zenészek és együttesek számára egyre fontosabb, hogy az iTunes hálózatában is elérhetők legyenek zeneszámaik, illetve albumaik. Ezzel párhuzamosan azonban egyre többen támadják az Apple online zeneboltját.

Az iTunes Store lassan három éves lesz és igazán szép eredményeket ért el. Ez részben a viszonylag alacsony 99 centes dalonkénti árnak, másrészt az egyre nagyobb és folyamatosan bővülő kínálatnak köszönhető. Az előadók és a zenekarok közül egyre több csatlakozik a kezdeményezéshez. Legutóbb például a Metallica és a Red Hot Chili Peppers változtatott a korábbi együttműködést elutasító álláspontján és az Inside Digital Media nevű piackutató cég elemzői szerint hamarosan további eddigi renitensek is követik majd a bandát. A csökkenő CD-eladások erre kényszeríthetik például a Beatles kiadóját, a Led Zeppelint, a Radiohead-et vagy a Kid Rockot is. Annak ellenére, hogy a zenészek keveslik a 99 centből a rájuk eső részt, úgy tűnik, sok választásuk nem marad.

Egyre nő ugyanakkor azoknak a tábora is, akik nem nézik jó szemmel az iTunes sikereit. Az első és legnagyobb ellenfél bármennyire meglepő is, maga a zeneipar, amelynek a képviselői már számtalan esetben megpróbálták elérni Steve Jobsnál, hogy az iTunes emelje árait, Jobs azonban erre nem volt hajlandó. Emellett egyre több támadás éri nemcsak az iTunes hálózatot, de magát a tulajdonos Apple-t is és egyre több a konkurens.

Elég csak például az Apple Records elleni perre gondolni, de ide vehetjük a skandináv fogyasztóvédelmi szakemberek támadásait, a Nokia, a Microsoft, a Jamba vagy a Burst.com terveit is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KoS #2
    Jah.. hogy kapnak be a zeneipari barmok...
    (mar elnezest a eros fogalmazasert, de ez a tema erzekeny pontom... )
  • arty #1
    gonosz apple nem emeli az árakat??? ;)